Cześć wszystkim. Akwa zalałam miesiąc temu. Nawoże Carbo - Planta Gainer i Ferropol'em od niedawna. Oświetlenie 2x18W. 12h dziennie. Podłoze : zwykły zwirek 2-4mm.
I teraz moje problemy .
1. Dlaczego filtr się tnie, tzn. jak wynurzę go nad powierzchnię to woda normalnie leci, a jak jest pod wodą to cały czas się tnie,
2.Dlaczego rośliny brązowieją ? Szczególnie, nadwódka (chyba to jest nadwódka ), marna kabomba, i niektóre łodygi moczarek, szczególnie te koło filtra,
3.Sprzedawca wcisnął mi Fittonie, czy coś sie stanie jak zostawię ja w akwa ?
4.Podawać jakieś macro do akwa ?
5. Dlaczego rośliny nałodygach wypuszczają korzenie ?
Rybki : kardynałki, danio i kiryski w sumie około 15, są już dwa tygodnie, muszę wybrać się po resztę obsady..
6.Dlaczego moje 2 kardynałki mają duże białe brzuchy, ponad to widziałam jak dwa normalnie ganiały za tym z brzuchem..
Fittonia, boczne korzenie, nawożenie.
Moderator: ModTeam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Fittonia, boczne korzenie, nawożenie.
* co to znaczy, że się tnie?
* kabomba nie lubi ruchu tafli wody. Jak dawno zasadziłaś resztę roślin?
* fittonia po prostu zgnije - wyciągnij ją teraz i zasadź do doniczki, a tę postaw na parapet. Sprzedawcy możesz wygarnąć
* macro wskazane, ale nie w dużych ilościach - masz dość słabe światło
* wypuszczają korzenie do toni, bo nie mają wystarczającej ilości składników w podłożu
* może masz samice naładowane ikrą - dlatego są pełniejsze i samce za nimi ganiają
* kabomba nie lubi ruchu tafli wody. Jak dawno zasadziłaś resztę roślin?
* fittonia po prostu zgnije - wyciągnij ją teraz i zasadź do doniczki, a tę postaw na parapet. Sprzedawcy możesz wygarnąć

* macro wskazane, ale nie w dużych ilościach - masz dość słabe światło
* wypuszczają korzenie do toni, bo nie mają wystarczającej ilości składników w podłożu
* może masz samice naładowane ikrą - dlatego są pełniejsze i samce za nimi ganiają
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Martyna
Rośliny zasadzone równy miesiąc temu.
Więc jakie macro polecasz ?
Co do filtra, to chodzi o to, że bąbelki lecą normalnie, za chwilę przestają i tak w kółko. Czasami przestają lecieć w ogóle. Wtedy wyciągam filtr na chwilę poruszam nim troche i znowu pochodzi kilka godzin i zaczyna od początku..
Więc jakie macro polecasz ?
Co do filtra, to chodzi o to, że bąbelki lecą normalnie, za chwilę przestają i tak w kółko. Czasami przestają lecieć w ogóle. Wtedy wyciągam filtr na chwilę poruszam nim troche i znowu pochodzi kilka godzin i zaczyna od początku..
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Bąbelki są całkowicie zbędne w 99% przypadkach - ma to za zadanie dodatkowo napowietrzyć wodę w baniaku, jednak najczęściej wystarcza sam filtr. Być może przyczyna tkwi w tym, że podłączona rurka zbiera troszkę wody/jest przytkana.
Nawóz możesz kupić macro green aqua artu.
Nawóz możesz kupić macro green aqua artu.