Neony czerwone POMOC
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Arek
Neony czerwone POMOC
Witam dzisiaj zauważyłem że na moich neonach czerwonych i jednym zmienniaku pojawiły sie białe plamki pewnie to ospa;// czy pomoże podwyższenie temperatury do 30 stopni i kuracja solą kuchenną? czy ktoś to stosował?
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 195
- Imię: sebastian
Re: Neony czerwone POMOC
Witaj. tak podnieś temp. ja mam normalnie 28 do29 stopni w ogólnym i moim Neonkom to nie przeszkadza ( a mam ich tak około 40szt )
Ale to może być Ospa albo Pleśniawka. Więc radzę Ci najpierw zastosuj Nadmanganian potasu ,czyli odlej wodę z głównego akwarium do wiaderka plastikowego sypnij nadmanganianu potasu tak żeby woda była lekko różowa (nie za dużo tego nadmanganianu potasu bo rybki mogą nie przeżyć kuracji !!! ) i zrób im krótką kąpiel. na drugi dzień jak nie przejdzie to powtórz ( ale po pierwszy razie powinno być już widać efekty )
Jak to nie pomoże to zostaje Lek na Ospę ja stosuje White Spot Control firmy KING BRITISH
Pozdrawiam i życzę powodzenia...
Ale to może być Ospa albo Pleśniawka. Więc radzę Ci najpierw zastosuj Nadmanganian potasu ,czyli odlej wodę z głównego akwarium do wiaderka plastikowego sypnij nadmanganianu potasu tak żeby woda była lekko różowa (nie za dużo tego nadmanganianu potasu bo rybki mogą nie przeżyć kuracji !!! ) i zrób im krótką kąpiel. na drugi dzień jak nie przejdzie to powtórz ( ale po pierwszy razie powinno być już widać efekty )
Jak to nie pomoże to zostaje Lek na Ospę ja stosuje White Spot Control firmy KING BRITISH
Pozdrawiam i życzę powodzenia...
-
- Zainteresowany
Dzięki ale zrobiłem podmiankę 30l kupiłem ichtio dodałem 9ml do wody, grzałkę ustawiłem na 30 stopni obecnie jest 27. po 3 dniach podmienię 20% i dodam 5ml ichtio. mam nadzieję że to pomoże? 

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Dlaczego lejesz chemię do głównego akwarium ?
Na tym forum (i nie tylko) jest mnóstwo informacji na temat ospy rybiej. Mogłeś odizolować rybę i zrobić jej kąpiel w jakimś leku oraz podnieść temp. w akwarium do 30st.
Jeżeli nie ma takiej potrzeby to NIE lej leków do głównego akwarium.
Na tym forum (i nie tylko) jest mnóstwo informacji na temat ospy rybiej. Mogłeś odizolować rybę i zrobić jej kąpiel w jakimś leku oraz podnieść temp. w akwarium do 30st.
Jeżeli nie ma takiej potrzeby to NIE lej leków do głównego akwarium.
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
-
- Zainteresowany
Jest potrzeba bo nie jedna ryba ma kropki ale dość sporo a innego akwa nie mam ;/ dlatego w głównym musze je leczyć.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Wystarczyło najpierw podnieść temp. i obserwować. Niestety już wlałeś leki więc po zakończonej kuracji włóż na jakiś czas węgiel aktywny do filtra aby ''wyciągnąć'' tą chemię z wody w akwarium.
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
-
- Zainteresowany
Zauważyłem ze mniej ryb ma białe kropki mam nadzieje ze cos to pomoze jutro podmianka, na jak długo mam włozc ten wegiel? bo dadaje co2 i potas w płynie do akwa nie chce zeby mi wypłukało wszystkiego;/
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To jest właśnie minus leczenia w ogólnym.
P.S. Dla zabicia sporów kulorzęska potrzebne jest minimum 31 stopni. 30...szkody nie czyni.
P.S. Dla zabicia sporów kulorzęska potrzebne jest minimum 31 stopni. 30...szkody nie czyni.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back