Częściowe LT - pytania
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Częściowe LT - pytania
Cześć.
W lipcu chcę zrobić restart mojej 112-stki. Planuję zrobić belkę oświetleniową i dać ok. 0.5w na litr i ziemię pod żwir (teraz też mam ziemię). Czy muszę kupić butlę CO2 czy wystarczy, że będę lał EasyCarbo. Czy mogę obejść się bez tych wszystkich testów, soli i lać tylko np. ProFito. I czy samo nawożenie CO2 wystarczy bez lania innych nawozów do wody ? Rośliny jakie planuję to :limnophila sessiliflora, bacopa monnieri, rotala rotundifolia green, Pogostemon helferi, kryptokoryny, anubiasy, jakieś mchy i może nurzaniec. Przy restarcie dać tylko nową ziemię czy nowa+stara 50/50 ?
P.s opłaca się kupić taką butlę : http://www.tcz.pl/index.php?p=2,4,0,ogl ... =Butla-CO2
Dzięki i Pozdrawiam
W lipcu chcę zrobić restart mojej 112-stki. Planuję zrobić belkę oświetleniową i dać ok. 0.5w na litr i ziemię pod żwir (teraz też mam ziemię). Czy muszę kupić butlę CO2 czy wystarczy, że będę lał EasyCarbo. Czy mogę obejść się bez tych wszystkich testów, soli i lać tylko np. ProFito. I czy samo nawożenie CO2 wystarczy bez lania innych nawozów do wody ? Rośliny jakie planuję to :limnophila sessiliflora, bacopa monnieri, rotala rotundifolia green, Pogostemon helferi, kryptokoryny, anubiasy, jakieś mchy i może nurzaniec. Przy restarcie dać tylko nową ziemię czy nowa+stara 50/50 ?
P.s opłaca się kupić taką butlę : http://www.tcz.pl/index.php?p=2,4,0,ogl ... =Butla-CO2
Dzięki i Pozdrawiam
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 408
- Imię: Andrzej
Re: Częściowe LT - pytania
Ja tylko w temacie butli, którą chcesz kupić. Cena ogólnie jak na zestaw przyzwoita, tylko zorientuj się czy elekktrozawór i zaworek precyzyjny to nie jakaś chińszczyzna, bo jeśli tak to możesz mieć dodatkowe wydatki na samym poczatku.
-
- Rekin forum
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Przy światełku 0.5 i tych roślinach ja bym się nie zastanawiał tylko kupił tą butlę. Dużo ludzi podaje Easy Carbo razem z CO2.
Co do gotowych nawozów to ludzie ich używają więc muszą się nadawać.
Co do gotowych nawozów to ludzie ich używają więc muszą się nadawać.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Akwarysta
- Kontakt:
A na ile około starczy taka butla ?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
To zależy jakie masz ziele (i ile). U mnie w 112-tce starcza na jakieś dwa i pół miesiąca.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 408
- Imię: Andrzej
Nawet gdyby starczała Ci butla tylko na miesiąc to i tak koszty jej nabicia są znikome. Ja w swojej okolicy za nabicie butli 1,5kg płacę 6 zł.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Gościu napisał mi, że ten elektrozawór to jest tekma model TD-06. Co o tym sądzicie ? Miał już ktoś nim do czynienia ? Napisałem też do niego do kiedy jest legalizacja, a on na to że nie wie
Gdzie to jest wybite ? Bd musiał to sprawdzić przy odbiorze osobistym
P.s myślicie, że przy tych parametrach jakie podałem i podawaniu CO2 z butli będzie rosła Hygrophila Polysperma i Heteranthery Zosterifoli
edit 1
Lepszym rozwiązaniem będzie belka oświetleniowa czy lampa podwieszana z np. sufitu ?
I czy przy otwartym akwa wystarczy nalać te 3cm wody mniej żeby ryby nie wyskakiwały ?
edit 2
Polecicie jakieś reduktory do tej butli ?

P.s myślicie, że przy tych parametrach jakie podałem i podawaniu CO2 z butli będzie rosła Hygrophila Polysperma i Heteranthery Zosterifoli
edit 1
Lepszym rozwiązaniem będzie belka oświetleniowa czy lampa podwieszana z np. sufitu ?
I czy przy otwartym akwa wystarczy nalać te 3cm wody mniej żeby ryby nie wyskakiwały ?
edit 2
Polecicie jakieś reduktory do tej butli ?
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Odświeżam - zależy mi na odp z tą butlą 

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ja nie wiem dokładnie jak to jest z tą legalizacją, wiec Ci nie powiem żeby Cie w błąd nie wprowadzać. Na butli jest wybita data ostatniego badania technicznego - ile jest ważne nie mam pojęcia.
Zadzwoń do jakiegoś punktu gdzie nabijają butlę CO2 i dopytaj - powiedzą Ci co i jak.
Hygrophila Polysperma będzie pięknie rosła przy 0,5 w/l (oczywiście z CO2 i resztą nawozów).
Zadzwoń do jakiegoś punktu gdzie nabijają butlę CO2 i dopytaj - powiedzą Ci co i jak.
Hygrophila Polysperma będzie pięknie rosła przy 0,5 w/l (oczywiście z CO2 i resztą nawozów).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Akwarysta
- Kontakt:
A co sądzicie o tym elektrozaworze tekma model TD-06 ? I pytanie do Ciebie Jarus - jakiego reduktora używasz, i czy możesz coś polecić ? I może jeszcze jakiś zaworek precyzyjny ?
Mam dylemat między belką oświetleniową a podwieszaną pokrywą Doradzicie coś ?(chodzi mi bardziej o praktyczność niż o wygląd). Tylko jak rozmieścić świetlówki żeby odpowiednio doświetlić boki akwa ?
Mam dylemat między belką oświetleniową a podwieszaną pokrywą Doradzicie coś ?(chodzi mi bardziej o praktyczność niż o wygląd). Tylko jak rozmieścić świetlówki żeby odpowiednio doświetlić boki akwa ?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Ja mam zestawy CO2 2l firmy Aquatec (nick na allegro: aquatec_com_pl). Coś jak >TO<.
Tylko zaworki precyzyjne mam zwykłe a nie takie 'nowe' jak w tych zestawach (z reduktorem).
Sądzę że u nich możesz śmiało kupić i reduktor i zaworki.
Co do oświetlenia to nie rozumiem jak masz problem - przy wiszącej belce możesz przecież kupić świetlówki 85 cm (czyli trochę dłuższe) i idealnie doświetlisz baniak.
Ale sporo planujesz LT to co się martwisz bokami? Ustaw krótsze świetlówki centralnie a po bokach posadź krypcie czy żabienice i dadzą radę.
Tylko zaworki precyzyjne mam zwykłe a nie takie 'nowe' jak w tych zestawach (z reduktorem).
Sądzę że u nich możesz śmiało kupić i reduktor i zaworki.
Co do oświetlenia to nie rozumiem jak masz problem - przy wiszącej belce możesz przecież kupić świetlówki 85 cm (czyli trochę dłuższe) i idealnie doświetlisz baniak.
Ale sporo planujesz LT to co się martwisz bokami? Ustaw krótsze świetlówki centralnie a po bokach posadź krypcie czy żabienice i dadzą radę.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Poszperałem trochę i co z tego brać
? :
Zaworki precyzyjne. Taki zwykły się sprawdzi ?
Zwykły
Niezwykły
I reduktor. Brać z jednym czy dwoma manometrami ?
Z jednym manometrem:
Z jednym
Z dwoma manometrami :
Pierwszy
Reszta reduktorów jest chyba taka sama (tylko cena odpowiednio inna
)
Jeden
Dwa
Trzy
Wiem, że truję
ale nie chcę wywalać kasy tylko po to żeby się później okazało, że muszę kupić coś lepszego bo kupiłem wszyscy wiecie co 

Zaworki precyzyjne. Taki zwykły się sprawdzi ?
Zwykły
Niezwykły

I reduktor. Brać z jednym czy dwoma manometrami ?
Z jednym manometrem:
Z jednym
Z dwoma manometrami :
Pierwszy
Reszta reduktorów jest chyba taka sama (tylko cena odpowiednio inna

Jeden
Dwa
Trzy
Wiem, że truję

-
- Akwarysta
- Kontakt:
Odświeżam. Doda ktoś coś
?

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Różnica między jedno a dwu manometrowym reduktorem jest taka, że w dwu manomentrowym drugi manometr pokazuje ciśnienie gazu w reduktorze. Kiedy butla zaczyna się kończyć, wskazówka tego manometru jedzie powolutku w dół. To daje nam wskazówkę że na dniach trzeba nabić butlę.
Nie wiem jak to jest przy jednym manometrze - czy widać wcześniej że gaz się kończy?
Mi dzięki temu drugiemu nigdy nie brakło gazu - zawsze zauważyłem że ten się kończy (to widać przez kilka dni) i zabierałem butlę do nabicia (przerwa w dozowaniu CO2 wynosiła ze 2 godziny).
Co do zaworka precyzyjnego czytałem że zaworki firmy Camozzi są dobre. Ktoś coś Koledze poleci?
A z własnego doświadczenia NIE polecam jakichkolwiek szybkozłączek w zestawie z CO2. Tylko łącznie na sztywno (nyple).
Nie wiem jak to jest przy jednym manometrze - czy widać wcześniej że gaz się kończy?
Mi dzięki temu drugiemu nigdy nie brakło gazu - zawsze zauważyłem że ten się kończy (to widać przez kilka dni) i zabierałem butlę do nabicia (przerwa w dozowaniu CO2 wynosiła ze 2 godziny).
Co do zaworka precyzyjnego czytałem że zaworki firmy Camozzi są dobre. Ktoś coś Koledze poleci?
A z własnego doświadczenia NIE polecam jakichkolwiek szybkozłączek w zestawie z CO2. Tylko łącznie na sztywno (nyple).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Zdecydowałem się na elektrozawór ACL :
http://allegro.pl/elektrozawor-acl-kabe ... 60636.html
zaworek zwrotny CAMOZZI.
Grzałkę SKALAR :
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Skalar_ ... _43___9457
Statecznik 3x24w + oprawki bryzgoszczelne i plastikowe uchwyty na świetlówki (słyszałem, że metalowe rdzewieją)
Metalowe króćce, nyple i inne pierdoły.
zastanawiam się tylko nad reduktorem i testami i nawozami
http://allegro.pl/elektrozawor-acl-kabe ... 60636.html
zaworek zwrotny CAMOZZI.
Grzałkę SKALAR :
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Skalar_ ... _43___9457
Statecznik 3x24w + oprawki bryzgoszczelne i plastikowe uchwyty na świetlówki (słyszałem, że metalowe rdzewieją)
Metalowe króćce, nyple i inne pierdoły.
zastanawiam się tylko nad reduktorem i testami i nawozami