Mam akwarium 112l, filtr, grzałke, napowietrzacz, oświetlenie, kilka małych korzeni, dwie połówki kokosa, i biało czarny żwirek. Proszę o pomoc w obsadzie rybek jak i roślin ( początkująca) . Rybkami które chcę mieć na 100% są :
neonki Innesa
gupik
i co do tego, pomóżcie mi wybrać : barwieniec czerwony, pielęgniczka Ramireza, kakadu, prętnik karłowaty, gurami dwuplamiste.
Hmm i co do roślin to chciałabym, takie, żeby przywiązać je do korzeni, kamieni bo nie jestem przekonana czy moje podłoże się nadaje do innych. Myślałam nad :
mech jawajski, anubias bartera, no ale co dalej ?
[112l] obsada - rybki i rośliny
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Re: [112l] obsada - rybki i rośliny
Hej!
Z wymienionych przez Ciebie rybek wszystkie mogą być w tym litrażu (co do gurami dwuplamistego nie jestem pewien), ale oczywiście musisz się zdecydować na jeden gatunek. Czyli to co Ci się najbardziej podoba z pośród: pielęgniczka Ramireza, kakadu, prętnik karłowaty, gurami dwuplamiste.
Do tego gupiki, stadko barwieńców. Coś na dno też by się przydało.
Co do roślin to mech i anubiasy jak najbardziej, ale inne to już zależy od tego jakie masz oświetlenie i podłoże.
Z wymienionych przez Ciebie rybek wszystkie mogą być w tym litrażu (co do gurami dwuplamistego nie jestem pewien), ale oczywiście musisz się zdecydować na jeden gatunek. Czyli to co Ci się najbardziej podoba z pośród: pielęgniczka Ramireza, kakadu, prętnik karłowaty, gurami dwuplamiste.
Do tego gupiki, stadko barwieńców. Coś na dno też by się przydało.
Co do roślin to mech i anubiasy jak najbardziej, ale inne to już zależy od tego jakie masz oświetlenie i podłoże.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Martyna
Re: [112l] obsada - rybki i rośliny
Oświetlenie standardowe 2x18V. A co do podłoża to zwirek, czarno biały, czy może, szaro czarny bardziej max. 3mm. Właśnie wpdłam na pomysł, ze może jakiś trawnik i na tym posadzić jakieś roślinki i do tego :
1+3 gupik pawie oczko,
15 neon Innesa,
6 kirysków ( doradźcie jakich )
1+3 (kakadu lub prętnik karłowaty lub Ramireza )
. Co myslicie o tym pomyśle. Akwarium dopiero zakupiłam i jak narazie stoi tylko ze żwirkiem bez wody ponieważ zastanawiam się nad roslinami. Czy w takim podłożu mogłabym posadzić jakieś rośliny ?
1+3 gupik pawie oczko,
15 neon Innesa,
6 kirysków ( doradźcie jakich )
1+3 (kakadu lub prętnik karłowaty lub Ramireza )
. Co myslicie o tym pomyśle. Akwarium dopiero zakupiłam i jak narazie stoi tylko ze żwirkiem bez wody ponieważ zastanawiam się nad roslinami. Czy w takim podłożu mogłabym posadzić jakieś rośliny ?