240l roślinne, glony

Moderator: ModTeam

mask
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysztof

240l roślinne, glony

Post autor: mask » 2013-04-03, 19:08

Witam, zgłaszam się z prośbą do użytkowników forum o pomoc w walce z dosyć(dla was pewnie łatwym do zwalczenia) denerwującym mnie glonem.. Otóż to szpeci mi on całe akwarium i nie wiem jak się go pozbyć w jakiś naturalny sposób :) poniżej przedstawiam proces powstawania akwarium(może po tym stwierdzicie gdzie zrobiłem błąd):

1. Podłoże (tropica plant substrate 5l)
Obrazek

2. Piasek kwarcowy, 1,3 - 3mm
Obrazek

3. Po zasadzeniu wstępnych roślin i wpuszczeniu kilku ryb(musiałem bo pękło podczas przenoszenia akwarium dla przechowania ryb)
Obrazek

4. Po dosadzeniu kilku roślin
Obrazek

5. Następnie po 3 dniach od założenia, zastosowałem dozowanie co2 przy pomocy bimbrowni
Obrazek

6. Po dwóch tygodniach osiągnąłem taki efekt, lecz... glony
Obrazek

7. A tak wygląda całość
Obrazek

Filtr zewnętrzny aqua nova ncf 1500l/h
Czekam na opinie i pomoc jak z nim walczyć! ;)

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: 240l roślinne, glony

Post autor: Akwarybka » 2013-04-03, 21:31

Moim zdaniem zacząłeś po prostu ze zbyt małą ilością roślin. Powinieneś jak najszybciej zasadzić więcej i czekać na stabilizację zbiornika.

mask
Nowicjusz

Post autor: mask » 2013-04-04, 12:01

powiadasz więcej roślin, nie kupię więcej roślin od osoby prywatnej. Bo pomimo leżenia w preparacie odkażającym i tak niestety prztrwały jaja niechcianych ślimaków.. i teraz nie chcę kupować roślin od nie wiadomo kogo, oraz dlatego ze te ślimaczyska będą się chować po rogach, pod roślinami i będzie mi trudno wyplenic. Zakupiłem preparat "Zoolek Cuprisol" zeby zwalczyć te uciążliwe bezkręgowce. Tylko będę musiał krewetki odłowić, żeby mi ich nie zabiło przy okazji :/

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112

Post autor: Timur » 2013-04-04, 13:56

oj tam oj tam :) Ślimaki i tak przywleczesz, one są chyba rozpylone w powietrzu ;) Straszna fobia antyślimakowa Cię ogarnęła. Nie przejmuj się nimi tak bardzo. To lepiej mieć mało roślin? Moczyć je w preparatach i lać coś do akwa? Oj tam oj tam.
A tak nawiasem mówiąc w handlu są dostępne sterylne uprawy roślin w żelu. Ja takie ostatnio kupuję. Fakt, że są dużo droższe od tradycyjnej "przycinki" sprzedawanej np na giełdzie. No ale są takie i żadnej choroby, glonów, czy ślimaków z nimi nie przywleczesz. Polecam.
Pozdrawiam Krzysiek

mask
Nowicjusz

Post autor: mask » 2013-04-11, 18:11

Witam ponownie ;) ślimaki udało się zwalczyć, wyciągając wszystkie krewetki oraz ryby z akwarium i zastosowaniu preparatu "zoolek-cuprisol" w ciągu dosłownie 15 minut były widoczne pierwsze efekty jak ślimaki się kończą ;) po 3 dniach stosowania ślimaki zniknęły całkowicie :D! 4 dzień podmianka wody o 60% oraz wpuszczenie obsadki, po tygodniu podmienię jeszcze z 50% wody, żeby się wymieszała na normalną ;p A co do glonów to postanowiłem je zostawić, trawka się rozrośnie i je zasłoni a ze ścian jestem w stanie ścierać więc jest okej:) dzięki za pomoc koledzy! Jak będę miał jakieś problemy odnośnie glonów to na pewno się do Was zwrócę z zapytaniem :papa:

ODPOWIEDZ