[220]Mój ogólny bałagan

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

endrias_g
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 408
Imię: Andrzej

[220]Mój ogólny bałagan

Post autor: endrias_g » 2013-05-06, 20:14

Witam,to mój pierwszy post w galerii,więc prosze o wyrozumiałość za wszelkie błędy związane ze wstawieniem i jakością zdjęć oraz ewentualnym opisem.
Akwarium w tej chwili ma około 5-mcy(była to zmiana ze 112l),nie jestem profesjonalistą w kwestii akwarystyki-choć dzięki tego typu forach i pomocy innych jakoś to ogarniam,ale patrząc na akwaria innych użytkowników na tym forum(o wiele ciekawsze i piękniejsze) moje moge postawić niestety na szarym końcu.Ale co mi tam,zdecydowałem się i wstawiam.Z góry wiem,że na dzień dobry dostanie mi się za obsadę ( :( ale mam nadzieję,że dożyję chwili gdy moje pupile doczekają na zmiane na min.375l).
Więc do rzeczy:

Akwarium i sprzęt:
-dł.120xszer.40xwys.50 (profilowane-żałuję,lepszy bylby prostokąt),
-ogrzewanie:Aquel 75W (mała,ale wbrew pozorom daje radę),średnia temp.25-26 stopni,
-filtracja: Tetra Ex1200+głowica Agua Szut 750 (3 szklanki z gąbką)nówka sztuka :D ,,
-pokrywa: DIY ze spienionego PCV,
-oświetlenie:4x39W t5 (sylwania luxline+grolux,sylwania aquastar+grolux)
-napowietrzacz dwa wyjścia hanza (jak zgaśnie świato),
-oświetlenie nocne led.

Roślinność:
-mikrosorium na korzeniach x3,
-trawa x??? :P
-anubias na korzeniu,
-dąbek x2 (nie znam dokładnej nazwy),
-wrąkotka białogłowa,
-zwartki,
-kryptokoryna karbowana,
-lotos czerwony,
-mech na korzeniu (ale niestety nazwy nie znam),
-rogatek sztywny,
-ludwiga(prawdopodobnie palustris).

No i teraz to,co pewnie wileu oburzy,czyli...
Obsada:
-skalar x4,
-neon inessa x15,
-molinezje (4 samice,2 samce),
-braznka różowa x5,
-gurami złote 1+2,
-danio x3 (niedobitki ze starej obsady),
-kosiarka x5,
-labeo bicolor x1,
-mieczyk zielony 1+1,
-mieczyk pomarańczowy 1+1,
-sum/kiryśnik x2,
-sum opaczek x2 (pięknie wyrosły,aż za dobrze,obawiam się że będą do wydania),
-sum liniowy x2 (za dnia praktycznie niewidoczne),
-bojownik 1+3,
-przylga chińska x4,
-kirys carny x2,
-kirys albinos x3,
-kirys pstry x3,
-kirys panda x2,
-kirys CORYDORAS HABROSUS x5,
-otos x4,
-piskorek khula x3 (chyba),
-piskorek czarny x3,
-długonos x3 (chyba),
-duch amazoński x1,
-krewetka filtrujaca x3,
-krewetka amano x8-9
-zbrojnik hypostomus x1,
-zbrojnik niebieski x1,
-zbrojnik niebieski albinos weloniasty x1,
-zbrojnik zebra (ale nie daję głowy,bo typowa zebra kosztuje 100zł i wiecej) x1
-zbrojnik syjamski x2
-ślimak ampularia x3,
-ślimak zebra x3.

Nawożenie:
-aqua art carbo,classic i ferro małe ilości codziennie
-co2 hagen nutrafin (zawsze to coś,bo narazie brak funduszy na butlę).

Krytyki się spodziewam,ale będę wdzieczny jak to bedzie krytyka konstruktywna.
P.S.Wybaczcie jakość zdjęć-robione telefonem,a fotograf ze mnie jeszcze gorszy niż akwarysta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: [220]Mój ogólny bałagan

Post autor: blue_betta » 2013-05-08, 13:42

* wyciągnij muszle
* statek zastąp jakimś ładnym korzeniem
* trzeba koniecznie uporządkować tą zupę rybną :(

endrias_g
Stały bywalec

Post autor: endrias_g » 2013-05-08, 15:36

blue_betta pisze:* wyciągnij muszle
* statek zastąp jakimś ładnym korzeniem
* trzeba koniecznie uporządkować tą zupę rybną :(

1)Już nie raz czytałem posty odnośnie muszli.Parametry fakt faktem wody mam niemierzone-sądzisz ze zatwardza mi ona wodę?
2)Statek też mi się nie podoba,ale służy od dawna za kryjówkę dla suma liniowego.Zresztą wczoraj zrobiłem delikatną przestawkę,przed statek przełożyłem w innej pozycji korzeń z anubiasami i praktycznie go wcale już nie widać.Jak znajdę chwile wrzuce fotę.
3)Ja wiem że zupa rybna-od poczatku postu o tym pisze,ale odpukać nie widzę jakiś negatywnych efektów tej mieszanki-ryby jakoś między sobą nie walcza,nie ma zgonów i chorób(odpukać).A jak już wspominałem,daże do minimum 375l.

A jak samo ułożenie co do roślin?Wiem że nie powala na kolana,ale da się znieść patrząc na to?

endrias_g
Stały bywalec

Post autor: endrias_g » 2013-05-08, 19:45

tomi8 jak się zastanawiałeś ile mam baniaków,to trzeba było dokładnie przeczytać post od początku-to byś wiedział że mam jeden. Tak samo byś doczytał,że nie wspomniałem o czymś takim,że sprzedawca doradził wrzucić wszystko do jednego,także wiedziałbyś że mam świadomość, że ryb jest za dużo i mam nadzieje że uda mi się zmienić baniak na min.375l. Również, skoro już nie czytasz postów, tylko oceniasz po zdjęciach i obsadzie dodam że nie mam żadnego zamku, muszlę chcę wyrzucić, a korzeń już mam i to dość spory,tylko obrośnięty anubiasami i microzorium....
A skąd mam niby wg Ciebie wiedzieć o stanie ilościowym ryb i krewetek? Tu Cię pewnie zaskoczę-sam urządzałem baniak i wpuszczałem ryby i całą resztę,na co dzień się nim zajmuje,usuwam resztki roślin, które np. się nie przyjęły,podmieniam dość często wodę właśnie ze względu na gęstą obsadę więc wg. mnie to całkiem logiczne ze wiem co i ile mam.
Na pewno moją odpowiedź uznasz za wredną, opryskliwą itp, ale sam lepiej się nie wypowiedziałeś moim zdaniem. Sam na początku postu pisałem że mam świadomość bardzo gęstej obsady i zaznaczyłem, że jestem amatorem.A Ty zaraz ****** i tyle-nie oczekiwałem oczywiście słów pochwały co do baniaka, ale prosiłem o krytykę, ale konstruktywną. W końcu nikt nie jest doskonały. Ale łudziłem się że forum jest od tego żeby pomagać, a nie komentować tak, że co niektóry od razu miałby chęć wylać wodę i sprzedać baniak-ja akurat aż tak na Twoją wypowiedź nie zareaguję.
Ryby mi się nie duszą, nie walczą ze sobą, nic nie pada-więc mimo jakby nie patrzeć(trzeba się do tego przyznać) przerybienia nie jest aż tak źle jakby mogło być.
P.S.Twoje 98l świetnie wygląda(choć nie jestem fanem pyszczaków),i masz piękne raki.

Poprawiono literówki, rażące błędy ortograficzne, ocenzurowano słowo powszechnie uważane za przekleństwo/wulgarne. Następnym razem będę zmuszony wlepić ostrzeżenie. blue_betta
Ostatnio zmieniony 2013-05-08, 21:03 przez endrias_g, łącznie zmieniany 1 raz.

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2013-05-08, 20:58

Ale to wszystko nie zmienia faktu, że te wszystkie ryby w takim akwarium się po prostu męczą i przykro mi bardzo, ale MUSISZ zredukować obsadę.
Prosiłeś o konstruktywną krytykę - być może kolega wyżej był troszkę ostry, ale zrozum, że robisz masę błędów (obsada błagająca o pomstę do nieba, na te ryby potrzebujesz min. 450/500l). Nie możesz się obrażać - nikt nie ma tego na celu. Chodzi nam o dobro ryb.

endrias_g
Stały bywalec

Post autor: endrias_g » 2013-05-08, 22:21

Broń boże żebym się na kogoś miał zamiar obrażać-jesteśmy dorosłymi ludźmi, a forum ja osobiście traktuję jako miejsce zbierania wiedzy, a nie miejsce na bezsensowne kłótnie. Widziałeś co napisałem-mam nadzieje ,że uda mi się zmienić akwa na większe przynajmniej prawie 2x. I będąc na tym forum liczę na "normalne" odpowiedzi. Owszem tomi8 też miał wiele racji, ale porównaj styl jego odpowiedzi do Swoich-Ty potrafisz(nie tylko piszę na przykładzie swojego postu,ale innych na które zwróciłem już uwagę) napisać konkretnie w sprawie błędów i niedociągnięć, ale w sposób owszem dosadny, ale nie wbijający w ziemię człowieka. A to też ma znaczenie wg mnie.
Jeśli już mówimy o obsadzie-zakładając, że nie zmienię na tyle szybko akwa. Co byś proponował na "już" wyrzucić/oddać?
Ja wiem że to zabrzmi paradoksalnie, ale wierz mi, często obserwuję ryby u siebie i nie widać jakiś "konfliktów" i męczenia się. Większość znalazła swoje miejsce-włącznie z nieszczęsnym stakiem, o którym już była mowa wcześniej.
Ewentualnie byłbym wdzięczny za sensowne sugestie co do sprzętu który u mnie chodzi obecnie i ewentualnych zmian w sprawie obsadzenia roślinami.
Ostatnio zmieniony 2013-05-09, 22:18 przez endrias_g, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Post autor: Timur » 2013-05-08, 22:40

Olej sprawę, nie przejmuj się stylem ;) Moja własna siostra, moja własna, ma bardziej przeładowane akwa (1500 gupików na 1500 mm3) Mój serdeczny przyjaciel w 112l ma więcej od Ciebie i za chiny ludowe nie mogę mu pomóc, bo nie chce :D Rób swoje byle z głową ;)
Pozdrawiam Krzysiek

endrias_g
Stały bywalec

Post autor: endrias_g » 2013-05-08, 22:50

Dzięki Timur za wsparcie duchowe :D
Ale naprawdę nie mam zamiaru zrobić z baniaka totalnej rozpierduchy, bo ryby traktuje jako normalne żywe stworzenia i nawet gdy jakąkolwiek kupowałem,nigdy nie pomyślałem sobie czegoś w stylu "przeżyje będzie dobrze, a jak nie to kupi się następną"-to tak jakby pójść do sklepu kupić kule i jedną paletkę-jedno i drugie "okrągłe" to powinno pasować.
Ostatnio zmieniony 2013-05-09, 22:16 przez endrias_g, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta

Post autor: Timur » 2013-05-08, 22:58

masz 3 dychy na karku to zobowiązuje ;)
Pozdrawiam Krzysiek

endrias_g
Stały bywalec

Post autor: endrias_g » 2013-05-09, 12:14

No lata lecą :D
Jak patrzę,to znalazłoby się tutaj kilka o wiele młodszych osób ze sporo większą wiedzą ode mnie w temacie akwarystyki. Błędy popełniam,ale na każdym z nich czegoś się uczę. Na szczęście jak na razie nie odegrały się te błędy na życiu moich ryb.
Ostatnio zmieniony 2013-05-09, 22:15 przez endrias_g, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta

Post autor: Timur » 2013-05-09, 16:59

Także tego... :) Ciężka lektura, ale jakoś przebrnąłem :) W takim razie kolega co ma dużo zbiorników proszony jest o drobną korektę interpunkcji, ortografii, stylistyki no i co najważniejsze psychologii na poziomie minimum, pozwalając czytającemu przyswoić wiedzę i uszanować doświadczenie z 20-600 litrów :D

edit: Post ten był odpowiedzią na usunięty post użytkownika tomi8.
Ostatnio zmieniony 2013-05-10, 07:40 przez Timur, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Krzysiek

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2013-05-09, 22:22

Na już oddać trzeba:
- hypostomus
- duch
- kiryśniki