Pierwszy i ostatni start 54 l akwarium

Moderator: ModTeam

Krystus
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Krystian
Kontakt:

Pierwszy i ostatni start 54 l akwarium

Post autor: Krystus » 2013-05-08, 22:19

Witam:)
Jestem nowy na forum jak i nowe jest akwarium w moim pokoju. Mam sporo pytan i niepewnosci. Dziekuje wam z gory za odpowiedzi:)

Akwarium

Wymiary:
60 cm x 30 cm x 30 cm

Litraz:
54 l

Oswietlenie:
Znikome. (przepalila mi sie swietlowka ale w piatek bd nowa. jakas tam jest tymczasowo)

Parametry wody:
pH: 8
KH: 20
GH: >21
NO2: 2-5
NO3: 25-50

Filtr:
Wewnetrzy Marka nieznana. Sama gabka. Spelnia swoja funkcje woda jest krystaliczna.

Podloze:
Zwir Kwarcowy 3-5 mm ze sklepu wyplukany.

Rosliny:
Echinodorus cordifolius ssp. Fluitans,
Ludwigia Repens “Rubin”,
Lagarosiphon Major

Nawozenie:
Brak

Temperatura:
25° C Stala noca i dniem.

Lampa UV:
Nie uzywam

Chemia:
Zadna nie byla uzywana.

Dekoracja: Kamienie lupkowe. (naturalna dachowka wyjelem z rzeki)

Ostatnie zmiany:
Akwarium stoi od tygodnia. 4 dnia od startu dosypalem 5 kg zwirku, przesadzilem rosliny i oczywiscie male porzadki czyli odmulanie i czyszczenie szyby.

Obsada:
1 Bojownik samiec i 1 samiczka. Samiec jest w akwarium a samiczka niestety w szklanej misce bo jest za slaba na swiezo zalane akwarium. (byly 2 samiczki ale jedna padla bo wplynela do muszelki. Nigdy wiecej muszelek w akwarium!)

Sprzet do nawozenia CO2:
Nie uzywam i nie posiadam.

Karmienie:
Male dawki 3 razy dziennie o 7 rano, 13-15 i kolo 21-22.

Start:
Start byl 30 Kwietnia 2013. Tydzien po starcie wpuscilem 1 rybe (doroslego bojownika ktorego mam juz od roku)

Moje pytania:

1.Czy te parametry sa takie jakie byc powinny po tygodniu od startu? Szukalem odpowiedzi w google i cos tam znalazlem ale pisza raz tak raz tak.
2. Zostawic bojownika w akwarium?
3. Samiczke wpuscic dopiero po pelnym dorosnieciu akwarium czy juz na koniec 2 tyg?
4. Jak czesto mozna przesadzac rosliny bo narazie to jest prowizorka nie mam narazie pieniedzy na wiecej roslin i moje akwarium swieci pustka.
5. Filtr musi byc wlaczony 24 na dobe? Jest dosc glosny i na noc go wylaczam na jakies 10 godzin
6. Mam testy paskowe. Po zamoczeniu ich jak dlg moge je odczytywac zanim zmienia sie odczyty czy czas niema wgl znaczenia?

Edytowane: Dekoracje, filtr i pytania 4-6.
Ostatnio zmieniony 2013-05-20, 23:09 przez Krystus, łącznie zmieniany 2 razy.

eragon526
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 96
Imię: Tomek

Re: Pierwszy i ostatni start 54 l akwarium

Post autor: eragon526 » 2013-05-09, 09:16

No2 za wysokie
ph też można trochę zbić

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Post autor: Timur » 2013-05-09, 19:16

(byly 2 samiczki ale jedna padla bo wplynela do muszelki. Nigdy wiecej muszelek w akwarium!)
że co? :) Jaką Ty tam muszlę miałeś? :D

ad1. Jak najbardziej
ad2. Raczej w obecności NO2 nie powinien się tam znaleźć, ale jak już jest, to co z nim zrobisz...? Do miski? Nieee... :)
ad3. Jeśli samiczka ma być w misce, to lepiej żeby pływała w akwarium. Pewnie jakbyś się jej zapytał woli NO2 w akwa niż z miski.
ad4. Roślinki przekopuje się jak najmniej, ale wiadomo jak jest :) Jak akwa się zakłada, to ręka sama goni po dnie.
ad5. Tak 24h/dobę. Obok filtracji mechanicznej na filtrze żyją duże ilości pożytecznych bakterii, które przy wyłączeniu filtra mogą z braku dopływu tlenu nieco podupaść na zdrowiu.
ad6. Odczytujesz zwykle po minucie (przynajmniej tak jest zalecane dla pasków JBL) MA to znaczenie, kolorek np NO3 ciemnieje z czasem bardziej.
Pozdrawiam Krzysiek

Krystus
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krystus » 2013-05-09, 23:00

Hejo!
Z tym filtrem to lipa bo on naprawde glosny:D Przemecze sie jakos zanim nowy kupie.
Mala muszelka, niewiem czego ta rybka tam szukala... :/
Masz racje ze lepiej byloby im w akwa ale i tak sie boje ze padna. Ten bojownik ledwo motal w tym akwa lezal albo stal w miejscu caly czas. Jutro podmienie 50% wody i z 5 h pozniej je wrzuce. Dzisiaj podmienialem tez ale tylko 25%.

Peace!

Krystus
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krystus » 2013-05-13, 16:41

Witajcie:)
Kupiłem następną rybkę bojownika samiczkę. Wpuściłem ja do akwarium z początku było spokojnie a po powrocie po 3 godzinach zastałem ja poturbowana, z brakiem łusek i poobgryzanymi pletwami;/ W akwarium znajdują się 2 bojowniki samiec i samiczka. Wyjąłem nowa rybkę i teraz siedzi w misce...
1.Co mam zrobić w sprawie nowej rybki?
2. Lagarospihon Major- wypłynął dzisiaj jeden z podłoża i był na dole brązowy i się sypał jak i cala reszta sztuk. Inne rośliny są w dobrym stanie i rosną. Wth?:P

Pozdrawiam;)

Woda w akwarium:
pH 7,6
kh 10
gh 14
no2 0
no3 25
Ostatnio zmieniony 2013-05-13, 20:50 przez Krystus, łącznie zmieniany 1 raz.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2013-05-13, 20:52

Bojowniki są niestety bardzo charakterne, samica na pewno nie może zostać w misce - albo małe akwarium, albo kotnik w akwarium żeby ryby się do siebie przyzwyczaiły

Krystus
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krystus » 2013-05-14, 16:42

Z tym kotnikiem dobra mysle:) Opowiem cala historie:P

Jak kupilem rybke to byla w wysmienitej kondycji ale teraz ma braki w pletwach i spore braki w luskach. I nie jestem pewien czy ten brak lusek spowodowany jest jakas choroba czy od lomotow innych rybek. Niemam teraz kotnika (15 km do zoologiczengo) ale wymyslilem zeby uzyc butelki plastikowej i mysle czy robic w niej dziury zeby woda mogla przeplywac czy jednak zostawic cala zeby w razie co inne rybki nie zachorowaly. Wg mnie ta rybka jest zdrowa nie widze u niej zadnych innych niepokojacych objawow oprocz tych brakow w luskach. Co wy o tym myslicie?

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2013-05-14, 21:32

Możesz zrobić taką prowizorkę na jakiś czas. Bijatyki to najbardziej prawdopodobna przyczyna. Zapewnij czystą, ciepłą, dobrze filtrowaną wodę i powinno być dobrze :)

Krystus
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krystus » 2013-05-16, 16:39

Witam:)

Wszystko uklada sie calkiem w porzadku:) Rybki sie do siebie przyzwyczaily ale dla pewnosci zostawie butelke jeszcze do niedzieli:) Dzis podmienie 25% wody.
Parametry wody bez wiekszych zmian:
pH 7,6
KH 12
GH 13
NO2 0
NO3 25

Kupilem przed startem akwarium korzen Mopani i po 25 dniach preparowania (dzisiaj zalalem solanka mysle ze juz to bedzie ostatnia) puszcza minimalne ilosci garbnikow. W niedziele chce go wsadzic juz do akwarium. Mam tez zamiar przesadzic rosliny i dosypac podloza (tego co juz jest w akwarium).

Moje pytania:

1. Czy moze cos sie stac z parametrami wody jesli porusze glebsza warstwe podloza?

Peace!

Krystus
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krystus » 2013-05-19, 12:55

Dzis mialem zamiar wlozyc do akwarium korzen mopani niestety dalej farbuje i nic z tego nie bedzie:/ Ta nowa rybka z butelki zostala wypuszczona i juz po 3 min jest ciegle atakowana przez ta wieksza samiczke. Mala znalazla kryjowke za fitrem gdzie ta wieksza nie wplynie ale ciagle tam czai. Bedzie co bedzie:/

Awatar użytkownika
Tissien
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 98
Imię: Marta
Kontakt:

Post autor: Tissien » 2013-05-19, 13:31

A nie myślałeś nad tym aby oddać samiczki i kupić jakąś ławiczkę rybek? Tak by było bezpieczniej dla wszystkich twoich bojowników ...
To że korzeń farbuje nie ma znaczenia, wydziela do wody garbniki, które są pożyteczne, no chyba że przeszkadza Ci herbaciana woda.

Krystus
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Krystus » 2013-05-19, 22:39

O kolor wody mi chodzilo ale i tak wsadzilem go dzis do akwa. Ze mna to jak z baba:D Zobacze jak bardzo bd sie zmienial kolor wody ale mysle ze bd minimalne. Tak, myslalem nad oddaniem samiczek i zastapieniem ich 4 kiryskami i lawiczka neonkow. Ta nowa czerwona samiczke chce zostawic na probe a ta stuknieta oddam we wtorek jak bd jechal po starter do swietlowki (Wkoncu bd normalne swiatlo...) Starczy na taka obsade 60 litrow?
1Bojownik samiec
4 Kiryski
10 Neonkow

Mam tez problem z bojownikiem samcem. Od paru dni zaczal wylegiwac sie na podlozu. Przy czym ciezko i gleboko porusza "Klapkami" od skrzel. Ma juz bite 3 lata czy to juz pora na niego? Podkrecic temperature o 5° mam 25°c moze to cos pomoze? Wieksza samiczka czuje sie dobrze a mala jak to mala...:P

Ps. Dzis wieczorem dodam wkoncu jakies zdjecie:)
Serdecznie pozdrawiam!:)

Krystus
Nowicjusz
Kontakt:

Zdjecia

Post autor: Krystus » 2013-05-20, 23:07

Swiatlo w akwarium bedzie juz jutro. Bedzie to na poczatek 15 watt swietlowka daylight. Narazie musi styknac a za jakis czas jak sie deko wzbogace dojdzie 2.
Jakies sugestie co do wystroju akwa?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ