części bmw x5 gdańsk

Akwarium LOW TECH 200L

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
kknapur
Forumowicz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Karolina

Akwarium LOW TECH 200L

Post autor: kknapur » 2013-10-13, 18:28

Witam!

Poruszałam ten temat już w dziale o "LOW TECH".
Chcę założyć akwarium właśnie tego typu, gdzie na prawie całej powierzchni żwirku marzy mi się gęsty trawnik, a tylko z tyłu (w rogach) mają być rośliny wysokie. Początkowo rośliny, jakie nasadziłam to: (wszystkie roślinki - prócz tych kilku wysokich - to sadzonki in-vitro w 10 cm kubeczkach)

Rotala rotundifolia (w rogu z tyłu)
Rotala wallichii (w rogu z tyłu)
Hemianthus Cuba (trawnik)
Glossostigma Elatinoides (trawnik)

Jak widać na pierwszym zdjęciu okazało się, że jest ich niewiele, więc też pod wpływem sugestii forumowicza zakupiłam i nasadziłam trzy kolejne kubełki in-vitro:

2x Eleocharis Parvula
1x Hemianthus Cuba

Zakupiłam również 6 krewetek, które chyżo sobie hasają :P

Oświetlenie:

10 godzin dziennie. Również jest dostęp światła dziennego.
Sylvania Aquastar 30W
Sylvania Grolux 30W

Filtr z gąbką.

Temperatura w akwarium utrzymuje się na poziomie 25 o C.

Akwarium stoi od tygodnia - póki co glonów nie widać. Woda jest od początku taka jakby mleczna (nie wiem co może być przyczyną).

Zdaję sobie sprawę, że jest mało roślin i takich raczej ze słabym systemem korzeniowym, więc to raczej eksperyment. Jak jednak napisał któryś z użytkowników forum - cuda czasem się zdarzają;)

Jeśli macie jakieś sugestie lub propozycje roślin niskich (do 4 cm), które lepiej nadawałyby się na trawnik bardzo chętnie się zastosuję:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Re: Akwarium LOW TECH 200L

Post autor: Timur » 2013-10-13, 18:49

Akwarium stoi od tygodnia - póki co glonów nie widać. Woda jest od początku taka jakby mleczna (nie wiem co może być przyczyną).
:D Spokojnie, tydzień to akurat na rozgrzewkę dla glona, zjawi się :P Mleczna woda jest być może z powodu pierwotniaka...
Jeśli już nie postawiłaś na rośliny, to chociaż ten symboliczny kubełek mógłby stać... Filtracja jest rzeczą ważna. Nie wiem, czy takie "złoże" obsłuży ten zbiornik. Osobiście mam taką gąbkę w 25L.
Proponuję zakup rogatka - dużo rogatka. Roślinka rośnie bez instalacji w podłożu, jest świetna na początek, gdyż szybko rośnie właściwie w każdych warunkach. Po stabilizacji akwarium można ją wyrzucić.
Jeśli chodzi o trawnik to wyjściem awaryjnym jest sagittaria subulata. Niezbyt "trawnikowy" trawnik, ale w sytuacji niedoboru światła i nawożenia rośnie jak szalona i rozściela się po dnie. Możesz zerknąć w galerii są zdjęcia mojego akwa właśnie z sagittarią.

A wogóle to w LT przypadkiem nie powinno być więcej roślin niż wody? :)
Pozdrawiam Krzysiek

Awatar użytkownika
kknapur
Forumowicz

Post autor: kknapur » 2013-10-13, 18:56

Powinno, ale jak pisałam prawie wszystkie roślinki to in-vitro i niestety wszystkie są jeszcze małe... A z tym rogatkiem bardzo dobry pomysł. Zastanawiałam się nad tym, czy nie kupić w doniczkach i tak nie zostawić, a potem wyjąć z akwarium. Tak zrobię:)

A skąd te pierwotniaki i co z nimi zrobić?

Jarus
Rekin forum
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-10-13, 19:15

Z pierwotniakami nic nie zrobisz - same znikną jak woda zacznie dojrzewać. Mam inne pytanie - nic nie widzę nt. substratu. Jest coś pod tym żwirkiem?
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

Awatar użytkownika
kknapur
Forumowicz

Post autor: kknapur » 2013-10-13, 19:16

Tak, wybacz przeoczyłam tą informację. Jest 20 L ziemi takiej z marketu, bez nawozów.
Jeszcze mam pytanie odnośnie tego filtra... Gdzieś na forum czytałam, że przepływ wody ma być do ok 2x na godzinę. Filtr, który posiadam przerzuca mi litraż 5 razy na godzinę, więc dlaczego to za mało?

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta

Post autor: Timur » 2013-10-13, 19:31

Możesz wyjąć z doniczek, on się nigdzie nie zasadzi ;) To taki chwast jest i będzie lewitował w akwarium i rósł. Pierwotniaki są bo są ;) One tak mają, że się pojawiają i znikają w świeżej wodzie.
Pozdrawiam Krzysiek

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta

Post autor: Timur » 2013-10-13, 19:39

Filtr, który posiadam przerzuca mi litraż 5 razy na godzinę, więc dlaczego to za mało?
To może ja spróbuję odpowiedzieć. Oprócz filtracji mechanicznej, przy której istotny jest przepływ (mały przepływ = mało wody przez filtr = mało kup na gąbce) ważną, jak nie najważniejszą rzeczą jest stworzenie miejsca dla namnażania się bakterii nitryfikacyjnych, które odpowiadają za przemianę azotu z amoniaku do łatwo przyswajalnych przez rośliny (i mniej szkodliwych dla ryb) azotanów. Oczywiście bakterie żyją również w podłożu i na roślinkach i wszędzie, ale najprzyjemniej im się tworzy kolonie na wkładach filtracyjnych w filtrach kanistrowych :) Powierzchnia gąbki, biobali, ceramiki jest ogromna, a stały przepływ wody bogatej w tlen powoduje, że bakterie żyją i namnażają się wspaniale ;) W tym przypadku mniej ważny jest przepływ, istotna jest powierzchnia.
Ostatnio zmieniony 2013-10-13, 19:45 przez Timur, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam Krzysiek

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-10-13, 19:40

Karolino wydajność filtra jest zawsze w opisie producenta mocno zawyżona. Wielu podaje wydajność turbiny bez mediów filtracyjnych. Generalnie w LT potrzeba filtra który powoduje wydajny ruch wody (w celu rozprowadzenia wszelkich związków w wodzie po akwarium). Przy 200l zewnętrzny byłby lepszy.
Dziwnie do tego wszystkiego podeszłaś (chodzi mi o ziele) i obawiam się że projekt nie pociągnie za długo. Obym się mylił.
Jest jeszcze kwestia typu baniaka - LT wypali ale pod warunkiem stosowania się do ŻELAZNYCH ZASAD które obowiązują w tego typu zbiornikach. Ty je na moje oko złamałaś (rośliny i ich wymagania) więc może z tego nic nie wyjść.
Szkoda że nie dopytałaś się większej ilość osób o ten pomysł PRZED zalaniem baniaka.
No ale zobaczymy.
Ktoś widzi rosnące w tym baniaku Hemianthus Cuba czy Glossostigma Elatinoides bez co2, nawożenia i przy świetle 60W (0,3 w/l).

ps. Timur dla LT filtracja biologiczna w filtrze nie jest tak istotna (a wręcz niewskazana). Ważne jest co się dzieje w podłożu. Baniak szybko dojrzeje bo w ziemi jest olbrzymia masa bakterii.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
kknapur
Forumowicz

Post autor: kknapur » 2013-10-13, 20:14

@Jarus Zastanawiam się nad tym... Czy z podłoża (ziemi) nie wydzielają się czasem związki, którymi żywią się rośliny? A w późniejszym czasie przekarmianie rybek może wystarczyć za nawóz roślinom? I pytanie kolejne: myślisz, że roślinki padną, czy ich wzrost będzie ograniczony? Jeśli chodzi o glossostigmę, to rzeczywiście za późno wyczytałam o jej wymaganiach. Natomiast czytałam trochę o hemianthus cuba i mimo wszystko odniosłam wrażenie, że nie jest to roślina trudna w utrzymaniu...

Dziękuję Wam obu za wyjaśnienia odnośnie filtra:)

Spróbuję dołożyć tego rogatka sporo, może da radę mimo wszystko:)

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2013-10-13, 20:20

To jest temat obszerny - długo by pisać. Łoren opisał o co chodzi w tym wątku tu: http://e-akwarystyka.pl/topics5/18038.htm (część dotycząca LT).
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2013-10-14, 08:28

Dla mnie należało by uzupełnić w tym zbiorniku sprzęt jak do HT, i dalej iść w jego kierunku - wtedy to się uda. Pomysł na LT z małą ilością roślin, do tego pięknie przystrzyżonych i niskorosnących, bez nawozów... to pomysł na bagienko.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
kknapur
Forumowicz

Post autor: kknapur » 2013-10-14, 21:36

@maol nie chcę ich strzyc i o to właśnie chodzi:P however... mam pytanie: wrzuciłam krewetkom trochę spiruliny i zauważyłam na niej dzisiaj taką jakby otoczkę...może pleśniową. Obstawiam na pleśń, ale może się mylę... Jeśli tak, to czy mam to usunąć, czy zostawić, żeby się rozkładało? Jeśli to nie pleśń, to co to może być i co z tym zrobić?

ps. dosadziłam moczarkę, ponieważ nie było u mnie w zoologu rogatki. Ale na dniach udam się na poszukiwania.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2013-10-15, 09:14

Biała otoczka na spirulinie to zwykle pleśń :) Usuń.

A problem z Twoim akwarium polega na tym, ze na razie to nie jest żadne LT. To po prostu niedoinwestowane HT. LT musi być LT nie tylko z nazwy, i to od pierwszego dnia. Nie ma w nim miejsca na trawniki, potrzebny jest gęsto zarośnięty zbiornik OD SAMEGO POCZĄTKU.

Dlaczego? Bo w LT rolę filtracji biologicznej przejmują rośliny. Jak ich jest za mało, to akwarium szybko przekształci się w glonarium z martwymi rybami, ze względu na kumulujące się błyskawicznie stężenia substancji w zbiornikach zwykle zbędnych.

I to jest taka moja uwaga ogólna do początkujących akwarystów chcących zacząć przygodę od LT - tu nie ma miejsca na piękne, wymuskane zbiorniczki z trawniczkiem, plażą i mnóstwem wolnej wody. To są podwodne dżungle i inaczej się tego zrobić nie da.

P.S. Moczarka. Rogatek. Tak się te rośliny nazywają. I jak masz jedną, to druga juz nie potrzebna.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
kknapur
Forumowicz

Post autor: kknapur » 2013-10-15, 19:45

No nic... będę próbować. Zobaczymy co z tego wyniknie. Jak okaże się, że będzie klapa, to zacznę od nowa. Na dzień dzisiejszy akwarium wygląda tak, jak poniżej. Szkoda tylko, że tak szybko zdecydowałam się na krewetki, które nawiasem mówiąc szarżują po akwarium, jak szalone :P

Awatar użytkownika
kknapur
Forumowicz

Post autor: kknapur » 2013-10-20, 11:11

Drugi tydzień minął. Woda się wyklarowała, co bardzo mnie cieszy:) Wymieniłam korzeń, ponieważ na poprzednim zaczęły odrastać glony (były już tam jak korzeń wkładałam na starcie - nie chciało mi się go czyścić, więc tylko zalałam wrzątkiem:P), no i ze względów estetycznych - tamten był za duży. Nitki glonów zauważyłam również na jednej roślince - nie ruszam ich. Zobaczymy co dalej.

ODPOWIEDZ