a chwile potem doszedł jeszcze jeden korzeń.

Moderator: ModTeam
szczerze to nie znam nazw roślinek, teraz już mieszać nie będę jeśli chodzi o ustawienia, poczekam aż roślinki zaczną rosnąć. Wtedy poprzestawiam roślinki gatunkami. Chce jeszcze dołożyć dodatkowe oświetlenie T5 2 x 24WJarus pisze:Możesz napisać jakie ziele jest gdzie? Bo mam wrażenie że jest trochę chaotycznie posadzone (brak planów). Jak by tł mocno (wysoko) zarósł to by było fajnie.
mi też ale obecnie brak kasyLoleczek pisze:Brakuje mi tutaj tła. Może spróbuj z czarnym albo niebieskim.
Błąd! Roślinki trzeba poprzesadzać ZANIM się przyjmą. Jak je powyrywasz (żeby przesadzić) to znowu będziesz czekał aż się przyjmą w nowym miejscu. Porób im fotki i wrzuć do wątku 'jaka to roślina'. Jak Forumowicze zidentyfikują to będziesz wiedział gdzie co powinno iść (na który plan). Oczywiście możesz zostawić jak jest i regularnie je ciąć. Ale dobrze jest wiedzieć ile się tam ma gatunków.fanbmw pisze: /ciach/
szczerze to nie znam nazw roślinek, teraz już mieszać nie będę jeśli chodzi o ustawienia, poczekam aż roślinki zaczną rosnąć. Wtedy poprzestawiam roślinki gatunkami. Chce jeszcze dołożyć dodatkowe oświetlenie T5 2 x 24W
mam obecnie T8 18W i 20W i chce dołożyć T5 2x24W, w sobotę będę robił podmianę to poprzesadzam.Jarus pisze:Błąd! Roślinki trzeba poprzesadzać ZANIM się przyjmą. Jak je powyrywasz (żeby przesadzić) to znowu będziesz czekał aż się przyjmą w nowym miejscu. Porób im fotki i wrzuć do wątku 'jaka to roślina'. Jak Forumowicze zidentyfikują to będziesz wiedział gdzie co powinno iść (na który plan). Oczywiście możesz zostawić jak jest i regularnie je ciąć. Ale dobrze jest wiedzieć ile się tam ma gatunków.fanbmw pisze: /ciach/
szczerze to nie znam nazw roślinek, teraz już mieszać nie będę jeśli chodzi o ustawienia, poczekam aż roślinki zaczną rosnąć. Wtedy poprzestawiam roślinki gatunkami. Chce jeszcze dołożyć dodatkowe oświetlenie T5 2 x 24W
Masz 20 + 24w i chcesz dołożyć jeszcze 48w? Dobrze zrozumiałem?
ps. zmniejszaj fotki przed wrzuceniem - 1280px z poziomie wystarczy.
Roślinki najpierw trzeba zidentyfikować żeby wiedzieć które jak duże rosną. Dopiero wtedy można ewentualnie myśleć o planowaniu ich położenia.fanbmw pisze: mam obecnie T8 18W i 20W i chce dołożyć T5 2x24W, w sobotę będę robił podmianę to poprzesadzam.
tak węgiel, pomyliło mi się. na zestaw CO2 mnie obecnie nie stać.Loleczek pisze:Ale masz zupełnie jałowe podłoże. Dla roślin które czerpią większość składników pokarmowych będzie to masakra. Chyba, że chcesz stosować kulki nawozowe pod rośliny. I to nie jest CO2 w płynie to jest po prostu węgiel i może nie wystarczyć ;/
kulki dawać pod korzenie?Jarus pisze:Ja bym został przy świetle około 0,5 w/l, nawsadzał kulek gliniano-torfowych w podłoże (bida, ale bez tego ani rusz) i próbował jakoś dopasować z czasem ilość tego makro, mikro i EC. Sęk w tym, że bez dokładnej ilości co i o ile dokładnie podbija dany pierwiastek trochę to potrwa zanim uda Ci się dobrać odpowiednio ilości nawozów.