112l - początkowe dylematy by Rumbler
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mirek
112l - początkowe dylematy by Rumbler
Witam wszystkich serdecznie. Po kilkunastu latach przerwy postanowiłem wrócić to pięknego hobby jakim jest akwarystyka. W przeszłości byłem totalnym amatorem, nie było też takiego źródła wiedzy jakim jest internet dlatego moje pierwsze kroki były ciężkie - zwłaszcza dla moich rybek. Teraz chciałbym od początku podejść do tematu o wiele bardzie przygotowany i wyedukowany dlatego chciałbym was prosić o pomoc.
Chciałem założyć akwarium o wielkości około 100l. Na początku myślałem o hodowli gurami, ale z tego co wyczytałem 100l dla gurami to za mało. Moje pierwsze pytanie jest takie czy faktycznie 100l to za mało, czy np gdybym chciał trzymać tylko 1/2 parki to byłoby ok?
Jeżeli nie gurami to jakie gatunki rekomendujecie - które mógłbym rozważyć?
Drugie pytanie dotyczy książek, jakie pozycje waszym zdaniem są niezbędne do przeczytania dla początkującego, ale pełnego zapału akwarysty. Coś n/t badania i stabilizowania parametrów wody na pewno by się przydało.
Trzecie pytanie, jaki filtr do 100l? Zewnętrzny, czy wewnętrzny? Jakiej firmy? To chyba najtrudniejsze do wyboru urządzenie.
Zapewne dodatkowe pytania pojawią się jak już wybiorę konkretne ryby...
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i informacje, które będą dla mnie przydatne.
Pozdrawiam
Mirek
Chciałem założyć akwarium o wielkości około 100l. Na początku myślałem o hodowli gurami, ale z tego co wyczytałem 100l dla gurami to za mało. Moje pierwsze pytanie jest takie czy faktycznie 100l to za mało, czy np gdybym chciał trzymać tylko 1/2 parki to byłoby ok?
Jeżeli nie gurami to jakie gatunki rekomendujecie - które mógłbym rozważyć?
Drugie pytanie dotyczy książek, jakie pozycje waszym zdaniem są niezbędne do przeczytania dla początkującego, ale pełnego zapału akwarysty. Coś n/t badania i stabilizowania parametrów wody na pewno by się przydało.
Trzecie pytanie, jaki filtr do 100l? Zewnętrzny, czy wewnętrzny? Jakiej firmy? To chyba najtrudniejsze do wyboru urządzenie.
Zapewne dodatkowe pytania pojawią się jak już wybiorę konkretne ryby...
Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i informacje, które będą dla mnie przydatne.
Pozdrawiam
Mirek
Ostatnio zmieniony 2013-04-09, 01:03 przez Rumbler, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stały bywalec
- Imię: Rafa³
Re: 112l - początkowe dylematy by Rumbler
Myślę że mógłbyś hodować krewetki i gupiki jak na początek .
Co do filtra zależy od ceny . Ja mam hw 302 i jestem zadowolony . Oczywiście są lepsze filtry ale nie za taką cene .
Pozdrawiam Rafał.
Co do filtra zależy od ceny . Ja mam hw 302 i jestem zadowolony . Oczywiście są lepsze filtry ale nie za taką cene .
Pozdrawiam Rafał.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Witam serdecznie 
100l na gurami to niestety za mało, potrzebne by było 200l. Może prętniki? To praktycznie to samo tylko mniejsze
Polecam harem prętnika karłowatego lub miodowego, do tego można by jeszcze jakieś stadko niewielkich rybek ławicowych plus coś na dno.
Książki zaraz poszukam, ale moim zdaniem najlepszą lekturą jest ten artykuł: http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
Co do filtra, tu można postawić albo na wewnętrzny (tańsze rozwiązanie) albo zewnętrzny (mniej zagracone akwarium). Zwykle lepiej jest wybrać zewnętrzny, bo z czasem wewnętrzny i tak zacznie nam przeszkadzać, no i oczywiście zewnętrzny ma o wiele większą powierzchnię filtracyjną ;)
Pozdrawiam,

100l na gurami to niestety za mało, potrzebne by było 200l. Może prętniki? To praktycznie to samo tylko mniejsze

Książki zaraz poszukam, ale moim zdaniem najlepszą lekturą jest ten artykuł: http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
Co do filtra, tu można postawić albo na wewnętrzny (tańsze rozwiązanie) albo zewnętrzny (mniej zagracone akwarium). Zwykle lepiej jest wybrać zewnętrzny, bo z czasem wewnętrzny i tak zacznie nam przeszkadzać, no i oczywiście zewnętrzny ma o wiele większą powierzchnię filtracyjną ;)
Pozdrawiam,
-
- Nowicjusz
Dzięki za odpowiedzi. 
O tak, prętników nie rozważałem, a faktycznie są bardzo ładne.
Co do filtra to masz rację, chyba zewnętrzny będzie lepszy - zwłaszcza że jestem perfekcjonistą i na bank by mi tam przeszkadzał.

O tak, prętników nie rozważałem, a faktycznie są bardzo ładne.
Co do filtra to masz rację, chyba zewnętrzny będzie lepszy - zwłaszcza że jestem perfekcjonistą i na bank by mi tam przeszkadzał.

-
- Stały bywalec
- Imię: Rafa³
jak nie chcesz wydawać dużo kasy kup sobie hw 302 fajny jest cichy i wydajny .
-
- Nowicjusz
Mam kolejne pytanie. Jakiej firmy kupić akwarium?
Szukam profilowanego akwarium 102l z podstawką oraz pokrywą (np. Aquael Classic) Na Allegro znajduję tylko całe zestawy z całą masą dodatków, których nie chcę. Dodatkowo widzę, że w tych pokrywach są za małe świetlówki. Na 100l powinienem mieć około 50W, a tam są montowane 2x 18W.
Pozdrawiam
Szukam profilowanego akwarium 102l z podstawką oraz pokrywą (np. Aquael Classic) Na Allegro znajduję tylko całe zestawy z całą masą dodatków, których nie chcę. Dodatkowo widzę, że w tych pokrywach są za małe świetlówki. Na 100l powinienem mieć około 50W, a tam są montowane 2x 18W.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-04-09, 01:01 przez Rumbler, łącznie zmieniany 1 raz.
- bercia289
- Przyjaciel forum
- Imię: Bernadetta
- Nazwisko: Baranowicz
- Kontakt:
Kup zwykłe proste akwarium nie profilowane.
Są wygodniejsze. Podstawka też Ci potrzebna nie jest
Tak wyglądają standardowe pokrywy.
Są wygodniejsze. Podstawka też Ci potrzebna nie jest

Tak wyglądają standardowe pokrywy.
Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
./redir/https://www.facebook.com/SklepZoologicz ... ts&fref=ts
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
./redir/http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=9626199
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
-
- Nowicjusz
Dzięki za odpowiedz. A można gdzieś kupić niestandardową pokrywę? 

- bercia289
- Przyjaciel forum
- Imię: Bernadetta
- Nazwisko: Baranowicz
- Kontakt:
Zrobić.
dołożyć świetlówki możesz:)

Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
-
- Nowicjusz
A czy gdybym zdecydował się na mniej wymagające roślinki bez CO2 to czy 2x18W mogłoby wystarczyć?
-
- Nowicjusz
Ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rekomendacje. Trochę poczytałem i w tym momencie już chyba wiem co i jak chciałbym stworzyć, ale pojawiło się kilka dodatkowych pytań.
Planuję zakupić:
- szafka solid 80x35
- akwarium proste 80x35x40 - 112l z pokrywą 2x18W T8
- filtr - chciałbym zewnętrzny, ale nie jestem pewien czy dostanę coś fajnego w rozsądnej cenie, tutaj proszę o pomoc z doborem tak w 200zł bym się chciał zmieścić
- grzałka 100W z termostatem (nie za mało?)
- podłoże - ziemia doniczkowa + żwirek 1-3mm
W akwarium chciałbym mieć tylko 2 rybki - parkę prętników karłowatych
Prętniki preferują temperaturę 24-28 C, nie mają preferencji co do pH i twardości, ale lubią mocno zarośnięte akwaria. Dlatego mam pytanie o to jakie i ile roślinek powinienem kupić (również pływające). Oświetlenie 2x18W, brak CO2, na razie nie znam się też na nawożeniu roślin, ale jak coś doczytam to mam zamiar wejść również w nawożenie.
Będę bardzo wdzięczy za wszelkie uwagi i pomysłu.
Pozdrawiam
Mirek
Planuję zakupić:
- szafka solid 80x35
- akwarium proste 80x35x40 - 112l z pokrywą 2x18W T8
- filtr - chciałbym zewnętrzny, ale nie jestem pewien czy dostanę coś fajnego w rozsądnej cenie, tutaj proszę o pomoc z doborem tak w 200zł bym się chciał zmieścić
- grzałka 100W z termostatem (nie za mało?)
- podłoże - ziemia doniczkowa + żwirek 1-3mm
W akwarium chciałbym mieć tylko 2 rybki - parkę prętników karłowatych
Prętniki preferują temperaturę 24-28 C, nie mają preferencji co do pH i twardości, ale lubią mocno zarośnięte akwaria. Dlatego mam pytanie o to jakie i ile roślinek powinienem kupić (również pływające). Oświetlenie 2x18W, brak CO2, na razie nie znam się też na nawożeniu roślin, ale jak coś doczytam to mam zamiar wejść również w nawożenie.
Będę bardzo wdzięczy za wszelkie uwagi i pomysłu.
Pozdrawiam
Mirek
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Grzałka jest w porządku.
Ziemię doniczkową wymieszałabym z piaskiem i gliną. Nie jest to koniecznie, ale glina zawiera mikroelementy a piasek zmniejsza "zbijanie się" ziemi. Dzięki temu podłoże będzie po prostu lepsze
Lepiej dać 4 rybki ;) 1 samiec i 3 samiczki. Prętniki żyją w haremach.
Co do roślin; przeczytaj ten wątek http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
Kupić jak najwięcej!
Ziemię doniczkową wymieszałabym z piaskiem i gliną. Nie jest to koniecznie, ale glina zawiera mikroelementy a piasek zmniejsza "zbijanie się" ziemi. Dzięki temu podłoże będzie po prostu lepsze

Lepiej dać 4 rybki ;) 1 samiec i 3 samiczki. Prętniki żyją w haremach.
Co do roślin; przeczytaj ten wątek http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
Kupić jak najwięcej!

-
- Nowicjusz
Dzięki, myślę że 4 też się zmieszczą - ewentualnie później zastanowię się na czymś dodatkowym. Super wątek o roślinach - przeoczyłem go wcześniej.
A skąd wziąć ten piasek i glinę. Piasek normalny mogę podkraść z budowy, a glinę z kretowiska? ;) I ile % domieszki powinienem zastosować?
Co do filtra to mam na ten moment 3 typy:
- Hanza HW 302
- Aquael Midikani
- Tetra Tec EX 700
Macie może jakieś opinie na ich temat?
A skąd wziąć ten piasek i glinę. Piasek normalny mogę podkraść z budowy, a glinę z kretowiska? ;) I ile % domieszki powinienem zastosować?
Co do filtra to mam na ten moment 3 typy:
- Hanza HW 302
- Aquael Midikani
- Tetra Tec EX 700
Macie może jakieś opinie na ich temat?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
* piasek z czystego miejsca, albo ze sklepu budowlanego - to kosztuje grosze 
* z kretowiska bym się bał na Twoim miejscu, tym bardziej, że mieszkasz w Warszawie - duże miasto, pełno zanieczyszczeń

* z kretowiska bym się bał na Twoim miejscu, tym bardziej, że mieszkasz w Warszawie - duże miasto, pełno zanieczyszczeń