112l - obsada na początek
Moderator: ModTeam
- kamilb
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Kamil
- Kontakt:
112l - obsada na początek
Witam:)
Wczoraj na allegro zamówiłem akwarium 112l (szyba 8mm grubości)+pokrywa+szafka+siatka do wyławiania rybek+termoemtr szklany. Łącznie 319zł+60zł za przesyłkę. Myślę, że chyba nie przepłaciłem, tymbardziej, że u mnie - w Bytomiu - najtańsze akwarium 112l+pokrywa kosztowało ponad 300zł (oczywiście bez szafki).
No ale przejdźmy do rzeczy. Od ponad 4 miesięcy hoduję już bojownika syjamskiego (może zabrzmi to dziwnie, ale w 2l słoiku i z moich obserwacji wynika, że dobrze się on tam czuje. Inna sprawa, jak wpuszczę go do 112l - będzie miał chłopak luksus, hehe).
Chciałbym, abyście mi polecili, jakie rybki najlepiej sobie załatwić do mojego akwarium. Marzyłem ciągle o Pielęgnicach Pawiookich, ale czytałem, że potrzebują akwarium min.150cm długości i podobno są bardzo "nie higieniczne":) Więc nie wiem, czy mogły by pływać sobie samica i samiec w moim 112l? Jeśli tak, to jaką obsadę do nich dobrać, a jeśli nie - to jakie rybki najlepiej tam hodować? Oczywiście chciałbym je hodować z moim bojownikiem.
Pozdrawiam i oczekuję szybkiej odpowiedzi.
Wczoraj na allegro zamówiłem akwarium 112l (szyba 8mm grubości)+pokrywa+szafka+siatka do wyławiania rybek+termoemtr szklany. Łącznie 319zł+60zł za przesyłkę. Myślę, że chyba nie przepłaciłem, tymbardziej, że u mnie - w Bytomiu - najtańsze akwarium 112l+pokrywa kosztowało ponad 300zł (oczywiście bez szafki).
No ale przejdźmy do rzeczy. Od ponad 4 miesięcy hoduję już bojownika syjamskiego (może zabrzmi to dziwnie, ale w 2l słoiku i z moich obserwacji wynika, że dobrze się on tam czuje. Inna sprawa, jak wpuszczę go do 112l - będzie miał chłopak luksus, hehe).
Chciałbym, abyście mi polecili, jakie rybki najlepiej sobie załatwić do mojego akwarium. Marzyłem ciągle o Pielęgnicach Pawiookich, ale czytałem, że potrzebują akwarium min.150cm długości i podobno są bardzo "nie higieniczne":) Więc nie wiem, czy mogły by pływać sobie samica i samiec w moim 112l? Jeśli tak, to jaką obsadę do nich dobrać, a jeśli nie - to jakie rybki najlepiej tam hodować? Oczywiście chciałbym je hodować z moim bojownikiem.
Pozdrawiam i oczekuję szybkiej odpowiedzi.
- cops
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Darek
Re: 112l - obsada na początek
112l to stanowczo za mało na pielęgnice pawiookie.Do 112l to polecam albo pielęgniczki ( ale odpada bojownik ) ewentualnie kiryski panda + otoski + stadko neonków.A mam jeszcze pytanie pokrywa jest standardowa z dwiema świetlówkami?
- cops
- Akwarysta
Jeżli dobrze przeczytałem jest tam tylko jedna świetlówka? :shock:
- kamilb
- Stały bywalec
- Kontakt:
Piszesz, że otoski, neonki... Mnie by interesowały troszkę większe ryby - 15-20-25cm... Nie liczy się dla mnie ilość, ale wielkość:) Świetlówka chyba jedna, ale mogę kupić przecież jakąś o większej mocy:)
- cops
- Akwarysta
Nie odbierz tego jako złośliwość ale w tym przypadku to musisz kupić większe akwa. Odlicz żwir jakąś dekorację typu korzeń , filtr to zostanie Ci jakieś 80l.To pozosją Ci Akary z Maronii i Pielęgniczki Boliwijskie dorastają do około 10-15 cm.Jeżeli idzie o świetlówki to ja do swoich 112l dołożyłem dwie i mam w sumie 4. Jeżeli myślisz o roślinach to jest niezbędne ( rzuć okiem na galerię tam wstawiłem swoje 112l wraz z opisem ale to jako przykład)
- kamilb
- Stały bywalec
- Kontakt:
A można domontować świetlówki? Z tego co pamiętam, to można chyba też dać jakieś światło na dno. A jakie rybki z tych "węzykowatych" polecacie?
- cops
- Akwarysta
Spokojnie dwie Ci jeszcze wejdą są gotowe zestawy do kupienia.Chyba że masz kogoś kto zna się na elektryce i sam Ci zrobi belkę na dwie dodatkowe świetlówki (wyjdzie taniej jeden zestaw to ok.80 zł + świetlówka ).A jeżeli idzie o wężykowate to zobacz na google : Długonos Ciernisty fajne węgorki
- cops
- Akwarysta
rybki proste w hodowli dużych wymagań nie mają, najbardziej są szczęśliwe jak napchają brzuchy ochotką albo wodzieniem ;-)
- kamilb
- Stały bywalec
- Kontakt:
A co powiecie na taki zestaw:
Brzanka sumatrzańska
Neon Czerwony
Pielęgniczka kakadu
Akara Marońska
Węgorzyk długonosy
Jeśli sądzicie, że dobry, to ile sztuk jakiego gatunku polecacie na 112l?
Brzanka sumatrzańska
Neon Czerwony
Pielęgniczka kakadu
Akara Marońska
Węgorzyk długonosy
Jeśli sądzicie, że dobry, to ile sztuk jakiego gatunku polecacie na 112l?
- cops
- Akwarysta
w 112l wystarczy para akar z maronii parka ewentualnie chłopak + dwie panny kakadu do tego węgorek i ewentualnie jeszcze jakąś parkę spokojnych pielęgniczek.Tylko musisz pamiętać żeby zrobić więcej kryjówek.
- cops
- Akwarysta
Pimelodella gracilis sum dorastający do 20cm w akwarium ale przyznam szczerze że o sumach to nie wiem nic także musiałbyś poszukać coś w necie.Nie miałem po prostu z tymi rybami do czynienia i nie znam nikogo kto je hodował
- kamilb
- Stały bywalec
- Kontakt:
Akwarium już urządzone ;-) Narazie się tworzy w nim "środowisko naturalne" (grzałka, filtr, rośliny itd.)... Zobaczymy co będzie tam pływać w przyszłości:)