20 x 20 x25
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Maciek
20 x 20 x25
Witam po raz kolejny, z poprzednim akwarium 25l doradziliście mi bardzo dobrze więc i teraz proszę o waszą pomoc i podpowiedzi.
Mianowicie dziś znalazłem super okazję i za grosze kupiłem akwarium o wymiarach 20x20x25. Udekorowałem na szybkiego aby zobaczyć czy w ogóle jakoś się to będzie prezentowało. Do tego akwarium dałem 3 - 4 cm żwirku, 1 hygrophila siamensis, i jedną małą sztuczną roślinkę na przód. Co byście dodali aby ładniej wyglądało? jaka obsada? I czy filtr i grzałka jest obowiązkowa w takim małym baniaczku bo obawiam się że jak jeszcze to ma dojść to już nie będzie miejsca na nic...

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Joanna
- Kontakt:
Re: 20 x 20 x25
hehe ja słyszałam że przy małym LT w ogóle filtra nie trzeba. Może dosadź roślinek i niech robią za filtr. Kilka neonek, kirysek i jakiś glonojad mały, a może krewetki i volia. Ja bym wsadziła tam jedynie termometr i w razie potrzeby wkładała jedynie grzałkę, ale tak czy tak trzeba tam jakiś ruch wody, więc może pomyśl o jakichś bąblach? może jakaś rureczka z dziurkami z tyłu? Będzie ładnie wyglądać, a rybki nie padną? 

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 264
- Imię: Ania
jak na taki litraż to sorry ale zero ryb
jak coś to krewetki! wywalaj plastik i jak chcesz coś żywego w akwa trzymać to koniecznie kaskada nie zajmuje w ogóle miejsca.

-
- Zainteresowany
a bojownik nie pomieści się ?? a i czemu nie można mieć sztucznych roślinek szkodzą jakoś czy o co chodzi? ok wiem że żywe wyglądają lepiej ale skoro mam taką to czemu nie mogą jej trzymać w akwarium?
-
- Forumowicz
a co poza siedliskiem glonów daje Ci taka roślinka? żywe zbierają różne związki i filtrują wodę a sztuczna co? sztuczna nie robi nic i brzydko wygada jak się pokryje glonami... bojek to chyba szersze akwa lubi? ja jak pewnie i więcej osób na tym forum nic poza krewetkami były nie wsadzili. Chyba że micro rozborkę około 5 sztuk ale też źle by się pewnie czuły. Zrobisz jak zechcesz Twoje akwa.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Dla bojownika za małe akwarium ;/
W każdym akwarium jest potrzebny filtr, grzałka też ale nie w każdym przypadku.
Co do roślin to jak nie masz oświetlenia to i tak kicha, trzeba sprawić bo jak można sztuczną roślinę włożyć do baniaka -.-
Co do ryb to osobiście żadną rybę bym tam nie umieścił, jedynie co Ci zostaje to same krewetki i piękne rośliny jak załatwisz źródło światła.
W każdym akwarium jest potrzebny filtr, grzałka też ale nie w każdym przypadku.
Co do roślin to jak nie masz oświetlenia to i tak kicha, trzeba sprawić bo jak można sztuczną roślinę włożyć do baniaka -.-
Co do ryb to osobiście żadną rybę bym tam nie umieścił, jedynie co Ci zostaje to same krewetki i piękne rośliny jak załatwisz źródło światła.
-
- Zainteresowany
no ok dzięki za wasze opinie a co do roślin to jakie byście dali i ile tych roślin ??
-
- Forumowicz
załatw sobie nawet zwykłą lampkę i daj świetlówkę 11w:) do tego jakieś korzenie i na nie zaszczep mchy:) a jak nie korzenie to kamienie:) i też kombinuj z mchami:)
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Świetlówka 11W na początek to troszkę za dużo. 9W w zupełności wystarczy.
Do takiego litrażu musisz obrać rośliny drobno liściaste, żeby uniknąć efektu optycznego pomniejszenia akwarium. Możesz dać wymienione wyżej mchy, rolata indica, najas, glosia/marsilea, duży henio, eleocharis.
Do takiego litrażu musisz obrać rośliny drobno liściaste, żeby uniknąć efektu optycznego pomniejszenia akwarium. Możesz dać wymienione wyżej mchy, rolata indica, najas, glosia/marsilea, duży henio, eleocharis.
-
- Zainteresowany
byłem dziś w sklepie i kupiłem 1 korzeń i kilka roślin moim zdaniem drobno liściastych więcej chyba nic nie będę dodawał bo trochę ciasno zaczyna się robić...
dalej zastanawiam się nad tym bojownikiem do tego akwa, a co do krewetek to mchy są niezbędne czy bez mchów też można trzymać krewetki?
dalej zastanawiam się nad tym bojownikiem do tego akwa, a co do krewetek to mchy są niezbędne czy bez mchów też można trzymać krewetki?
-
- Zainteresowany
a i macie pomysł jaki filtr tu dać? może jakaś aukcja z allegro albo coś pod to...
-
- Forumowicz
http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-hbl- ... 33265.html ja mam taki ale bez tej rurki zasysającej syf i chodzi 3lata:P
-
- Moderator
- Kontakt:
Albo Elite hush 5 - bardzo fajna, malutka kaskada.
-
- Zainteresowany
to co do tej pory udało mi się z tym zrobić:
Co Waszym zdaniem powinienem zmienić lub poprawić? Coś dodać, coś zabrać?

Co Waszym zdaniem powinienem zmienić lub poprawić? Coś dodać, coś zabrać?
-
- Moderator
- Kontakt:
* więcej roślin
* filtr
* tło
* więcej wody
* po roślinach widzę, że jakieś pałeczki nawozowe są wskazane
* filtr