Witam, marzy mi się ponownie mieć akwarium, ale problem w tym, że nie mam mieszkania, wynajmuje tylko pokój, z umową do końca sierpnia.
Jaka jest szansa na posiadanie akwarium w moim przypadku? Chciałbym mieć conajmniej 100L ale to na bank odpada, nie będę w stanie w razie czego (raz na 6/12miesięcy) targać kilogramów żwiru i samego akwarium.
Myślę więc o Jamniku 80x20x30H. Jamniki zawsze do mnie przemawiały, bo głebokość jakoś mało ważna była dla mnie, liczyła się długość.
W takim litrarzu to 48L.
I tu nurtuje mnie pytanie, przy obliczaniu dopuszczalnej liczby ryb bierze się pod uwage tylko litrarz czy długość? W końcu ryby będą miały prawie tyle miejsca do rozpędu co w 100L akwarium o długości 80cm.
Kolejne pytanie, jak wygląda sprawa z oświetleniem w jamnikach? Nadal przelicza sie po WAT świetlówek po litrarzu?
Kolejne pytanie, może ktoś zna w krakowie miejsce gdzie można w miare w normalnej cenie zamówić takie akwarium? (Kiedyś płaciłem u szklarza 1zł / litr i było gotowy w 3 dni).
ps. zdaje sobie sprawe z 3miesięcznego rozwoju niezbędnych bakterii filtrujących, i bije się z myślami odnośnie 6 ewentualnie 12 miesięcznego cyklu zamieszkania.
Pomocy, potrzebuje akwarium, to dla mnie jak terapia, nie mam akwarium od 3 lat i jestem "na głodzie".
Akwarium na stancji...
Moderator: ModTeam
- owsianka
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ryszard
Re: Akwarium na stancji...
Trzy miesięczny cykl to chyba gruba przesada. Myślę że trzy tygodnie wystarczy, a jeszcze jakby ktoś z twojego miasta dał Ci parę litrów wody z akwarium to by było to.
-
- Nowicjusz
- Imię: Adam
Fakt, palnąłem się 3 tyg nie 3 miesiące. A co z innymi kwestiami opisanymi?
-
- Forumowicz
- Imię: batix
Znam ten ból nie mam akwa 63l już niecałe 9 miesięcy i mnie coś trafia jak sobie pomyśle ciągle pacze na niego choć jest puste oglądam na necie ale naszczęście już tylko ten tydzień do konca następny i w srode za 2 tyg akwa zostanie zalane wodą a co do twego to spokojnie 3 tygodnie i akwa dojrzałe.