Witam. Kupiłem akwarium 160l 100x40x40.
Chce obsadzić :
- neon inessa 10 szt
- neon czerwony 10 szt
- czerwono główki 8 szt
- rozbora klinowa 10 szt
- kardynałki 4 szt
- gupik pawie oczko 7 szt
- glonojad 2 szt
Moje pytanie czy te rybki będą żyły ze sobą w zgodzie ? Wielu może napisać że to za dużo różnych gatunków rybek i lepiej mieć dużą jedna albo dwie ławice ale chce mieć kolorowo i żywiołowo w akwarium dlatego wybór padł na te rybki.
Aktualne parametry wody:
NO3(mg/l) - 10
NO2(mg/l) - 0
GH - 16d
KH - 6d
ph - 8.0
CI2(mg/l) - 0
Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Obsada rybek - akwarium 160 l
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Piotr
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Obsada rybek - akwarium 160 l
Zrobiłbyś straszną zupę rybną.
1. Zdecyduj się na 2 ławice, coś większego i coś na dno. Napisz, które ławicowe chciałbyś najbardziej.
2. Niektóre ryby, które wymieniłeś mają różne wymagania i to by się trochę kłóciło.
1. Zdecyduj się na 2 ławice, coś większego i coś na dno. Napisz, które ławicowe chciałbyś najbardziej.
2. Niektóre ryby, które wymieniłeś mają różne wymagania i to by się trochę kłóciło.
-
- Nowicjusz
- neon inessa 10 szt
- neon czerwony 10 szt
- czerwono główki 8 szt
- rozbora klinowa 10 szt
- neon czerwony 10 szt
- czerwono główki 8 szt
- rozbora klinowa 10 szt
- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
- neony jak neony (ja tam ich osobiście nie lubię;) nie wiem, tylko po co mieszać po 10szt tak podobnych do siebie rybek.
- razborki polecam, osobiście mam 10 szt i tu bym Ci polecał na taki litraż więcej ich wrzucić zamiast neonków. Razborki są bardzo kolorowe, wdzięcznie "chodzą" stadem i przynajmniej z własnego doświadczenia nie miałem z nimi kłopotów względem chorób. (czego zwykle nie można powiedzieć o neonkach)
- kardynałki to chyba stadne rybki, a 4 szt to nie stado. One z tego co pamiętam nie pasują raczej względem wymagań termicznych co do reszty (wolą wodę chłodniejszą).
- gupiki same w niedługim czasie stworzą stado
Polecam przemyśleć od razu zakup samych samców. Im się nic nie dzieje w celibacie ;)
- glonożercy jak najbardziej sympatyczne stworzenia, tylko zwróć uwagę przy zakupie jaki dokładnie gatunek Ci chcą sprzedać. Zbrojniki są różne, a małe są w sklepie wszystkie przeważnie ;)
Reasumując jak chcesz mieć kolorowo, to gupole są jak najbardziej do tego stworzone. Odpuściłbym sobie na prawdę te neony. W 160L masz już jakieś pole manewru jeśli chodzi o dobór rybek na dno, czy jakiś harem większych sztuk. Nie pchałbym się w kilka ławic. Ale to moje zdanie ;)
- razborki polecam, osobiście mam 10 szt i tu bym Ci polecał na taki litraż więcej ich wrzucić zamiast neonków. Razborki są bardzo kolorowe, wdzięcznie "chodzą" stadem i przynajmniej z własnego doświadczenia nie miałem z nimi kłopotów względem chorób. (czego zwykle nie można powiedzieć o neonkach)
- kardynałki to chyba stadne rybki, a 4 szt to nie stado. One z tego co pamiętam nie pasują raczej względem wymagań termicznych co do reszty (wolą wodę chłodniejszą).
- gupiki same w niedługim czasie stworzą stado

- glonożercy jak najbardziej sympatyczne stworzenia, tylko zwróć uwagę przy zakupie jaki dokładnie gatunek Ci chcą sprzedać. Zbrojniki są różne, a małe są w sklepie wszystkie przeważnie ;)
Reasumując jak chcesz mieć kolorowo, to gupole są jak najbardziej do tego stworzone. Odpuściłbym sobie na prawdę te neony. W 160L masz już jakieś pole manewru jeśli chodzi o dobór rybek na dno, czy jakiś harem większych sztuk. Nie pchałbym się w kilka ławic. Ale to moje zdanie ;)
-
- Nowicjusz
dzięki wielkie za informacje.