Witam. Chcę założyć małe 45 litrowe akwarium a którym na razie nie planuję żadnej obsady jeśli chodzi o faunę. W akwarium chcę użyć kamienia i/lub korzenia oraz w głównej mierze Hemianthus Callitrichoides (Mały Heniek) oraz jakieś roślinki na drugoplanowe "tło".
Moje pytania:
1. Jaka roślinka byłaby dobra na wypełnienie tyłu zbiornika?
2. Jakiej barwy kamień polecacie pod taki układ roślin (ciemny czy jasny)?
3. Jakiego koloru podłoże (jasne czy ciemne)?
4. Jaki mech byłby dobry do umieszczenia go na korzeniu?
Jakieś rady?
Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Parę pytań co do akwarium 45l, kamieni, korzeni, MalegoHeńka
Moderator: ModTeam
Re: Parę pytań co do akwarium 45l, kamieni, korzeni, MalegoHeńka
1. Wysokie.
2. Ciemny, takie plaskie plytki ciemne, nazwa o ile pamietam to lupek.
3. To zalezy, jesli naturalne podloze czyli piasek to wiadomo jasne, pod to substrat dla roslin + paleczki nawozowe + kulki glina torf
4. Kazdy
Rady ?
Dobry filtr, najlepiej zewnetrzny. Polecam od marki Hydor, do tego mozesz zastosowac grzalke przeplywowa nie bedzie Ci nic szpecic w baniaku.
Przy takim malym litrazu szarpnalbym sie na akwarium ze szkla OptiWhite.
Pod akwarium pamietaj mata, tla bym nie naklejal poniewaz mi by zalezalo na krystalicznie czystej wodzie.
Napowietrzacz, i nie sluchaj sie, ze wybija CO2 z wody, lepiej zeby ryby mialy duzo tlenu, poniewaz sam ruch tafli nie wystarcza jak to wielu tutaj mowi.
Sam widze po swoim akwarium, ze moje zbrojniki pobieraja tle z tafli wody, a tyle osob twierz, ze wystarczy ustawic wylot z filtra tak zeby poruszal tafle wody i wg mnie to odchodzi do mitu.
Oswietlenie najlepiej LED'y dzienne oraz nocne ( niebieskie ) podpiete pod cyfrowe wlaczniki, zaczynasz swiecenie dzienne od 5h, a kazdy nastepny tydzien zwiekszasz o 1h.
Co tydzien podmiana 20/30 % wody, przestrzegaj tego !
Do wody polecam lac bakterie, tutaj polecam Azoo 11w1 i PSB.
Nawozy dla roslin to bedzie podstawa oraz wegiel w plynie.
Jesli nie chcesz inwestowac w ledy dziennie, to belke ze swietlowkami polecam tak zebys mial 0,5W na 1L wody, czyli w Twoim wypadku przy 45L akwa to bedzie ~22/23 Watt.
Musisz zaplanowac obsade, najlepiej kupic testy kropelkowe, zbadac jaka masz wode w kranie wtedy zadecydujesz jakie ryby beda sie dobrze czuly w Twojej wodzie.
A i zapomnialem dopisac, ze przy podmianie wody ona musi odstac min. 24h a najlepiej 48h zeby z niej chlor odparowal.
Wegiel w plynie lejesz codziennie wg zalecen producenta tak samo nawozy, a bakterie raz w tygodniu.
Jesli chcesz zbrojniki w akwarium, to do tego litrazu polecam Loricarie, do tego wymagany jest korzen i rurka przelotowa dla nich.
Oczywiscie sprzet, oswietlenie, nawozy, substrat, bakterie mozesz wybrac sam, ja podalem swoje propozycje.
Filtr i grzalka najlepsza firma Hydor, nie jest w cale taka droga.
Nawozy i bakterie od Azoo, jest to nowa firma w PL, nazwa liderem wspolczesnej akwarystyki.
Substrat, ktorego sam uzywam i jest najlepszy i uznawany przez wielu akwarystow to od firmy Tetra CompleteSubstrat.
Jak masz jakies pytania, smialo zadawaj ja Ci pomoge. : )
A i rosliny polecam z hodowli in-vitro, poniewaz sa sterylne i niczego sie nie nabawisz do akwarium.
Pozdrawiam,
xXSoobekXx
2. Ciemny, takie plaskie plytki ciemne, nazwa o ile pamietam to lupek.
3. To zalezy, jesli naturalne podloze czyli piasek to wiadomo jasne, pod to substrat dla roslin + paleczki nawozowe + kulki glina torf
4. Kazdy
Rady ?
Dobry filtr, najlepiej zewnetrzny. Polecam od marki Hydor, do tego mozesz zastosowac grzalke przeplywowa nie bedzie Ci nic szpecic w baniaku.
Przy takim malym litrazu szarpnalbym sie na akwarium ze szkla OptiWhite.
Pod akwarium pamietaj mata, tla bym nie naklejal poniewaz mi by zalezalo na krystalicznie czystej wodzie.
Napowietrzacz, i nie sluchaj sie, ze wybija CO2 z wody, lepiej zeby ryby mialy duzo tlenu, poniewaz sam ruch tafli nie wystarcza jak to wielu tutaj mowi.
Sam widze po swoim akwarium, ze moje zbrojniki pobieraja tle z tafli wody, a tyle osob twierz, ze wystarczy ustawic wylot z filtra tak zeby poruszal tafle wody i wg mnie to odchodzi do mitu.
Oswietlenie najlepiej LED'y dzienne oraz nocne ( niebieskie ) podpiete pod cyfrowe wlaczniki, zaczynasz swiecenie dzienne od 5h, a kazdy nastepny tydzien zwiekszasz o 1h.
Co tydzien podmiana 20/30 % wody, przestrzegaj tego !
Do wody polecam lac bakterie, tutaj polecam Azoo 11w1 i PSB.
Nawozy dla roslin to bedzie podstawa oraz wegiel w plynie.
Jesli nie chcesz inwestowac w ledy dziennie, to belke ze swietlowkami polecam tak zebys mial 0,5W na 1L wody, czyli w Twoim wypadku przy 45L akwa to bedzie ~22/23 Watt.
Musisz zaplanowac obsade, najlepiej kupic testy kropelkowe, zbadac jaka masz wode w kranie wtedy zadecydujesz jakie ryby beda sie dobrze czuly w Twojej wodzie.
A i zapomnialem dopisac, ze przy podmianie wody ona musi odstac min. 24h a najlepiej 48h zeby z niej chlor odparowal.
Wegiel w plynie lejesz codziennie wg zalecen producenta tak samo nawozy, a bakterie raz w tygodniu.
Jesli chcesz zbrojniki w akwarium, to do tego litrazu polecam Loricarie, do tego wymagany jest korzen i rurka przelotowa dla nich.
Oczywiscie sprzet, oswietlenie, nawozy, substrat, bakterie mozesz wybrac sam, ja podalem swoje propozycje.
Filtr i grzalka najlepsza firma Hydor, nie jest w cale taka droga.
Nawozy i bakterie od Azoo, jest to nowa firma w PL, nazwa liderem wspolczesnej akwarystyki.
Substrat, ktorego sam uzywam i jest najlepszy i uznawany przez wielu akwarystow to od firmy Tetra CompleteSubstrat.
Jak masz jakies pytania, smialo zadawaj ja Ci pomoge. : )
A i rosliny polecam z hodowli in-vitro, poniewaz sa sterylne i niczego sie nie nabawisz do akwarium.
Pozdrawiam,
xXSoobekXx
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Micha³
Re: Parę pytań co do akwarium 45l, kamieni, korzeni, MalegoHeńka
Niekoniecznie,akurat co do hodowli roślin in-vitro opinie są podzielone i nie zawsze oznacza to brak bakterii w akwarium. Co do podłoża to jaki budżet ogólnie możesz przeznaczyć na zakup wszystkich akcesoriów?