Jaka obsada do 81l

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Ebi
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Kuba
Nazwisko: Dziok
Kontakt:

Re: Jaka obsada do 81l

Post autor: Ebi » 2007-07-16, 19:54

Jeśli jesteś początkujący to pyszczaków nie polecam. Są trudne w hodowli.

mike23
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Post autor: mike23 » 2007-07-16, 20:00

Ebi pisze:Jeśli jesteś początkujący to pyszczaków nie polecam. Są trudne w hodowli.
Aha , a co to właściwie oznacza , w czym są trudne ?

[ Dodano: 2007-07-19, 09:41 ]
OK.Zdecydowałem sie na pyszczaki , czyli biotop Malawi ;-)
Wiem , że moje akwarium nie będzie dla nich za dobre , ale postaram się aby dobrze im się żyło.
Jakie polecacie gatunki na początek ?
Ile mogę waszym zdaniem trzymać pyszczaków ?

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Post autor: Doma » 2007-07-20, 12:02

Nie są zbyt łatwe w utrzymaniu u w rozmnażaniu.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

mike23
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mike23 » 2007-07-20, 14:31

^Doma nie będę chciał ich rozmnażać.
Byłem dzisiaj w sklepach i jest nawet trochę tych pyszczaków , ale warunki mają bardzo cienkie :-(
W dalszym ciągu pytam Was ile mogę trzymać gatunków i jaki polecacie ;-)

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-07-20, 16:34

w 81 to chyba nie za dużo... ze dwa gatunki??
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-07-20, 20:43

81l to bardzo małe akwarium jak na pyszczaki. Stawiam na 2-3 ryby jednego gatunku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

mike23
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mike23 » 2007-07-21, 11:31

Aha , myślałem tak nad 4 rybkami.
Jaki gatunek polecacie ?

Awatar użytkownika
lukasz.www
Stały bywalec
Imię: £ukasz

Post autor: lukasz.www » 2007-07-21, 18:25

mike23, do twojego akwa polecam ci tylko i wyłącznie małe rybki neonki, danio, rozbory, brzanki, zwinniki, bystrzyki, pielęgnice ale tylko ramireza, akara paskowana, lub coś z prętników one są małe do 10cm

A pyszczaki odpadają w twoim akwarium, za małe minimum 120L w 100L tez można trzymać ale niektóre gatunki które dorastają do niewielkich rozmiarów.

mike23
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mike23 » 2007-07-21, 20:21

lukasz.www, ale ja już niestety mam wszytko przygotowane do tego biotopu.
Myślę , że te 19l nie będzie robiło dużej różnicy...
No to jakie polecacie pyszczaki do mojego akwa?

Awatar użytkownika
KrZyWy
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Kontakt:

Post autor: KrZyWy » 2007-07-21, 22:08

Boże... zacznę w moim poście od tego iż nikt nie poleca ci pyszczaków. Twoje akwarium jest do bani jeśli chodzi o Malawi za wysokie i za krótkie. Nie zapoznałeś się w góle z tematem. Wystarczy poczytać 25-20 minut na internecie albo w książkach o tym. Pyszczaki to ryby dość terytorialne potrzebują duża powierzchnie dna. A co masz niby przygotowane? Piasek? Skałki? Możesz to świetnie wykorzystać w akwarium biotopowym Ameryki Płd.! Odsyłam do mojego poradnika specjalnie napisanego w tym celu ale jak widać nie przeszukujesz forum.
Przyznaje Zejnowskiemu rację... Myślisz że rybki będą miały się u ciebie dobrze kiedy będą słabsze musiały cały czas uciekać przed samcami dominującymi? Musisz zapewnić im wiele kryjówek. A następna sprawa "zero roślin", myślisz że Malawi to jezioro w Afryce i dlatego pod wodą jest również Sahara? Zastanów się człowieku poczytaj trochę i nie postępuj pochopnie bo właśnie popełniłeś już 1 błąd, a 2 to będzie hodowla pyszczaków. Proponuję:
http://e-akwarystyka.pl/topics35/2560.htm
Możesz wsadzić wiele ciekawych gatunków... Skałki i piasek kwarcowy oczywiście wykorzystasz również tutaj. Nie bierz mojej opinii za złe ale twoje akwarium dla pyszczaków jest do du**.

Pozdrawiam i mam nadzieję że nie zabłądzisz.
Używam TYLKO Pokarmów Firmy

mike23
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mike23 » 2007-07-22, 10:04

KrZyWy pisze:Musisz zapewnić im wiele kryjówek.
Zapewnię ;-)
KrZyWy pisze:A następna sprawa "zero roślin", myślisz że Malawi to jezioro w Afryce i dlatego pod wodą jest również Sahara?
To "zero roślin" miałem na myśli bardzo mało roślin , czyli góra 2 gatunki ;-)

Przeczytałem już trochę o pyszczakach szczególnie na malawi.pl ...
Wiadomo , że nie chce hodować 2 samców , raczej 1+3 .
Dla 4 rybek myślę , że będzie to dobre akwarium.
Ludzie trzymają po 14 pyszczaków w 112l to ja nie mogę trzymać 4 w 81l ??
Kiedy mi sie rozmnoża wydam je ...
Oczywiście ,że nie chce hodować tych wielkich pyszczaków tylko te najmniejsze dorastające do 8-10 cm .

Ok, to jakie polecacie te gatunki , bo zdania nie zmienię...

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-07-22, 10:31

mike23 pisze:Ludzie trzymają po 14 pyszczaków w 112l to ja nie mogę trzymać 4 w 81l ??
to że ktoś popełnia błędy, to nie znaczy, że trzeba ich naśladować... Ja bym odradzał do tego zbiornika, zwłaszcza 4 sztuk... Ale sam podejmujesz decyzję...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
KrZyWy
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Kontakt:

Post autor: KrZyWy » 2007-07-22, 11:29

Jestem za tym co powiedział Morter, weź człowieku skończ nie rozumiesz tematu. "zapewnisz kryjówki" to powiedz mi jakie. "1+3" a wiesz że się wtedy rozmnożą i będziesz już miał więcej samców? za małe masz akwarium. Nie wypowiadam się tu więcej bo to idiotyczny temat.
Używam TYLKO Pokarmów Firmy

mike23
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: mike23 » 2007-07-22, 12:32

KrZyWy pisze:a wiesz że się wtedy rozmnożą i będziesz już miał więcej samców?
Przecież napisałem : "Kiedy mi sie rozmnoża wydam je ... " ;-)
Zapewnię im bardzo rożne kryjówki , będę je budował z łupek za pomocą silikonu... ;-)

No, jeszcze nikt nie napisał jakie poleca mi gatunki ....
To jakie polecacie pyszczaki do mojego akwarium?Które będą czuły się najlepiej ?

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Imię: Dominika

Post autor: Doma » 2007-07-22, 14:30

Wypisz te które są małe i te które ci się podobają, tak będzie prościej, a pozatym można poszukać w internecie małych pyszczaków i poczytać o nich, o ich wymaganiach itp. ja postaram się trochę pogrzebać w google itp. i ci pomóc.

[ Dodano: 2007-07-22, 14:40 ]
A muszą być akurat pyszczaki ??? ( poszukam jeszcze )
Bo jest inna bardzo ciekawa ryba na której ja się nie znam ale o ile się nie myle jest to pielegnica. Na początek polecam muszlowce bardzo ciekawa i mała rybka, o małych wymaganiach mieszkająca w muszli potrzebuje niemalże takiesama warunki jak pyszczaki, pochodzi z jeziora Tangaika.

Jakbyś jednak ją chciał masz trochę info :

MUSZLOWIEC KRÓTKI (Neolamprologus brevis)
Afryka - jezioro Tanganika.
Samce 5cm, samice 3,5.
Terytorialna ryba. Najlepiej trzymać w akwarium jednogatunkowym lub z naskalniakami i szczelinowcami. Chętnie przekopują podłoże.
Samiec większy.
26-29*C
pH 7,8-9,0 ; woda średnio twarda do twardej.
Mięsożerna. Najchętniej przyjmuje żywe i mrożone larwy owadów i skorupiaki. Zjada również pokamy suche.
Najlepiej rozradzać w akwarium jednogatunkowym w parach. Ikra składana w ilości od kilku do kilkudziesięciu ziaren w muszlach ślimaków. Rodzice troskliwie opiekują się potomstwem. Młode należy karmić drobnym pokarmem pochodzenia roślinnego.
Wymaga zbiornika o długości conajmniej 30cm. Podłoże z piasku. Należy zaopatrzyć zbiornik w muszle ślimaków, najlepiej podobne do muszli ślimaków winniczków. Ryby obierają muszle jako swoje rewiry. Oświetlenie powinno być jasne. Dekoracje z kamieni i muszli ślimaków.

[ Dodano: 2007-07-22, 14:44 ]
Pyszczak złocisty Z Wikipedii

Pyszczak złocisty
Systematyka
Domena eukarioty
Królestwo zwierzęta
Typ strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada promieniopłetwe
Rząd okoniokształtne
Rodzina pielęgnicowate
Rodzaj Melanochromis
Gatunek pyszczak złocisty
Nazwa systematyczna
Melanochromis auratus
(Boulenger, 1897)
Pyszczak złocisty (Melanochromis auratus) - gatunek ryby pielęgnicowatej. Hodowana w akwariach.

Występowanie: gatunek endemiczny Jeziora Malawi.

Opis
Ta pięknie ubarwiona ryba jest agresywna i terytorialna, potrzebująca dużo miejsca w akwarium (powyżej 150 litrów i 100 cm długości). Najlepiej trzymać je w stadzie w proporcjach od 1:3 do 1:6 (1 samiec, 3 do 6 samic). Bardziej stymulująco działa trzymanie kilku samców (nigdy dwóch, gdyż wtedy dominujący może zabić zdominowanego) jednak wtedy akwarium musi mieć co najmniej 150 cm długości i mnóstwo kryjówek, w których słabsze osobniki będą mogły się ukryć.

Rozmiar: do 12 cm - samce, samice mniejsze ok. 10 cm.
U dorosłych wyraźny dymorfizm płciowy. Samiec ma barwę brunatno-czarną, od oka do do nasady płetwy ogonowej ciągnie się jasnoturkusowy pas, podobny wzdłuż linii grzbietu. Samica złotożółta, wzdłuż kręgosłupa i grzbietu biegną dwa czarne pasy. Młode ubarwione, jak samice.

Woda: powinna mieć odczyn od 7,5-8,7 pH. Temperatura wody od 22-30 °C. Optymalna 27 °C.
Pokarm: bardzo ważny jest pokarm roślinny (sałata, szpinak, miękkie rośliny wodne, sparzone płatki owsiane), plankton, jako dodatek: larwy komarów, solowiec, kryl, małe dżdżownice,małe bezmuszlowe ślimaki i drobno siekane surowe mięso (kurczak, konina).
Rozmnażanie: gdy ryby są karmione urozmaiconym pokarmem, to często przystępują do tarła. Ikrę składają na płaskim kamieniu lub w dołku wykopanym przez samca. Najczęściej 20-35 sztuk. Młode samice przy pierwszym tarle ok. 5 - 10 szt. Samica przetrzymuje jaja w pysku przez 21-30 dni. Po wylęgnięciu rybki mają od 7 do 10mm długości. Opieka trwa ok. 5-6 dni. Małe karmimy drobnymi oczlikami, solowcami, żółtkiem jaj i pokarmem roślinnym. Wskazane przeniesienie wieczorem samicy do osobnego zbiornika z takimi samymi parametrami (ta sama woda i temperatura), co znacznie zwiększy ilość odchowanego narybku (dorosłe osobniki często pożerają młodzież). Samice należy przenosić w naczyniu z wodą.
Ryba polecana dla zaawansowanych akwarystów.

[ Dodano: 2007-07-22, 14:45 ]
Jak widisz jest to mały pyszczaki i już potrzebuje większego akwarium niż twoje, na dodatek jest dla zaawansowanych więc będzie z nim bardzo tródno.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

Zablokowany