Ameryka - 240l.

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

ies
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Iwona

Ameryka - 240l.

Post autor: ies » 2013-03-31, 12:12

Witajcie :) Po latach wracam do akwarystyki :) Mój 240 litrowy baniaczek stoi pusty i aż się prosi o restart!
Wcześniej lubiłam się bawić w akwaria roślinne, jednak teraz ze wg na małe dziecko i ograniczony czas wolny z tym związany ;) na roślinne pozwolić sobie nie mogę.
Mój pomysł to: pielęgnice salvini, meeki i skalary + zbrojnik. Ale mam do Was takie pytanie: ile sztuk którego gatunku? Myślałam, żeby docelowo hodować parkę salvini, dwie parki meeki i ze 3-4 parki skalarów. Jednak na początek i tak trzeba by kupić więcej, żeby się podobierały w parki. Napiszcie czy ogólnie z tą obsadą to dobry pomysł bo troszkę już wypadłam z tematu akwarystycznego ;)
I jeszcze pytanie odnośnie roślin. Generalnie akwarium miało by być głownie korzenne, ale jakąs trwała roślinkę myślałam, żeby dorzucić. Polecicie coś co ma szanse przetrwać przy pielęgnicach, co rośnie bez zwglęgu na oświetlenie itd. Generalnie pokrywe w swoim czasie miałam przerabianą pod roślinne, ale teraz nie chcę jej wykorzystac, bo tak jak mówię to ma być głownie korzenne akwarium, gdyż nie mam czasu na poświęcenie uwagi roślinkom ;)

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Ameryka - 240l.

Post autor: Akwarybka » 2013-03-31, 15:52

Z pielęgnicami nie pomogę niestety, ale skarary powinny być OK :ok:

Z roślin polecam nurzańca, jest stworzony dla skalarów i korzeni ;)

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Re: Ameryka - 240l.

Post autor: Timur » 2013-03-31, 16:19

Jak korzenie to może mikrozoria, anubiasy? U mnie w cieniu pięknie płoży się lotos tygrysi. Jeśli chodzi o trawniczek to sagittaria subulata. Zauważyłem, że ma silny system korzeniowy i chyba oprze się zakusom rybek na przesadzanie. A żabienice? Proste, duże i nie wymagające zielsko, do tego potrafi się ładnie wybarwić. Rośnie szybko, liście mocne.

ODPOWIEDZ