Akwarium LOW TECH 200L
Moderator: ModTeam
- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
Re: Akwarium LOW TECH 200L
nie nie, jak NO3 jest =0 to roślinki głodują i nie jest O.K. Ja pisałem o kolorkach na paskach i testach kropelkowych. Mam słaby test na NO3 i ciągle mam 0, ale - odkąd podaję Macro do kreweci glony ustapiły i mam klarowną wodę i roślinki rosną powoli ale rosną, a na testach nadal = 0
Pozdrawiam Krzysiek
- kknapur
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Karolina
I bądź tu człowieku mądry
Też mam test kropelkowy - Tropicala.
W każdym razie zakładam, że skoro glonów nie ma, a wszystkie bez wyjątku roślinki rosną (najbujniej oczywiście moczarka
) to znaczy, że jest ok 

W każdym razie zakładam, że skoro glonów nie ma, a wszystkie bez wyjątku roślinki rosną (najbujniej oczywiście moczarka

- Timur
- Akwarysta
Zwykle tak jest że jak wszystko jest OK to jest OK
Ale człowiek ma tendencje do poprawiania tego "OK" żeby było bardziej "OK" i wtedy kupa ;) U kreweci już tak nie robię, ale w 112 ciągle coś "ulepszam" i walczę
No ale to też podobno jest nauka ;)

Pozdrawiam Krzysiek
- StroWn0
- Stały bywalec
- Imię: Jacek
Powściągliwość jest cnotą
i to co napisałeś wyżej ma najlepsze potwierdzenie 

- kknapur
- Forumowicz
Timur, jak Twoje krewetki:)? Moje już na drugi dzień się uspokoiły ^^" Może to był ich taniec godowy i już wkrótce będę babcią :PP - fajnie by było
Wczoraj w akwarium zawitały Helenki - póki co mijają Rozdętki niezainteresowane
No cóż...nie spieszę się z niczym, ale nikt, prócz mojego faceta nie wie ile mnie ta cierpliwość kosztuje
Jestem raczej osobą, która z pomysłu przechodzi od razu do realizacji i raczej wykazuję postawę, cytując klasyka: "ja...ja już bym chciała!" (jeśli ktoś nie widział, polecam:D : http://www.youtube.com/watch?v=1mboWqWKPAc ) . Tym razem trzymam się jednak dzielnie (nie chcę w akwarium rybek, które zaraz mi padną...) i wpatruję się w rośliny zaklinając je do szybszego wzrostu
Postanowiłam, że dopóki nie zarośnie mi całe dno, nie wpuszczę ryb, choć już planuję obsadę ^^
Parę zdjęć
- sorki - trochu brudne i niewyraźne ;) :
PS. widziałam wasze akwaria - zupełnie w innym stylu niż moje, ale mimo dużej ilości roślin pięknie się prezentują

Wczoraj w akwarium zawitały Helenki - póki co mijają Rozdętki niezainteresowane

No cóż...nie spieszę się z niczym, ale nikt, prócz mojego faceta nie wie ile mnie ta cierpliwość kosztuje

Parę zdjęć

PS. widziałam wasze akwaria - zupełnie w innym stylu niż moje, ale mimo dużej ilości roślin pięknie się prezentują

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Timur
- Akwarysta
Moje też tańczyły ostatnio, ale na szczęście strat nie notuję, a wręcz przeciwnie, dwa wylęgi ;) Mam uraz do tych ich "komarzych" lotów. Poprzednim razem straciłem wszystkie.Timur, jak Twoje krewetki? Moje już na drugi dzień się uspokoiły
No i cierpliwości życzę ;)
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 408
- Imię: Andrzej
A co wysypałaś na środku akwa-jeśli mozna spytać, bo albo ja mam kiepski wzrok,albo monitor mi szfankuje, bo ja tam widze jakieś kolory które nie wygladają na żwirek, a raczej na jakies kolorowe kryształki?
- Timur
- Akwarysta
U kreweci tylko podłoże shrimp sand, nic nie mieszane. Tam obok hydrocortyle jest korzonek malutki na środku z obsadzonymi mchami... Może to? Podłoże jest jednolite. Chyba, że mówisz o pierwszych zdjęciach z 112l? Tak tam sobie posypałem białym piachem na chwilę, ale już przemieszane. Na kolejnych fotach na innej stronie to widać.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Stały bywalec
Mi Krzysiek chodziło o to akwarium Karoliny-bo mi coś ten srodek dziwnie wygląda.
- kknapur
- Forumowicz
endrias_g, "kamienie szklane"
na opakowaniu napisane było "tworzywo syntetyczne, ale z przeznaczeniem do akwarium.

-
- Stały bywalec
Czyli dobrze mi sie wydawało,dzięki za odpowiedź. Nielepiej byłoby dac choćby żwirek kwarcowy? Te "kamienie szklane" troszkę sztucznością przemawiają.
Ale to tylko moje wrażenie ,w koncu to Twoje akwarium i Tobie ma się podobac przede wszystkim. Tym bardziej nie gniewaj się za moje zdanie, bo ja sam ekspertem od aranżacji nie jestem.
Ale to tylko moje wrażenie ,w koncu to Twoje akwarium i Tobie ma się podobac przede wszystkim. Tym bardziej nie gniewaj się za moje zdanie, bo ja sam ekspertem od aranżacji nie jestem.
- kknapur
- Forumowicz
endrias_g, nie gniewam się:) chciałam uzyskać efekt rzeczki, dlatego takie 

-
- Stały bywalec
Aaa, chyba że tak,Patrząć na zdjęcie całego akwa i znając Twój zamysł to zwracam honor.
Wogóle to zajefajny ten korzen od strony filtra, może mam za bujną wyobraźnię ,ale wygląda jak "ziewająca twarz" :-)
Wogóle to zajefajny ten korzen od strony filtra, może mam za bujną wyobraźnię ,ale wygląda jak "ziewająca twarz" :-)
- kknapur
- Forumowicz
endrias_g, to niestety nie korzeń, tylko ceramika
ale mam dokładnie takie samo skojarzenie
przywodzi mi też na myśl obraz "Krzyk" Muncha ^^

- kknapur
- Forumowicz
Akwarium mi się "zakurzyło", choć kurzu bym w to nie mieszała, bo przecież mam pokrywę
Na forum wyczytałam, że to nicienie i rzeczywiście na szybach mam takie, cieńsze od włosa pełzające "cosie". Przeszkadzać mi nie przeszkadzają, ale wolałabym mieć krystalicznie czystą wodę
PS. Jak się domyślałam moja RC jest przy nadziei

PS. Jak się domyślałam moja RC jest przy nadziei