obsada 112 l
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marcin
- Kontakt:
obsada 112 l
kilka dni temu założyłem nowe akwarium 112 l
obecnie mam w nim:
2 piskorki kuhla,
4 otoski,
4 kiryski pstre,
3 pielegniczki ramireza gold,
8 neonków czerwonych,
2 raczki orange.
myślałem by dokupić:
3-4 pielegniczki ramireza (podstawowy gatunek),
5 sumik szklisty,
5 danio zielone,
1 raczka orange,
1-2 piskorki
dokupić neonki lub kiryski ale inna odmiana.
Macie jakieś pomysły by dołożyć rybki?
podmiany co tydzień w sobote 20 l,
twardość 10,
PH 7,5
inne testy musze dokupić, leje codziennie po 2 krople aqualflora, filtry aqua-szut 750 turbo wymiana wkładu co tydzien, dziś dołożyłem HAILEA HL-BT400 bez deszczownicy, podłączona rurka zasycająca powietrze. 2 świetlówki Aqua 20W T-8, Hailea 18W T-8 (10-11 godzin)
podłoże:
po bokach żwirek 2-3 mm w środku piasek,
proszę o porady odnośnie dodawania nawozów dla roślinek, a wodę mam z gruntu bez chloru, leje prosto z kranu do akwarium i dodaje destylowana.
obecnie mam w nim:
2 piskorki kuhla,
4 otoski,
4 kiryski pstre,
3 pielegniczki ramireza gold,
8 neonków czerwonych,
2 raczki orange.
myślałem by dokupić:
3-4 pielegniczki ramireza (podstawowy gatunek),
5 sumik szklisty,
5 danio zielone,
1 raczka orange,
1-2 piskorki
dokupić neonki lub kiryski ale inna odmiana.
Macie jakieś pomysły by dołożyć rybki?
podmiany co tydzień w sobote 20 l,
twardość 10,
PH 7,5
inne testy musze dokupić, leje codziennie po 2 krople aqualflora, filtry aqua-szut 750 turbo wymiana wkładu co tydzien, dziś dołożyłem HAILEA HL-BT400 bez deszczownicy, podłączona rurka zasycająca powietrze. 2 świetlówki Aqua 20W T-8, Hailea 18W T-8 (10-11 godzin)
podłoże:
po bokach żwirek 2-3 mm w środku piasek,
proszę o porady odnośnie dodawania nawozów dla roślinek, a wodę mam z gruntu bez chloru, leje prosto z kranu do akwarium i dodaje destylowana.
- asiara73
- Stały bywalec
- Imię: Joanna
- Kontakt:
Re: obsada 112 l
Za duzo gatunkow to niedobrze.
po pierwsze jak wpuscisz tyle ramirezek to będzie WOJNA.Na 112 litrów mozna mieć 2 parki,no czasami trzy.ramirezki nie sa najłagodniejsze w swoim gatunku i samce beda sie bić .
ja na 112 litów mma parke kakadu i parkę akary z Maronii .Akara jest tak lagodna ze polecam
Masz obsadę dolna w akwa czyli piskorki,kiryski i to wystarczy
Podaruj sobie sumy szkliste bo sa bardzo delikatne:) mi padły szybko.
Danio nie kupuj ,lepiej dokup neonki bo sa piekne a danio sa bardzo szybkie i czasami moga Ci zakłócic spokój przy takiej opbsadzie.
ja bym dokupiła piskorki i kiryski bo to stadne rybki i tak 6 sztuk trzeba mieć,dokupilabym neonki aby górna częśc akwa była zarybiona.
Ominełabym danio i sumy oraz tak duza ilosc pielegniczek.jesli masz juz trzy pielegniczki to dokup jedna do pary.czyli jak masz dwie samice i samca to dokum samca.Pamietaj jednak ze akwariuk musisz miec przedzielone jakim korzeniem aby samiec z samcem nie walczył i kazdy miał jakies terytorium obrane..
A Moze zamiast pielegniczek to dokup pielegniczka Akara z Maronii ,moze mało barwna ale najgrzeczniejsza i najłagodniejsza pielegnica.
ja mam kakadu parkę i akary i jest ok.Ale kakadu dwoch samców juz bym nie mogła miec bo sie pozabijaja
po pierwsze jak wpuscisz tyle ramirezek to będzie WOJNA.Na 112 litrów mozna mieć 2 parki,no czasami trzy.ramirezki nie sa najłagodniejsze w swoim gatunku i samce beda sie bić .
ja na 112 litów mma parke kakadu i parkę akary z Maronii .Akara jest tak lagodna ze polecam
Masz obsadę dolna w akwa czyli piskorki,kiryski i to wystarczy
Podaruj sobie sumy szkliste bo sa bardzo delikatne:) mi padły szybko.
Danio nie kupuj ,lepiej dokup neonki bo sa piekne a danio sa bardzo szybkie i czasami moga Ci zakłócic spokój przy takiej opbsadzie.
ja bym dokupiła piskorki i kiryski bo to stadne rybki i tak 6 sztuk trzeba mieć,dokupilabym neonki aby górna częśc akwa była zarybiona.
Ominełabym danio i sumy oraz tak duza ilosc pielegniczek.jesli masz juz trzy pielegniczki to dokup jedna do pary.czyli jak masz dwie samice i samca to dokum samca.Pamietaj jednak ze akwariuk musisz miec przedzielone jakim korzeniem aby samiec z samcem nie walczył i kazdy miał jakies terytorium obrane..
A Moze zamiast pielegniczek to dokup pielegniczka Akara z Maronii ,moze mało barwna ale najgrzeczniejsza i najłagodniejsza pielegnica.
ja mam kakadu parkę i akary i jest ok.Ale kakadu dwoch samców juz bym nie mogła miec bo sie pozabijaja

-
- Forumowicz
- Kontakt:
do kupie dzisiaj piskorki i neonki innesa, z ramirezami dam sobie spokój, jedna ramirezka mi padła w nocy prawdopodobnie inna ją zamęczyła. Przy takiej obsadzie mogę dołożyć krewetki? Mam okazje kupić red cherry po 1 zł. odbiór osobisty.
- asiara73
- Stały bywalec
- Kontakt:
Mi ramirezki padły bo nie mialam co2,ramiorezki sa bardzo delikatne i padaja jak maja złe parametry wody.
lepiej kakadu kupic ale kakadu moga byc agresywne do ramirezek.ja mam kakadu z Akara.Akara jest plochliwa ale jest duza i Kakadu jej nie rusza.
jesli bys kupowal pierlegnice kakadu to staraj sie kupic dobrana pare samca i samice,nie baw sie w harem .
Zwróc uwage czy ramireza pływa na górze przy tafli,jeli tak to masz złe parametry wody,te rybki sa delikatne i zaleca sie podmianki wody i utrzymac odpowiednia wode bo za twarda to padaja
.
lepiej kakadu kupic ale kakadu moga byc agresywne do ramirezek.ja mam kakadu z Akara.Akara jest plochliwa ale jest duza i Kakadu jej nie rusza.
jesli bys kupowal pierlegnice kakadu to staraj sie kupic dobrana pare samca i samice,nie baw sie w harem .
Zwróc uwage czy ramireza pływa na górze przy tafli,jeli tak to masz złe parametry wody,te rybki sa delikatne i zaleca sie podmianki wody i utrzymac odpowiednia wode bo za twarda to padaja

- asiara73
- Stały bywalec
- Kontakt:
Mi raczki próbowały red chery podjadac a pozniej kakadu je podjadała.Na dzien dzisiejszy nie mam krewetek bo poszły jako posiłek
.Nie wiem jak ramireza ma apetyt na krewetki ale raczki mi gonily krewetki
i padły podczas wilinki.Raczki musza takze miec parametry wody odpowiednie bo podczas wilinki nie beda umiały zdjąć starego pancerza i padna . Poczytaj o wodzie dla raczków i ramirez ,bo twoja obsada jest raczej ogólna dla podstawowych rybek niz bardziej delikatnych i wymagajacych.
Ja musialam robic bimbrownie aby miec odpowiednie parametry wody

Ja musialam robic bimbrownie aby miec odpowiednie parametry wody
-
- Forumowicz
- Kontakt:
pływają przy dnie, ta chora pływała pod taflą wody. w sobotę podmieniłem 20 l wody. Zbiornik jest świeży założony kilka dni temu a dokładnie w poprzednią niedziele.
w poprzednim zbiorniku 25 l raczki przeszły 2 razy wylinkę. Tak więc myśle, że w tym nie powinno być problemu.
w poprzednim zbiorniku 25 l raczki przeszły 2 razy wylinkę. Tak więc myśle, że w tym nie powinno być problemu.
- asiara73
- Stały bywalec
- Kontakt:
No to poczekaj kilka dni i zobaczysz jak ci wszystkie ryby padna szczególnie ramirezki i neonki.NIGDY NIE WKŁADA SIE RYB do niedojrzałego akwa.Po zalaniu woda musi odstac minimum 2 tygodnie aby dojrzalo aby zaczeła sie naturalna fotosynteza. teraz jak zacznie dojrzewac to bedziesz miec w akwarium amoniak przez który ryby zaczna zdychać.lepiej zacznij juz szybko napowietrzac akwa i rób podmianki wody bo to jedyny sposób aby jakos to ratowac.
poczytaj tu jak zakladac akwaria,albo wejdz w wujka google i przeczytaj o dojrzewaniu akwarium.
Tez tak zrobiłam i ratowalam wode przez podmianki i napowietrzanie,zakup szybko testy pomiaru parametrów wody ,chociuaz zwykłe paskowe i zerknij na poziom AMONIAKU czyli azotany i azotyny.jedne z nich sa potrzebnje dla roslin a drugie zabijaja ryby!
Szybko czytaj.
poczytaj tu jak zakladac akwaria,albo wejdz w wujka google i przeczytaj o dojrzewaniu akwarium.
Tez tak zrobiłam i ratowalam wode przez podmianki i napowietrzanie,zakup szybko testy pomiaru parametrów wody ,chociuaz zwykłe paskowe i zerknij na poziom AMONIAKU czyli azotany i azotyny.jedne z nich sa potrzebnje dla roslin a drugie zabijaja ryby!
Szybko czytaj.
- asiara73
- Stały bywalec
- Kontakt:
Jesli twoje akwa ma 8 dni to znaczy ze zaczęło dojrzewac i pewnie zwiekszył sie amoniak i ramireza ktora jest delikatna ci padła.Jak rybki zaczna dziwnie pływac na gorez lub tak jakby w pionie to oznaka ze amoniakiem sie zatruły i marne szanse na odratowanie,na twoim miejscu jesli masz jakies inne akwarium które stoi dłuzej niz 14 dni to przełóz tram ramirezy i pare neonek-to najsłabsze rybki w stosunku do amoniaku.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
neonki mają się dobrze, reszta rybek też. dziś dokupiłem kiryska (jest teraz 5) i samca zbrojnika niebiesiego, myśle nad dołożeniem prętnika karłowatego są w Sulechowie po 8 zł.
-
- Rekin forum
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Fanbmw, czyli jaką planujesz końcową obsadę?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
- asiara73
- Stały bywalec
- Kontakt:
no za duzo gatunkow chyba.
Wstrzymaj sie z kupnem chociaz tydzien az akwa dojrzeje-dobra rada-pisze na swoich błędach.
napowietrzaj akwa aby uniknąć pomarcia ryb
Wstrzymaj sie z kupnem chociaz tydzien az akwa dojrzeje-dobra rada-pisze na swoich błędach.
napowietrzaj akwa aby uniknąć pomarcia ryb
-
- Forumowicz
- Kontakt:
mam uruchomione 2 filtry aqua-szut 750 turbo wymiana wkładu co tydzien, HAILEA HL-BT400 bez deszczownicy
-
- Forumowicz
- Kontakt:
szczerze to nie wiem, czy dokupić wiecej rybek z tych co obecnie mam, czy dokupic jeden gatunek, dno mam zarybione dokupie jeszcze 2-3 piskorki ale na górnej czesci akwar jest pusto.Jarus pisze:Fanbmw, czyli jaką planujesz końcową obsadę?
- asiara73
- Stały bywalec
- Kontakt:
na górna dokup te co juz masz czyli neonki,jesli chcesz w innym kolorze to polecam razbory małe galaxy lub hengela.
Nie dokupuj sumow bo sa duże.
Dno masz zarybione,pamietaj ze piskorki głownie wieczorem pływaja bo sa bojaźliwe.kiryski wystarcza.
Bo jak ci ramireza ikrę zloży to jak za duzo ryb bedzie na dole to ci podjedza ikre.
Polecam neonki lub razbory bo male i ladne.
Nie dokupuj sumow bo sa duże.
Dno masz zarybione,pamietaj ze piskorki głownie wieczorem pływaja bo sa bojaźliwe.kiryski wystarcza.
Bo jak ci ramireza ikrę zloży to jak za duzo ryb bedzie na dole to ci podjedza ikre.
Polecam neonki lub razbory bo male i ladne.
- OneBlood
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Roman
- Nazwisko: Sochacki
Na moje oko za słaba filtracja, zbyt liczna obsada i dość mocno wymieszana, jeżeli zdcydowałeś się już na neonki to stwórz im warunki (wieksza liczebnosc ryb w stadzie).
Skoro masz juz 4 otoski, ktore tez zyja w grupie, to nie wiem po co ten Zbrojnik, ktory w dodatku raczej nie nadaje się na taki litraż ze względu na rozmiary jakie niebawem osiągnie.
Nie wiem jakie jest twoje doświadczenie z akwarystyką, ale polecam przczytać kilka przydatnych artykułow o podstawach zakładania zbiornika, lepiej ominąć podstawowe błędy początkującego akwarysty.
Narazie nie kupował bym zadnych dodatkowych gatunków, a raczej ograniczył ich różnorodność, zanim zrobi sie jedna wielka zupa rybna oraz pojawi się atak glonów ze względu na naruszenie równowagi biologicznej.
Pozdrawiam!
Skoro masz juz 4 otoski, ktore tez zyja w grupie, to nie wiem po co ten Zbrojnik, ktory w dodatku raczej nie nadaje się na taki litraż ze względu na rozmiary jakie niebawem osiągnie.
Nie wiem jakie jest twoje doświadczenie z akwarystyką, ale polecam przczytać kilka przydatnych artykułow o podstawach zakładania zbiornika, lepiej ominąć podstawowe błędy początkującego akwarysty.
Narazie nie kupował bym zadnych dodatkowych gatunków, a raczej ograniczył ich różnorodność, zanim zrobi sie jedna wielka zupa rybna oraz pojawi się atak glonów ze względu na naruszenie równowagi biologicznej.
Pozdrawiam!