Akwarium 300l

Moderator: ModTeam

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Akwarium 300l

Post autor: Łoren » 2013-04-13, 10:23

Akwarium nie uznaje kompromisów - trzeba się konkretnie na coś nastawić i to zrealizować zgodnie ze sztuką bo inaczej zapewniamy sobie całe mnóstwo problemów , stresu i wydawanych pieniędzy często zupełnie niepotrzebnie zresztą.
Najkrócej - światło jest czynnikiem decydującym o całej reszcie osprzętu jeśli oświetlenie jest powyżej 0,5W/L to akwarium kwalifikujemy jako HT i wymaga ono pełnego nawożenia w tym równiez CO2 jako źródła węgla dla roslin - węgiel jest pierwiastkiem "supermakro" - rosliny potrzebuja go najwięcej do budowy swojej masy.
Tak więc akwarium HT = mocne światło , żyzne podłoże , nawożenie makro i mikro + CO2 --->>> możliwość utrzymania wszystkich roślin nawet najbardziej wymagających , roślin o barwie czerwonej , żółtej , pomarańczowej itd.
Akwarium LT - światło poniżej 0,5W/L żyzne podłoże , niewielkie nawożenie (czasami wcale - nawozimy podmianami wody i produktami przemiany materii) Nie podajemy CO2 ---->>> Można utrzymać większość roślin zielonych , występują trudności z utrzymaniem roślin trawnikowych wymagających większej ilosci światła, rośliny czerwone zazwyczaj sie nie wybarwiają. Większość roslin to gatunki popularne. Nie znaczy to jednak że takie akwarium nie może byc ładne - po prostu trzeba pamiętać o tym że nie wszystko możemy tam mieć i na prawdziwego holendra to niestety za mała ilość światła.
Te 0,5W/L to wielkość umowna - w zależności od wielu innych czynników może okazać się że akwarium nie bedzie wymagało dużego nawożenia i wszystko będzie rosło w miarę ok - ale są to wyjątki - z mojego doświadczenia wynika że nawożenie w zasadzie trzeba zaczynać od 0,4W/L - spowodowane jest to trendem do nie przerybiania akwariów , a jesli ryby nie dostarcza nam nawozu - to my musimy go dostarczyć bo inaczej mamy uprawę glonów. tak więc należy nastawić się na to że już przy oświetleniu 0,4 -0,5W nawozić trzeba będzie.
Tak to wygląda w największym skrócie.
Warto poszukać używanych zestawów CO2 - bywają tanie 150 -200zł.
P.S Przelicz ile będa Cię kosztowały świetlówki przez 4 lata licząc wymiany co 10 miesięcy
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

PREDATORPOLAND
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Sebastian

Post autor: PREDATORPOLAND » 2013-04-13, 15:13

Hmm - co do świetlówek to w pierwszym etapie jednak zdecyduję się na świetlówki - w pewnym sensie jest to zakup na raty - odroczenie od kosztów jednorazowych (choć może ktoś powiedzieć, że można wziąć lampy HQI na raty i będzie wtedy nawet zysk).

Muszę się głeboko zastanowić to pozostałych parametrów związanych jednak z rodzajem światła.

Napisałeś o tym, że powyżej 0,4W/L w zasadzie powinno się nawozić. Co trzeba fizycznie wykonać (oprócz podawania CO2) aby to nawożenie było efektywne? Podawać nawozy z podmianami wody? Czy też trzeba ruszać podłoże? Czytałem o trwałości podłoża - 2 lata. Co potem? Trzeba wypuścić wodę i podmienić? Restart akwarium? Gdzie można więcej poczytać o HT (informacje w jednym miejscu). Bo nie chcę Cię mocno męczyć, chyba że lubisz ;) Będę wtedy usatysfakcjonowany - bo głos praktykującego jest dla mnie ważniejszy od teorii (którą oczywiście też trzeba poznać)

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2013-04-13, 21:37

Odsyłam do moich dwóch artykułów gdzie starałem się w sposób prosty wyjaśnić zagadnienia związane z zakładaniem i nawożeniem akwarium roślinnego - czytać należy powoli i dokładnie :)
http://e-akwarystyka.pl/topics5/18038.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics29/18201.htm
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

PREDATORPOLAND
Nowicjusz

Post autor: PREDATORPOLAND » 2013-06-02, 17:14

Łoren :) Dziękuję za bardzo przydatną wiedzę... obecnie jestem w trakcie remontu mającego przygotować pomieszczenie pod akwarium :). Myślę, że skończę go za tydzień i wtedy zacznę pierwsze zakupy.

PREDATORPOLAND
Nowicjusz

Post autor: PREDATORPOLAND » 2013-06-02, 18:39

Na tym etapie wybrałem:
1. Szafka DIVERSA szafka SOLID 120x50x75 orzech
2. Akwarium Diversa akwarium proste 120x50x50 8mm 300l
3. Filtr AQUAEL UNIMAX 700
4. Belka oświetleniowa ALUMINIOWA 4X54W (120CM)
5. 1 x świetlówka 54W T5 PHILIPS 830 3000K 115CM
2 x świetlówka 54W T5 PHILIPS 965 6800K 115CM
1 x świetlówka 54W T5 PHILIPS Aquarelle 10000K 115CM

Pozostałe do zdefiniowania:
6. Zestaw CO2
7. Grzałka z termostatem
8. Termometr
9. Mata pod akwarium
10.Tło
11.Siateczki do odławiania
12.Nożyczki
13.Pęseta
14. 2 x wyłącznik czasowy do belki oświetleniowej
15. Odmulacz
16. Filtr UV?

Ad. 6 Niewiem czy ZESTAW CO2 PROFESSIONAL + NOWA BUTLA 2l będzie wystarczający?(np. http://allegro.pl/zestaw-co2-profession ... 71478.html )

Ad.7 Wybiorę prawdopodobnie grzałkę do filtra Aquael Uniheater 300W - powinna spełnić moje oczekiwania tzn. przy temperaturze w zimę pomieszczenia 18stopni utrzymać temperaturę wody na poziomie 29-30 st (w przyszłość temp. dla paletek).

Ad.8 Termometr będzie w zestawie z grzałką Aquael Uniheater 300W. Chyba, że nie wierzyć elektronice i zakupić tradycyjny termometr?

Ad.9 Czarna Podkładka z polietylenu (http://allegro.pl/mata-podkladka-pod-ak ... 33959.html), chyba że polecacie coś innego

Ad.10 I tu mam dylemat - Jednolite tło, Fototapeta czy tło strukturalne. Słyszałem, że tło strukturalne lubi się brudzić i trudno je utrzymać w czystości. Jakie macie doświadczenie?
(np. http://allegro.pl/tlo-strukturalne-120x ... 40969.html)

Ad.11 Planuje kupić 2 siateczki - dużą i małą (tak przeczytałem, że się przydadzą) - SIATKA AKWARYSTYCZNA 17X15CM + SIATKA AKWARYSTYCZNA 8X6CM

Ad.12 Jakiej długości nożyczki ? zagięte czy proste?
Ad.13 Jakiej długości pęseta ? Zagięta czy prosta lepiej się sprawdza podczas pielęgnacji akwarium?

Ad.14 Tu sprawa prosta - http://allegro.pl/timer-wylacznik-wlacz ... 66210.html

Ad.15 Pojawiły się odmulacze na baterię? Czy warto? Czy jednak tradycyjne są lepsze?

Ad.16 Co sądzicie o filtrach UV w odniesieniu do mojego planowanego akwarium? Czy jest przydatny? Czy faktycznie zapobiega glonom (mając na uwadze prawidłowe naważanie)? Czy można przyłączyć do filtra UV tj. do rury, którą zasilane jest wodą akwarium?

W związku z planowanymi cotygodniowymi podmianami wody (15%) myślę, aby usprawnić sobie cały proces kupując 60l baniak, do którego nalewałbym "kranówę" (miękka woda) do odstania, za pomocą dłuższego węża (od akwarium do kranu i wanny mam z 4 metry odległości).
Proces wymiany wyglądałby następująco:
1. W momencie opróżniania wody wąż z akwarium skierowany byłby do wanny (różnica ciśnienia załatwiłaby przepływ.
2. Uzupełnianie akwarium realizowałbym za pomocą filtra (o ile istnieje taka możliwość) podłączając wąż z baniaka 60l do pompy filtra.

Co myślicie o takim sposobie? Czy macie jakieś inne lepsze sprawdzone sposoby wymiany wody na większą odległość?

Myślę, że to wszystko z techniki - chyba że o czymś zapomniałem to napiszcie :D

Po załatwieniu tych spraw przeanalizuję aranżację, dobór roślin i ryb i podzielę się z Wami w celu Waszego zaopiniowania - jestem w akwarystyce max. świeży, więc liczę na Waszą pomoc. Oczywiście śledzę forum i pogłębiam wiedzę, która coraz bardziej mnie wciąga :D

PREDATORPOLAND
Nowicjusz

Post autor: PREDATORPOLAND » 2013-06-03, 21:10

Ktoś pomoże?

ODPOWIEDZ