96L - powrót do akwa po 12latach ale sporo się zmieniło

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

wujek_kamil
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 100
Imię: Kamil
Nazwisko: Brzêczyszczykiewicz
Kontakt:

96L - powrót do akwa po 12latach ale sporo się zmieniło

Post autor: wujek_kamil » 2013-07-19, 22:53

Cześć.

12L temu miałem Malawi 240L z Pyskami i Brzankami - tak wiem, że to zło ale rybki miały się świetnie.

Teraz mam swoje mieszkanie i mogę mieć znowu baniak.

Wybór padł na 96L bo takie mi się akurat mieści pomiędzy ścianą a komodą.

Teraz kwestia obsady bo resztę już z pomocą userów Elbląskiego Forum Akwarystycznego kupiłem.

Generalnie stanęło na Brzankach sumatrzańskich + kiryski i glonojady ale nie ukrywam, że oprócz brzanek jeszcze coś bym chciał pływajacego - przerabiał ktoś podobny temat lub hodował Brzanki z jakimś innym gatunkiem od małego?

Pozdrawiam !
Sukcesy na 1/4 mili a teraz rodzina i dupowóz z LPG...

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: 96L - powrót do akwa po 12latach ale sporo się zmieniło

Post autor: blue_betta » 2013-07-19, 23:49

Do takiego akwarium nie pchałbym już nic. I tak wydaje mi się, że na sumatry to za mało - one uwielbiają pływać/gonić się. Nie dałbyś rady poszukać szklarza i zamówić akwarium na Twój wymiar (trzeba będzie kombinować ze światłem i pokrywą, ale zyskujesz na wielkości baniaka)?

wujek_kamil
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 100
Imię: Kamil
Nazwisko: Brzêczyszczykiewicz
Kontakt:

Re: 96L - powrót do akwa po 12latach ale sporo się zmieniło

Post autor: wujek_kamil » 2013-07-20, 00:41

Baniak to ja już mam i taki też mi się mieści - no mooooże z 8cm szerszy by mógł być ale zmieniać nie zamierzam...

Mam akwa 800x300x400 z pokrywą firmy Wroak wraz z pokrywą z nową 840k świetlówką zimno-białą(juvela 400k wywaliłem na śmietnik).

Grzałka 100w z termostatem Aquael-a.

Filtr z lekkim zapasem, czyli HW-302.

Mam jeszcze do kupienia - wkłady do filtra(gąbki mam te białe), tło jakieś, podłoże, jakieś roślinki i główną obsadę, czyli rybki.
Sukcesy na 1/4 mili a teraz rodzina i dupowóz z LPG...

ODPOWIEDZ