Obsada 50l.

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

kakadd
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Adam

Obsada 50l.

Post autor: kakadd » 2013-05-28, 19:51

Miesiąc temu założyłem akwarium LT. Już mam wielkie przyrosty roślin:D i przyszedł czas na zakup rybek. Myślę głównie o gupikach, ale może poleciecie jakies 2-3 sztuki innego gatunku? Czy lepiej same gupiki? Jesli tak to ile samców i samic by było w miarę dobrze zakupic, jak na mój pierwszy zbiornik LT. Dzięki

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Re: Obsada 50l.

Post autor: Timur » 2013-05-28, 21:13

Nie polecam samic ;) W niedługim czasie możesz mieć kłopot z przerostem populacji, a i urok samiczek gupika jest conajmniej wątpliwy ;)
Pozdrawiam Krzysiek

kakadd
Zainteresowany

Post autor: kakadd » 2013-05-28, 21:39

CZyli same samce? A ile na taki zbiornik?

marekpro2
Stały bywalec
Imię: Marek
Kontakt:

Post autor: marekpro2 » 2013-05-29, 17:22

Jeżeli ci sie podobają gupiki to owszem możesz sobie wpuścić i samce i samice ale żeby minimum przypadały 2 samice na samca 50l to znowu nie tak mało a żeby nie przerybić zbiornika to proponował bym oprucz gupików wpuścić pare innych rybek które by sie żywiły narybkiem i spowolniły by przyrost nowych mieszkańców a po za tym gupiki to krótko trwałe rybki z tego powodu że sie szybko mnożą to też krótko żyją zwłaszcza samice...

kakadd
Zainteresowany

Post autor: kakadd » 2013-05-29, 21:45

A ile sztuk bys doradził? 10, 15 czy więcej? I jakie gatunek może pływac z gupikami?? Dzięki

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Imię: Krzysztof

Post autor: Timur » 2013-05-31, 21:51

ech. 50l to jest niewiele. Jeśli chcesz czegoś więcej, to kup czegoś mniejszego. Tak myślę, że gupoli to może kilka sztuk samców i tyle, a takie teksty:
oprucz gupików wpuścić pare innych rybek które by sie żywiły narybkiem

to nawet nie wypada pisać na takim forum. To tak jakbyś miał koty i polecił kilka psów w celu redukcji ewentualnej populacji :D (Już nie wspomnę, że "oprócz", a nie "oprucz".)
Chcesz patrzeć jak zestresowany narybek walczy o życie? Ewentualnie jak szczątki kołyszą się majestatycznie na falach filtra i czekają, aż coś dokończy obiadek? Bzdura. Sam łowię ryby, zabijam ryby, ale w akwarium takie pomysły to żadne pomysły. W naturze może i tak jest, ale to nie jest "natura" tylko jej wycinek i to silnie uzależniony od Twojej osoby. Tylko od Ciebie zależy co tam wpuścisz, jak będzie żyło i jak się czuło. A z gupikami problem, bo nie krzyczą po nocach jak im się np pielęgnica w 50l dobiera od ogona ;) Choć właśnie dla niektórych to nie jest problem :D
Zerknij sobie na razbory. To też piękne rybki i dostępne w handlu są małe odmiany do krewetkarium. Może właśnie jakieś krewecie warto byłoby przemyśleć? Do tego ślimoka na okrasę ;) Są też gupiki endlera, nieco mniejsze, a nie brzydsze wcale. Jeśli podasz trochę więcej informacji n/t tego co masz, co chcesz, w jakim kierunku myśleć, na pewno pojawi się więcej osób chcących Ci pomóc.
Pozdrawiam Krzysiek

kakadd
Zainteresowany

Post autor: kakadd » 2013-06-01, 22:58

Jeśli podasz trochę więcej informacji n/t tego co masz, co chcesz, w jakim kierunku myśleć, na pewno pojawi się więcej osób chcących Ci pomóc.
Tak więc jest to akwarium założone ponad miesiąc temu. Aktualnie nadal stoi bez rybek:) W zbiorniku znajduje się korzeń, kokos i duzo roślinek. Rosliny zasadzone własnie ponad miesiąc temu, przycinane juz 2 krotkie:)) Na dnie żwir"osty" czarny. Rybki jakie mnie interesują to cos łatwego w utrzymaniu jak dla początkującego akwarysty. Rozpatrzę każda propozycję:))

Filtr pracuję 24h, temperatura jaka teraz się utrzymuje 23-24 stopnie. Oświetlenie 1x18w(12-21).

ODPOWIEDZ