Trudne początki
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: aleksandra
Trudne początki
Witam.Jestem nowa na forum więc jeśli piszę w niewłaściwym miejscu to przepraszam.W temacie jestem całkowicie zielona wiec proszę o wyrozumiałość:)
Córka dostała awarium firmy Akwarium 102l 80x35x40 profilowane z następującym wyposażeniem:
-COMFORTZONE szklana z regulacją 100 W
-FAN 5,2 W -450 l/h
-w pokrywie 2 świetlówki
Do zestawu był również dołączony płtn w saszetce z kulturami bakterii oraz pokarma dla rybek w płatkach.W sklepie zoologicznym zakupiłam plyn neutralizujacy chlor .
Na dno wysypałam żwir drobniejszy a na to troszke grubszy.
Zaszadziłam równiez rośliny niestety nie znam ich nazw.kupiłam również korzeń już namoczony i z tego co mówił sprzedawca z bakteriami potrzebnymi rybom,
dziś mija tydzień od napełnienia zbiornika i zdecydowaliśmy się wpuścic dwa glonojady zbrojniki niebieskie.
Zastanawiamy sie teraz kiedy będziemy mogli wpuścic ryby a w szególniosci jakie ryby.
MArzy mi się posiadania pieknego akwarium z niecodzinnymi zwierzetami.
Zastanawiam sie nad krewetkami i ewentualnie rybkami z rodziny pyszczaków.
Będe bardzo wdzieczna za wszystkie podpowiedzi i sugestie:)
pozdrawiam aleksandra
ps,pewnie pytań będzie dużo i będą się pojawiać w miarę rozwoju mojej wiedzy:)
mówia kto pyta nie błądzi:P
Córka dostała awarium firmy Akwarium 102l 80x35x40 profilowane z następującym wyposażeniem:
-COMFORTZONE szklana z regulacją 100 W
-FAN 5,2 W -450 l/h
-w pokrywie 2 świetlówki
Do zestawu był również dołączony płtn w saszetce z kulturami bakterii oraz pokarma dla rybek w płatkach.W sklepie zoologicznym zakupiłam plyn neutralizujacy chlor .
Na dno wysypałam żwir drobniejszy a na to troszke grubszy.
Zaszadziłam równiez rośliny niestety nie znam ich nazw.kupiłam również korzeń już namoczony i z tego co mówił sprzedawca z bakteriami potrzebnymi rybom,
dziś mija tydzień od napełnienia zbiornika i zdecydowaliśmy się wpuścic dwa glonojady zbrojniki niebieskie.
Zastanawiamy sie teraz kiedy będziemy mogli wpuścic ryby a w szególniosci jakie ryby.
MArzy mi się posiadania pieknego akwarium z niecodzinnymi zwierzetami.
Zastanawiam sie nad krewetkami i ewentualnie rybkami z rodziny pyszczaków.
Będe bardzo wdzieczna za wszystkie podpowiedzi i sugestie:)
pozdrawiam aleksandra
ps,pewnie pytań będzie dużo i będą się pojawiać w miarę rozwoju mojej wiedzy:)
mówia kto pyta nie błądzi:P
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Monika
Re: Trudne początki
O rany, od czego zacząć?
Filtracja? nie mam pojęcia, niby producent pisze, że 100-150 l ale tam im nie ufam, sama mam Aquael'a niby przeznaczonego do 60l ale ciągnie słabo. Tu niech się ktoś z większą wiedzą wypowie
Jeśli chcesz postawić na rośliny to albo na takie które poradzą sobie przy oryginalnych świetlówkach albo czeka Cię dokładanie światła. Podłoże także nie może być jałowe.
Na wpuszczanie ryb najlepiej jest poczekać około 3 tygodni. A jeśli w akwarium dzieje się coś niepokojącego to i dłużej.
Lektura (tak na początek):
http://e-akwarystyka.pl/topics5/18038.htm
Na forum jest też kilka innych artykułów
To jeśli chodzi o akwaria roślinne. Można też postawić tylko na ryby (ale zawsze jakieś ŻYWE rośliny powinny być), może Tanganika?
Poczytaj o biotopach, które ryby Ci się podobają i które możesz trzymać w 100l. Pooglądaj też zbiorniki innych osób
Filtracja? nie mam pojęcia, niby producent pisze, że 100-150 l ale tam im nie ufam, sama mam Aquael'a niby przeznaczonego do 60l ale ciągnie słabo. Tu niech się ktoś z większą wiedzą wypowie

Jeśli chcesz postawić na rośliny to albo na takie które poradzą sobie przy oryginalnych świetlówkach albo czeka Cię dokładanie światła. Podłoże także nie może być jałowe.
Na wpuszczanie ryb najlepiej jest poczekać około 3 tygodni. A jeśli w akwarium dzieje się coś niepokojącego to i dłużej.
Lektura (tak na początek):
http://e-akwarystyka.pl/topics5/18038.htm
Na forum jest też kilka innych artykułów

Poczytaj o biotopach, które ryby Ci się podobają i które możesz trzymać w 100l. Pooglądaj też zbiorniki innych osób

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
* moim zdaniem przy niedużej obsadzie i sporej roślinności filtr sobie spokojnie poradzi 
* jak napisała Monika - podłoże nie może być jałowe (albo raczej nie powinno) i przydadzą się pałeczki nawozowe/kulki gliniane/albo to co ja używam - koreczki substral osmocote
* jeśli wpuściłaś glonojady to lepiej, żeby to była para, a nie dwa samce, bo będzie wojna
* przy pysiach (pyszczakach) nie ma mowy o jakiejkolwiek roślinności - wszystko wyjedzą, przekopią i zrobią remont generalny po swojemu; krewetki + drobniejsze ryby jak najbardziej - świetnie to wygląda w połączeniu z roślinami

* jak napisała Monika - podłoże nie może być jałowe (albo raczej nie powinno) i przydadzą się pałeczki nawozowe/kulki gliniane/albo to co ja używam - koreczki substral osmocote
* jeśli wpuściłaś glonojady to lepiej, żeby to była para, a nie dwa samce, bo będzie wojna
* przy pysiach (pyszczakach) nie ma mowy o jakiejkolwiek roślinności - wszystko wyjedzą, przekopią i zrobią remont generalny po swojemu; krewetki + drobniejsze ryby jak najbardziej - świetnie to wygląda w połączeniu z roślinami

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Monika
Tak, jak pyszczaki to ew. można się pokusić o anubiasa.
Polecam opcję ostatnią: rośliny+krewetki+drobne ryby, ale to tak subiektywnie, musisz sama wybrać co Ci się podoba 

-
- Nowicjusz
Witam:)
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi:)
?Niesty juz teraz wiem ze jestem idiotką
Niestyty posluchałam rad sprzedawcy i mam teraz problem.
Poczytałam o roslinach i już wiem co mam w akwarium to chyba jedyny plus:
-2 moczarki
-5 Żabienica amazońska
-2 Cryptocoryne
-2Cabomba
I tu zaczynaja sie problemy
Po upływie 2 tyg zakupilam ryby kieryjac się tym co mówi sprzedawca:
- 4 malutkie skalarki i dwa wieksze
-Kirysek spiżowy
-Brzanka wielkołuska 1 samiec i dwie samice
-4 Brzanka czarnopręga
-3 Bojownik syjamski no własnie2 SAMCE i 1 samica
-para gupików
-Pielegnice Ramirez electric blue
-Pielegnice Ramirez
-Kirysek Nanus
-10 Neon Innesa
w sobote okazało sie że ramirezka jest cala w białe kropki.Kupilam preparat na ospe i niby wszystko juz ok,jednak w niedziele padł ramirez.wczoraj 2 brzanki czarnopregie i Brzanka wielkołuska a dzisiaj najmniejszy skalarek.
Do tego na roślinach zauważyłam brązowe plamki i takie jak by włoski a na szybach z kolei białe plamki wygladajace troche jak kłaczki waty,byłam dzis w sklepie pan sprzedawca nie wie co sie może dziać???
Tem,wody w dzień 27st a w nocy kolo 26st,filtr 24h ,światło 10 godzin dziennie,akwa.stoi w najciemniejszym miejscu w pokoju,karmienie 2 razy dziennie.
Wiem że juz na wstepie popełniłam błedy np,te bojowniki i to w dodatku w takim zestawieniu ale cóz człowiek uczy się na błedach.
Co moge jeszcze zrobić bo nie moge patrzeć na młodą jak co rano liczy swoich nowych przyjacół a ja muszę cichaczem wyławiać zwłoki...
A zapomniałam jeszcze zapytac bo czytałam ze podobno ta ospa może sie pojawiac po karmieniu mrożonymi larwami ochotka ???
Wim że nie będzie ze mną łatwo wiec zamiast po uzyskaniu pomocy to stawiam browar przed:)
pozdrawiam
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi:)
?Niesty juz teraz wiem ze jestem idiotką

Niestyty posluchałam rad sprzedawcy i mam teraz problem.
Poczytałam o roslinach i już wiem co mam w akwarium to chyba jedyny plus:
-2 moczarki
-5 Żabienica amazońska
-2 Cryptocoryne
-2Cabomba
I tu zaczynaja sie problemy
Po upływie 2 tyg zakupilam ryby kieryjac się tym co mówi sprzedawca:
- 4 malutkie skalarki i dwa wieksze
-Kirysek spiżowy
-Brzanka wielkołuska 1 samiec i dwie samice
-4 Brzanka czarnopręga
-3 Bojownik syjamski no własnie2 SAMCE i 1 samica

-para gupików
-Pielegnice Ramirez electric blue
-Pielegnice Ramirez
-Kirysek Nanus
-10 Neon Innesa
w sobote okazało sie że ramirezka jest cala w białe kropki.Kupilam preparat na ospe i niby wszystko juz ok,jednak w niedziele padł ramirez.wczoraj 2 brzanki czarnopregie i Brzanka wielkołuska a dzisiaj najmniejszy skalarek.
Do tego na roślinach zauważyłam brązowe plamki i takie jak by włoski a na szybach z kolei białe plamki wygladajace troche jak kłaczki waty,byłam dzis w sklepie pan sprzedawca nie wie co sie może dziać???
Tem,wody w dzień 27st a w nocy kolo 26st,filtr 24h ,światło 10 godzin dziennie,akwa.stoi w najciemniejszym miejscu w pokoju,karmienie 2 razy dziennie.
Wiem że juz na wstepie popełniłam błedy np,te bojowniki i to w dodatku w takim zestawieniu ale cóz człowiek uczy się na błedach.
Co moge jeszcze zrobić bo nie moge patrzeć na młodą jak co rano liczy swoich nowych przyjacół a ja muszę cichaczem wyławiać zwłoki...
A zapomniałam jeszcze zapytac bo czytałam ze podobno ta ospa może sie pojawiac po karmieniu mrożonymi larwami ochotka ???
Wim że nie będzie ze mną łatwo wiec zamiast po uzyskaniu pomocy to stawiam browar przed:)
pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 408
- Imię: Andrzej
Olu z awiele może nie pomogę,ale wyglada ze masz "napad" glonów- skróć na poczatek czas śiwcenia trochę. Na ospę proponuje CMF, niestety ,sama już wiesz na swoim przykładzie, co słabsze ryby niestety mimo leczenia i tak moga paść.
I najlepiej zmień sklep , w którym robisz zakupy (jeśli możesz), bo jeśli sprzedawca daje Ci dwa samce bojownika + 1 samica do jednego baniaka ,to lepiej niech idzie pracować w Tesco albo masarni a nie w akwarystycznym - Ty mogłaś nie wiedzieć ,że tak nie można, ale żeby sprzedawca ... to już woła o pomstę do nieba. A i jeszcze te skalary - małe są teraz, ale urosną - nie na ten litrarz ryby niestety. Wyglada na to ,że sprzedawca po prostu wcisnął Ci to co mógł, nie patrząc wcale na to czy dane ryby nadają się pod litraż itp.
I najlepiej zmień sklep , w którym robisz zakupy (jeśli możesz), bo jeśli sprzedawca daje Ci dwa samce bojownika + 1 samica do jednego baniaka ,to lepiej niech idzie pracować w Tesco albo masarni a nie w akwarystycznym - Ty mogłaś nie wiedzieć ,że tak nie można, ale żeby sprzedawca ... to już woła o pomstę do nieba. A i jeszcze te skalary - małe są teraz, ale urosną - nie na ten litrarz ryby niestety. Wyglada na to ,że sprzedawca po prostu wcisnął Ci to co mógł, nie patrząc wcale na to czy dane ryby nadają się pod litraż itp.
-
- Nowicjusz
Dziękuje za szybką odpowiedz:)
Niebardzo mogę zmnienic sklep ponieważ sa tylko dwa a wlasnie z tego drugiego przyniosłam tego pierwszego chorego ramireza wiec juz nie zaryzykuję:(
Byłam dzis u "tego"sprzedawcy i na siłe próbował wcisnac mi nowe swietlówki z lepszym widmem????
Nie uległam ale nie wiem czy nie mial troche racji po przeczytaniu kilku strona na forach akwarystycznych???
Nastepna sprawa to czy faktycznie daje cos wyłożenie pokrywy folia alum bądz tasmą???
I juz ostatnie pytanie w tym poście co teo jest ta bimbrownia i czy faktycznie jest niezbedna???
Widziałam filmiki na you tube i wydaje się proste do zrobienia ale czy faktycznie konieczne???
POzdrawiam
Niebardzo mogę zmnienic sklep ponieważ sa tylko dwa a wlasnie z tego drugiego przyniosłam tego pierwszego chorego ramireza wiec juz nie zaryzykuję:(
Byłam dzis u "tego"sprzedawcy i na siłe próbował wcisnac mi nowe swietlówki z lepszym widmem????
Nie uległam ale nie wiem czy nie mial troche racji po przeczytaniu kilku strona na forach akwarystycznych???
Nastepna sprawa to czy faktycznie daje cos wyłożenie pokrywy folia alum bądz tasmą???
I juz ostatnie pytanie w tym poście co teo jest ta bimbrownia i czy faktycznie jest niezbedna???
Widziałam filmiki na you tube i wydaje się proste do zrobienia ale czy faktycznie konieczne???
POzdrawiam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 408
- Imię: Andrzej
Jeśli chodzi o świetlówki, w założeniu że chcesz mieć sporo roślin, to warto skompletowac je tak, abyś uzyskała chociaż 0,5W na litr wody (odliczając to co zajmuje podłoże),wtedy ma sens stosowanie bimbrowni, bo przy zbyt małym oświetleniu mija się z celem dozowanie co2.
Sama bimbrownia owszem jest dośc prosta do złożenia, najwazniejsza jest szczelność całego układu.
Sama bimbrownia owszem jest dośc prosta do złożenia, najwazniejsza jest szczelność całego układu.
-
- Nowicjusz
fotki:
rolina z brązowym nalotem

Uploaded with ImageShack.us
słynne dwa bojowniki:

I białe plamki na szybach: