Mam zamiar zaprojektować słodkowodne akwarium 112l.
Zacznę od Podłoża poprzez Florę, Faunę i skończę na dekoracjach.
Taki temat może się przydać początkującym jak i lepszym nie mającym fajnego pomysłu na ciekawą aranżacje akwarium.
Zaczynamy od podłoża czyli dna akwarium:
Do akwarium 80x35x40 powinno wystarczyć ok. 35kg odpowiedniego dla naszej przyszłej obsady podłoża. Jednym podoba się drobny żwirek innym biały piasek dlatego zaproponuję więcej opcji do wyboru:
-Biały piasek kwarcowy (cena: ok. 1zł/kg na allegro.pl)
Granulacja od 0.2 do 0.3 mm.
-Naturalny żwirek kwarcowy (cena: ok. 1.50zł/kg na allegro.pl)
Granulacja od 8 do 20 mm.
-Naturalny żwirek kwarcowy (cena jak powyżej)
Granulacja od 2 do 3 mm.
-Naturalny żwirek kwarcowy (cena jak powyżej)
Granulacja od 5 do 10 mm
-Można również nazbierać samemu kamyczki od 10 do 20mm
Jeżeli już się zdecydowaliśmy na odpowiednie podłoże musimy upewnić się czy naprawdę
będzie ono spełniało następujące warunki:
-roślinki będą mogły się dobrze zakorzenić
-rybki nie skaleczą się na podłożu
-łatwo nam będzie utrzymać czystość
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zmieszanie piasku z kamyczkami, na sam dół sypiemy warstwę ok. 4cm kamyczków a na to nie więcej niż 2cm piasku. Roślinki zakorzenimy w żwirku a piasek może cieszyć nasze oczy i poprawi wygląd naszego zbiornika. Wszystko zależy oczywiście również od naszego gustu.
Moim zdaniem nieestetycznie wygląda dno równiuteńkie, sprawia wrażenie nudności i wygląda na monotonne. Powinniśmy usypać kilka "pagórków". Możemy na nich później posadzić mniejsze roślinki. Wśród akwarystów istnieje moim zdaniem niemądra zasada "z tyłu większe i kolejne do przodu coraz mniejsze roślinki". Jest to kolejny okaz "szeregowego" obsadzania zbiornika. Usypując pagórki możemy na nich zasadzić mniejsze roślinki które będą bardzo dobrze rosły w świetle dostępnego teraz dla nich światła. Sprawi to że nie będzie tak pusto z przodu zbiornika. W naturze nie jest przecież wszystko równe i dokładne, a akwarium jest wycinkiem z natury. Kiedy już wymodelujemy zadowalające nas i dobro roślin dno to możemy przejść do Flory.
Rośliny prowadzą FOTOSYNTEZE poprzez którą pobierają CO2 czyli dwutlenek węgla a wydalają potrzebny do życia TLEN czyli O2. Nadmiar CO2 możemy zredukować poprzez natlenianie zbiornika pompką. A jeżeli brakuje nam CO2 co możemy zauważyć kiedy roślinki nam obumierają (oczywiście może to też być spowodowane innymi czynnikami takimi jak temperatura wody czy oświetlenie), należy wtedy zaopatrzyć się w reduktor CO2.
Rośliny pobierając CO2 są przez to przeciwnikami glonów ponieważ one również potrzebują do rozwoju CO2. Możemy spowodować zbyt duży rozwój glonów poprzez zbyt intensywne zaopatrywanie zbiornika w dwutlenek węgla.
Przejdźmy do obsadzenia zbiornika:
-Pierwszy problem to fundusze które możemy przeznaczyć na rośliny, najlepiej kupować
roślinki w niedrogim sklepie zoologicznym, nie radze poprzez allegro.pl chyba że sprzedający dostarczy rośliny kurierem w 24h a nie tak jak poczta w np. 3 dni.
-Należy upewnić się czy na roślinach niema żadnych ślimaków itd.
-Przed zasadzeniem w akwarium opłukać pod bieżącą wodą.
-Sadzenie zaczynamy od tych roślin które będą rosły najniżej czyli wlewamy przykładowo 15cm wody i sadzimy tam te rośliny które będą rosły na tej wysokości. Później kolejno dolewamy coraz więcej wody, musimy pamiętać aby wodę lać na jakiś kamień albo inną konstrukcję aby zmniejszyć siłę spadania wody na podłoże bo wszystko się nam "zbuli".
-Mając już umiejscowioną Florę możemy zadbać o czynniki wpływające na jej rozwój,
czyli: natlenienie, oświetlenie, CO2.
Propozycja obsadzenia akwarium:
Widok z frontu:
1,2,3 to usypane pagórki

Idąc kolejno od prawej:
-1 Ammannia Gracilis
-2 Onowodek Kędzierzawy
-3 Bakopa Karolińska
-4 Na dole Mech Jawajski
-5 Moczarka Argentyńska
-6 Onowodek Madagaskarski
-7 Obok na dole Glossostigma elatinoides
-8 Dalej u góry Lobelia Czerwona
-9 Onowodek Olbrzymi
-10 Nadwódka trójkwiatowa
Myślę że tak zaaranżowane akwarium będzie bardzo dobrze oddawało piękno natury

Bardzo ciekawie prezentuje się stado Neonków do wyboru:
-czarny
-inessa
-czerwony
Stado takie powinno liczyć 20 osobników. Do tego 2 Zbrojniki Niebieskie oraz 2 piękne krewetki. Co do krewetek to moje ulubione to Crystal Red, można równierz wpuścić Red Cherry bądź Amano ale najlepiej wyglądają Crystal red ;).
Proponowana przez mnie obsada będzie bardzo dobrze wkomponowana do roślin. Ławica Neonków , Glonojady przy dnie i Krewetki śmigające po piaszczystym dnie! Kto by wolał oglądać telewizje niż spektakl podwodnego świata!
Aby urozmaicić wygląd naszego akwarium jak i ciekawszy dom dla naszych podopiecznych możemy ozdobić akwarium poprzez łupki i korzenie. Osobiście nie proponuję ozdób ceramicznych dlatego że niszczą cały wygląd naturalnego akwarium. Na obrazku nie pokazałem korzeni ani łupków ale można je ułożyć między pagórkami a na nie np. mech.
Glonojad będzie uwielbiał takie miejsca! Łupki można ułożyć w mały "wulkan" a od dna doprowadzić wężyk z pompki, otrzymamy wtedy niepowtarzalny efekt "wybuchu" bąbelków z skały (skała czyli nasze ułożone łupki). Korzenie nie mogą być za wielkie moim zdaniem zsumowana długość wszystkich korzeni powinna wynosić ok. 3/4 długości akwarium, wtedy nie będzie "za pełno".
Jest to mój pierwszy poradnik.
Proszę o ew. dodanie co do roślin i ryb. Nie chcę propozycji takich jak Kiryski, Skalary itd. te ryby raczej nie będą wyglądały tak jak ławica Neonków.
Życzę powodzenia i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów oraz Szanownych Gości!
KrZyWy :!: