Założenie akwa 300l
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Sebastian
Re: Założenie akwa 300l
marfra, Oświetlenie będę później tworzył , narazie to wystarczy ewnetualnie dorzuce świetlówkę gdzieś z dołu albo coś.
To co proponujecie wsadzić do akwarium .. ?
To co proponujecie wsadzić do akwarium .. ?
- marfra
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Marcin
Skoro oświetlenie później to i roślinki później. Bo jaki jest sens kupować i sadzić roślinki skoro nie przyjmą się z powodu braku światła. Ja rozumiem, że oświetlenie to jedna z drożysz rzeczy w tym hobby, ale też jedna bez których nie można się obejść A tak w ogóle sądzisz że taki statek czy inny kiczowaty (moim zdaniem) "dodatek akwarystyczny" doda twojemu zbiornikowi uroku? Nie sądzisz że lepiej jest umieścić jakiś finezyjny korzeń? Moim zdaniem duuużo lepiej.
-
- Forumowicz
Też nad tym myślałem , żeby lepiej poszukać jakiś dobrych korzeni
Tylko ciężko co fajnego znaleźć ;/
Pisał ktoś , żeby posadzić takie rośliny jak : rogatek, moczarka, limnophila sessililora, nurzaniec

Tylko ciężko co fajnego znaleźć ;/
Pisał ktoś , żeby posadzić takie rośliny jak : rogatek, moczarka, limnophila sessililora, nurzaniec
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
No cóż moje zdanie na temat "ozdób" w akwarium takich jak ten statek...to jakaś pomyłka...może rozumiałbym to gdybyś miał lat 12... powiedzmy że takie pomysły byłyby rzeczą akceptowalną. W dojrzałej akwarystyce w której dążymy do profesjonalizmu nie ma moim zdaniem miejsca na robienia w akwarium śmietnika , wkładania statków , pierdzących nurków , podświetlanych wulkanów i temu podobnych gadżetów. Trafiłeś na forum akwarystyczne , nie stolarskie ani amatorów domowych wypieków gdzie taki pomysł zapewne przeszedłby bez echa...tu poklasku niestety nie będzie .
Jak już koledzy pisali wyżej - za te pieniądze można zmodernizować oświetlenie , kupić finezyjny korzeń który będzie piękną naturalną ozdobą zbiornika lub wykorzystać na inny cel - wydatków jest sporo.
Jak już koledzy pisali wyżej - za te pieniądze można zmodernizować oświetlenie , kupić finezyjny korzeń który będzie piękną naturalną ozdobą zbiornika lub wykorzystać na inny cel - wydatków jest sporo.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
- marfra
- Forumowicz
Rozbawiłeś mnie do łez, no takich nurków to nie widziałemŁoren pisze:pierdzących nurków

Ale wracając do tematu,Seba111, rob oświetlenie, skoro masz już 2 x 30w dołóż drugie tyle i będziemy myśleć dalej. Rośliny które podałeś jak najbardziej są ok. Na start zbiornika szybko rosnące są wskazane, potem tylko dokłać to co Ci się podoba i chciałbyś mieć. A co do korzenia, ja sam sobie zrobiłem. Mój wójek w tamtym roku dostał pozwolenie na pozbycie się z pola drzewa, był to dąb. Pojechałem z łopatą i kopałem, kopałem aż w końcu znalazłem. wyczyściłem i czekałem cierpliwie cały rok żeby go tydzień temu włożyć do akwarium.
-
- Forumowicz
Też właśnie jak popatrzałem i stwierdziłem szkoda kasy na statki itp
Tylko ciężko gdziekolwiek na sklepie jest znaleźć jakiś na prawdę piękny korzeń
Jakbyście gdzieś widzieli to dajcie znać , na pewno się przyda
Znalazłem jeszcze w domu 8W świetlówkę , to najwyżej wsadzę za akwarium , zawsze coś

Tylko ciężko gdziekolwiek na sklepie jest znaleźć jakiś na prawdę piękny korzeń

Jakbyście gdzieś widzieli to dajcie znać , na pewno się przyda

Znalazłem jeszcze w domu 8W świetlówkę , to najwyżej wsadzę za akwarium , zawsze coś

- marfra
- Forumowicz
Jak będziesz dodawał oświetlenie to pamiętaj żeby lepsze światło było na przodzie akwarium. Bo jak zrobisz odwrotnie to roślinki będą rosły w stronę tylniej ścianki. Może warto zainwestować w jakąś specjalną świetlówkę dla roślin na przód. Chociaż ja mam same zwykłe 6400k philips`a i jest ok.
-
- Forumowicz
Z oświetleniem będę kombinował , bo kumpel powiedział , że mi może zrobić jakieś fajne oświetlenie
Tylko nie wiem czy jakieś kolorowe przejścia będą dobre ..

Tylko nie wiem czy jakieś kolorowe przejścia będą dobre ..
-
- Przyjaciel forum
Coś Ci Sebastan poradzę - zamiast wydawać kasę na zakup korzeni możesz wybrać się z saperką w okolice i pozaglądać za samosiejkami wiśni , czereśni, małych dębów , grabów pozaglądać na budowach nowych osiedli domów - często są tam likwidowane stare sady itd - można za darmo mieć świetne korzenie - wystarczy je tylko porządnie spreparować. Ja sam czasami jak coś zobaczę to zabieram do domu - kiedyś targałem taki korzeń z wiśni że ledwie go do busa zmieściłem - przez co wzbudziłem wielką wesołość panów którzy budowali pobliski dom. Wyjaśniłem im że zbieram opał... 

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
-
- Forumowicz
Łoren, hahahhah
Dzięki za radę w sumie mieszkam na wsi do lasu mam 300 metrów
więc to nie problem będzie coś fajnego znaleźć
Ale trochę trzeba będzie czekać , aż korzeń będzie gotów wrzucenia do akwarium
A coś trzeba dać
Prawdopodobnie pod koniec tego tygodnia będę zalewał akwarium 
Co byś polecał do black water piasek czy żwir ?

Ale trochę trzeba będzie czekać , aż korzeń będzie gotów wrzucenia do akwarium

A coś trzeba dać

Co byś polecał do black water piasek czy żwir ?

-
- Przyjaciel forum
Jest dość dużo informacji w jaki sposób spreparować korzenie - podstawowa sprawa - świeże wyjete z ziemi dobrze oplukać i pooglądać czy nie są pogniłe - jesli tak to cześć obciać piłką , sekatorem itp - , uformować korzeń do docelowego kształtu - zachować max ilość cienkich odnóg wrzucić do wielkiego gara i gotować z godzinę -dwie - wyjąć wlozyć do zimnej wody i korować - powinno iść lekko - jak nie skończysz za pierwszym razem to włoż go do wody niech moknie po okorowaniu dobrze by bylo umyć go myjką ciśnieniową resztki odpadną. Potem trzeba go wysuszyć - ze dwa tygodnie - potem wystarczy włożyć go do wrzątku z dużą ilością soli i gotować ok 2-3 godzin - potem można go już wkładać do akwarium. Jak korzeń duży można go podzielić/pociąć - to precyzyjna operacja , nawiercić tak żeby można go było złożyć na drewnianych kołkach (bez klejenia ) do wiercenia drewno musi być suche - mokre pęcznieje.
-
- Forumowicz
Łoren, Z tym to sobie dam radę , tylko nie mam pojęcia jakie tanie a dobre testy zakupić . I co wsadzić do akwarium na dno czy piasek czy żwir .. W tym mam największy problem teraz 

-
- Przyjaciel forum
A podjąłeś już decyzję co tam będziesz miał ?
-
- Forumowicz
To będzie :
Planuje tam wsadzić :
1+1 P. scalare
25 Paracheirodon axelrodi
12 Corydoras auneus
1+1 Ancistrus sp.
1+3 Apistogramma agassizi
może dam 2 pary sklarów (o ile mogę )
prawdopodobnie neony beda (chyba ze sie rozmysle i zaprosze bystrzyki )
i te apistogramma agassizi , bardzo mi się podobają (też bym więcej chcial , jak można
)
Z tego co widziałem u inny , to piasek się bardzo ładnie prezentuje
Planuje tam wsadzić :
1+1 P. scalare
25 Paracheirodon axelrodi
12 Corydoras auneus
1+1 Ancistrus sp.
1+3 Apistogramma agassizi
może dam 2 pary sklarów (o ile mogę )
prawdopodobnie neony beda (chyba ze sie rozmysle i zaprosze bystrzyki )
i te apistogramma agassizi , bardzo mi się podobają (też bym więcej chcial , jak można

Z tego co widziałem u inny , to piasek się bardzo ładnie prezentuje