200L zmiany
Moderator: ModTeam
- Shakal33
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 320
- Imię: Przemys³aw
- Nazwisko: Trawiñski
- Kontakt:
200L zmiany
Wymiary zbiornika 100x40x50wysokie,pojemność 200L
oświetlenie 2x39W T5 oraz 2x30W T8 w originalnej pokrywie(zastosowałem dodatkowe oświetlenie dokupione na pewnej stronie)
2x T5 39W AQUA NOVA 10000K PLANT WHITE MORSKA I SŁODKOWODNA T5-900WH
Swiece jakieś 12godz dziennie bez przerwy.
parametrów wody nie znam.Podmoieniam 20-30% wody co tydzień w soboty:)
Filtr zewnętrzny HW303B z lampą UV z wkładami wata,zeolit i bio wkład.Podłączony jakoś na początku września więc jeszcze nie czyszczony.
W akwarium jeden duży korzeń nie wiem z jakiego drzewa oraz 2 kokosy które sam spreparowałem.
Na podłożu kupny źwirek akwarystyczny 3-5mm warstwa jakies 5-6cm.
z roślin to głównie nurzańce jakies dwa rodzaje,kryptokoryny,mech 3 rodzajeoraz kilka innych których gatunku nie znam ale pracuje nad tym:)
Nawoże Symfonią Złotą + potas+ żelazo kupiony nawóz gotowy na aukcji:)orz dokupione mam sypkie sole do rozrobienia samemu nastepne porcje.
Nawoże 3ml dziennie,jak narazie jestem zadowolony z nawożenia Symfonią.
Temperatura w akwarium 26stopni,grzałka 200W sera
Co do pielęgnacji akwarium to odbywa sie to głównie przy podmianie wody.W sumie tylko odmulenie dna przy okazji spuszczania wody jak i ewentualne przycinki i oczyszczenie z różnych nieczystości.
Z ryb to pływaja 8 kirysków(po parce albinos,pstry,panda i spiżowy),4 kosiarki 2 zbrojniki 20 neonków oraz 2 Ampularie i parka Ramirezek ze 20 krewetek Red Cherry i 3 krewetki Amano.
Co do obsady to w przyszłości planuje 40neonków plus kosiarki i denne rybki i do tego Ramirezki samczyk plus dwie samiczki.Reszta do wydania.
Jak narazie nie dozuje CO2 ale planuje na początek bimbrownie a zaś butla professional:)
Rybki karmione 2 x dziennie.Zbiornik założony 30 sierpnia 2013r na poczatek wpuszczone po dwóch dniach 4 gupiki i Ampularie aby coś tam rozruszało wode:)
oświetlenie 2x39W T5 oraz 2x30W T8 w originalnej pokrywie(zastosowałem dodatkowe oświetlenie dokupione na pewnej stronie)
2x T5 39W AQUA NOVA 10000K PLANT WHITE MORSKA I SŁODKOWODNA T5-900WH
Swiece jakieś 12godz dziennie bez przerwy.
parametrów wody nie znam.Podmoieniam 20-30% wody co tydzień w soboty:)
Filtr zewnętrzny HW303B z lampą UV z wkładami wata,zeolit i bio wkład.Podłączony jakoś na początku września więc jeszcze nie czyszczony.
W akwarium jeden duży korzeń nie wiem z jakiego drzewa oraz 2 kokosy które sam spreparowałem.
Na podłożu kupny źwirek akwarystyczny 3-5mm warstwa jakies 5-6cm.
z roślin to głównie nurzańce jakies dwa rodzaje,kryptokoryny,mech 3 rodzajeoraz kilka innych których gatunku nie znam ale pracuje nad tym:)
Nawoże Symfonią Złotą + potas+ żelazo kupiony nawóz gotowy na aukcji:)orz dokupione mam sypkie sole do rozrobienia samemu nastepne porcje.
Nawoże 3ml dziennie,jak narazie jestem zadowolony z nawożenia Symfonią.
Temperatura w akwarium 26stopni,grzałka 200W sera
Co do pielęgnacji akwarium to odbywa sie to głównie przy podmianie wody.W sumie tylko odmulenie dna przy okazji spuszczania wody jak i ewentualne przycinki i oczyszczenie z różnych nieczystości.
Z ryb to pływaja 8 kirysków(po parce albinos,pstry,panda i spiżowy),4 kosiarki 2 zbrojniki 20 neonków oraz 2 Ampularie i parka Ramirezek ze 20 krewetek Red Cherry i 3 krewetki Amano.
Co do obsady to w przyszłości planuje 40neonków plus kosiarki i denne rybki i do tego Ramirezki samczyk plus dwie samiczki.Reszta do wydania.
Jak narazie nie dozuje CO2 ale planuje na początek bimbrownie a zaś butla professional:)
Rybki karmione 2 x dziennie.Zbiornik założony 30 sierpnia 2013r na poczatek wpuszczone po dwóch dniach 4 gupiki i Ampularie aby coś tam rozruszało wode:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2013-10-10, 21:13 przez Shakal33, łącznie zmieniany 2 razy.
...Był jednym z niewielu,skazanych na Bluesa.Ten wyrok dodawał Mu sił...
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: 200L zmiany
Akwarium niezłe, jednak:
* lepsze niż fototapeta będzie jednobarwne tło
* bocje są stadne, a dla wspaniałych to akwarium jest zbyt małe niestety - dla nich trzeba szybko znaleźć lepszy dom (czyt. większy litraż)
* ramirezki trzymamy w parach, nie haremach
* lepsze niż fototapeta będzie jednobarwne tło
* bocje są stadne, a dla wspaniałych to akwarium jest zbyt małe niestety - dla nich trzeba szybko znaleźć lepszy dom (czyt. większy litraż)
* ramirezki trzymamy w parach, nie haremach
- Shakal33
- Zainteresowany
- Kontakt:
Witam
Co do tła zgodze sie,mam zamiar wymienic na czarne bądz jakies fajne roślinne tło.Co do bocji mam ich 5 sztuk ktore chce sprzedac,ogloszenie dalem na lokalnych stronach i pytam gdzie trzeba.Najpozniej za dwa tyg kolega wraca z Hiszpanii i wyrazil chcec ich wziecia gdybym predzej ich nie sprzedal.Co do ramirezek to wiem,ze w parce ale w rozmowie ze znajomym polecil ze spokojnie samczyk plus dwie samiczki moga byc ale jak naraxie mm parke wiec chyba tak zostawia.Gdy pozbede sie bocji zakupie Helenki aby pozbyc sie intruzów nie wiem skad sie wziely ale sa,pewnie z roslinami.
Pozdrawiam
Co do tła zgodze sie,mam zamiar wymienic na czarne bądz jakies fajne roślinne tło.Co do bocji mam ich 5 sztuk ktore chce sprzedac,ogloszenie dalem na lokalnych stronach i pytam gdzie trzeba.Najpozniej za dwa tyg kolega wraca z Hiszpanii i wyrazil chcec ich wziecia gdybym predzej ich nie sprzedal.Co do ramirezek to wiem,ze w parce ale w rozmowie ze znajomym polecil ze spokojnie samczyk plus dwie samiczki moga byc ale jak naraxie mm parke wiec chyba tak zostawia.Gdy pozbede sie bocji zakupie Helenki aby pozbyc sie intruzów nie wiem skad sie wziely ale sa,pewnie z roslinami.
Pozdrawiam
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Co do ślimaków - prędzej bocje je wytępią i zakup helenek nie będzie już potrzebny do tego celu.
- Shakal33
- Zainteresowany
- Kontakt:
najnowsze fotki mojego Akwarium,z obsady mam 20neonków innesa,4 kosiarki,8 kirysków(2panda,2pstre,2spiżowe,2albinosy),2 zbrojniki małe jak narazie,parka ramirezek,ze 20 krewetek red cherry i 3 krewetki Amano.Pływa tez jeszcze kilka sztuk chyba mieczyków bądz platynek które nie udało mi sie wyłowic oddawając ich rodziców innemu akwaryście ale to będzie do usunięcia.
http://www.fotosik.pl/pok...aefd954710.html
http://www.fotosik.pl/pok...8c9dc8ccec.html
http://www.fotosik.pl/pok...ffe849276a.html
http://www.fotosik.pl/pok...e747132387.html
http://www.fotosik.pl/pok...22036543d3.html
http://www.fotosik.pl/pok...0ca309e6e3.html
Rośliny odżyły,mają się dobrze i rosną puszczając nawet bąbelki:)
Proszę o komentarze i porady co i jak by tu zrobić aby bylo lepiej.
Nawoże Symfonią Złotą plus siarczan potasu i żelazo w porcji 2ml dziennie plus do tego CO2 z dzwonu jak narazie ale w planach zakup butli professional:)Jak narazie jest nienajgorzej ale zrobie wszystko aby bylo jeszcze lepiej ale potrzebuje na to czasu raz aby pieniążki odłożyć na to wszystko dwa roślinki muszą sie też zaaklimatyzowac.
http://www.fotosik.pl/pok...aefd954710.html
http://www.fotosik.pl/pok...8c9dc8ccec.html
http://www.fotosik.pl/pok...ffe849276a.html
http://www.fotosik.pl/pok...e747132387.html
http://www.fotosik.pl/pok...22036543d3.html
http://www.fotosik.pl/pok...0ca309e6e3.html
Rośliny odżyły,mają się dobrze i rosną puszczając nawet bąbelki:)
Proszę o komentarze i porady co i jak by tu zrobić aby bylo lepiej.
Nawoże Symfonią Złotą plus siarczan potasu i żelazo w porcji 2ml dziennie plus do tego CO2 z dzwonu jak narazie ale w planach zakup butli professional:)Jak narazie jest nienajgorzej ale zrobie wszystko aby bylo jeszcze lepiej ale potrzebuje na to czasu raz aby pieniążki odłożyć na to wszystko dwa roślinki muszą sie też zaaklimatyzowac.
- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
niestety linki nie działają, może wklej je tak, żeby się od razu tutaj wyświetlały te fotki.
Pozdrawiam Krzysiek
- Shakal33
- Zainteresowany
- Kontakt:
Fotki z dnia dzisiejszego przed przycinką:)
- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
hehe widzę, że z Ciebie taki fotograf jak i ja ;)
No ale widać o co chodzi i co tam chodzi ;) Ładnie zarośnięty baniaczek.

Pozdrawiam Krzysiek
- Shakal33
- Zainteresowany
- Kontakt:
niestety ręka drży:)fotki robione telefonem dlatego niewyraźne ale coś tamw idac:)
- StroWn0
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Jacek
Ładnie to wygląda, plany masz super sam mam identyczny zbiornik i 40 neonków w nim robi robotę.
Co tak obrosło wokół krewetki na jednym z pierwszych zdjęć ?
Co tak obrosło wokół krewetki na jednym z pierwszych zdjęć ?
- Shakal33
- Zainteresowany
- Kontakt:
Pewnie chodzi Ci o ten jakiś mech,który wygląda jak glon.Jest to z tego co wiem jakis mech ale nie znam niestety jego nazwy i powiem Ci,że pozbyć sie jego nie moge.Wyrywam go i usuwam ale zostanie jakaś nitka na roślince i po kilku dniach mam znowu pelno go w akwa:)Moze ktoś z forumowiczów wie co to za rodzaj mchu?
- maol
- Moderator
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Mnie tam to na jakieś zielenice wyglada, nie na mech... 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- StroWn0
- Stały bywalec
- Imię: Jacek
Też mi na Zielenice wygląda, chociaż to dziwne bo posiadasz kosiarki, a one perfekcyjnie sobie z nimi radzą. Masz gdzieś problem ;/
- Shakal33
- Zainteresowany
- Kontakt:
Qrcze Panowie problem to ja mam z moją Panią bo mam w planach akwa 375L a ona zgodzić się nie chce:)Ten mech dostalem od kumpla ktory twierdzi ze to dobra kryjowka dla krewetek i narybku i dostalem taką kępkę i teraz zaluje ze to wpusciem bo wytepic tego nie moge tak obrasta rosliny ze szok.Musze zamowic nawozy mikro i makro i zaś testy bo jak narazie nawoze aby symfonią złota ale i tak roisliny ;ladnie rosna co widac chyba:)