moje 112 l
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Re: moje 112 l
zastanawiam się nad założeniem dodatkowego oświetlenia T5 2x24W ale obecne T8 (18 i 20W) będą wyłączone, kieruje się tu przede wszystkim kosztami operacji.
tu mam gotowy zestaw ze świetlówkami:
http://allegro.pl/zestaw-dodatkowe-oswi ... 27138.html
tu zestaw na zamianę T8 na T5:
http://allegro.pl/zestaw-2x18w-t8-na-2x ... 35970.html
różnica niby nie mała no ale jest,
dołożyłem dziś kilka roślinek
Hygrophila corymbosa
Lobelia cardinalis
Bacopa Amplexicaulis
Hygrophila corymbosa
Alternathera lilacila
Pistia stratiotes
i chciałbym by zielsko rosło, dodałem kilka kulek torfowych w podłoże.
Myśle, też nad kupnem filtra kubełka (zamiast oświetlenia)
Tetra tec EX700 kupiona przez sprzedającego w 2008r chce za filtr 130 pln
porady mile widziane
czy może dokupić mikro i makro? obecnie podaje
MOSSES MACRO, PRO CARBO codziennie po 1,2 ml podają że 1 ml na 50l
albo:
http://www.mojeakwarium.pl/zestaw-tetra ... p-217.html
na pełne z prawdziwego zdarzenia CO2 mnie obecnie nie stać.
tu mam gotowy zestaw ze świetlówkami:
http://allegro.pl/zestaw-dodatkowe-oswi ... 27138.html
tu zestaw na zamianę T8 na T5:
http://allegro.pl/zestaw-2x18w-t8-na-2x ... 35970.html
różnica niby nie mała no ale jest,
dołożyłem dziś kilka roślinek
Hygrophila corymbosa
Lobelia cardinalis
Bacopa Amplexicaulis
Hygrophila corymbosa
Alternathera lilacila
Pistia stratiotes
i chciałbym by zielsko rosło, dodałem kilka kulek torfowych w podłoże.
Myśle, też nad kupnem filtra kubełka (zamiast oświetlenia)
Tetra tec EX700 kupiona przez sprzedającego w 2008r chce za filtr 130 pln
porady mile widziane
czy może dokupić mikro i makro? obecnie podaje
MOSSES MACRO, PRO CARBO codziennie po 1,2 ml podają że 1 ml na 50l
albo:
http://www.mojeakwarium.pl/zestaw-tetra ... p-217.html
na pełne z prawdziwego zdarzenia CO2 mnie obecnie nie stać.
- Timur
- Akwarysta
- Imię: Krzysztof
Nie rozumiem sensu tej operacji... Chcesz kupić 2x24W T5 i wyłączyć te dwie T8? Jeśli już je masz, to po co wyłączać? A nie lepiej dołożyć jedną T5 i zostawić tamte? Ja tak zrobiłem i jestem zadowolony. Przy 0,5W/l już coś tam urośnie ciekawszego. Przy 0,3 to tak średnio miałem. Z kolei 2x24 zrobi Ci >0,5 i tu znowu problem bo trzeba nawozić. Też nie podaję CO2, więc uważaj z nawozami, bo łatwo nabawić się glonozy ;)
Jeśli stoisz przed dylematem czy filtr, czy światło, zacząłbym jednak od filtra. Przy kubełkach lepiej jest mieć nowy sprzęt. Wiesz, kubełek stoi na zewnątrz, a woda wewnątrz
Wystarczy pęknięty zacisk, zmęczenie materiału, wyskoczy wężyk i powódź gotowa. 2008r to już staruszek jest i moim zdaniem nie wart 130 zł skoro za 200 można mieć nowy.
Carbo można lać, macro wg potrzeb (jeśli wiesz ile masz macro w baniaku), ale z mikro uważaj.
Jeśli stoisz przed dylematem czy filtr, czy światło, zacząłbym jednak od filtra. Przy kubełkach lepiej jest mieć nowy sprzęt. Wiesz, kubełek stoi na zewnątrz, a woda wewnątrz

Carbo można lać, macro wg potrzeb (jeśli wiesz ile masz macro w baniaku), ale z mikro uważaj.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 408
- Imię: Andrzej
Wg mnie bierz ten zestaw dodatkowy, zebyś mógł mieć wiecej światła. Zmieniać całości nie ma sensu.A tą firmę oaluxino polecam, bo sam u nich kompletowałem całe oswietlenie do swoich baniaków.
Co do filtra zdania napewno bedą podzielone. Nie wiem jak u ciebie w okolicy,ale ja nowego za 200zł napewno bym nie kupił w sklepach gdzie mieszkam.Sam mam też ex700, kupiony jako uzywany i odpukac smiga aż miło, do tego łatwo o uszczelki itp.Przy małej awarii dopasowywałem oringi w sklepie motoryzacyjnym :-)
Co do filtra zdania napewno bedą podzielone. Nie wiem jak u ciebie w okolicy,ale ja nowego za 200zł napewno bym nie kupił w sklepach gdzie mieszkam.Sam mam też ex700, kupiony jako uzywany i odpukac smiga aż miło, do tego łatwo o uszczelki itp.Przy małej awarii dopasowywałem oringi w sklepie motoryzacyjnym :-)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
chodzi mi o to, że zakup jednej świetlówki T5 ze statecznikiem itd wychodzi około 100 pln plus wysyłka, za 150 plus wysyłka mam komplet 2 świetlówek, przerobienie zestawów jest drogie bo trzeba za zestaw zapłacić ponad 200 pln. Gdybym dokupił zestaw by dołożyć 2 T5 do obecnych T8 to wyjdzie mi około 0,5W jak kiedyś dokupię CO2 wtedy będą mógły świecić oba zestawy.
-
- Akwarysta
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Ale niestety wciąż zostaje nie rozwiązana kwestia nie zbyt żyznego podłoża. Kulki moim zdaniem sprawdzają się jako dodatkowe nawożenie pod rośliny a nie jako główne źródło pierwiastków dla roślin o silnym systemie korzeniowym i nie tylko.
''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
-
- Forumowicz
- Kontakt:
a micro i makro rozwiąże ten problem? węgiel dostają codziennieLoleczek pisze:Ale niestety wciąż zostaje nie rozwiązana kwestia nie zbyt żyznego podłoża. Kulki moim zdaniem sprawdzają się jako dodatkowe nawożenie pod rośliny a nie jako główne źródło pierwiastków dla roślin o silnym systemie korzeniowym i nie tylko.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Moim zdaniem problemem nie jest ilość pierwiastków w wodzie tylko ilość pierwiastków zawartych w podłożu. Są rośliny, które czerpią większość pierwiastków właśnie z podłoża np. żabienice. Myślę, że lanie większej ilości nawozów nie zmieni błędu jałowego podłoża.
-
- Rekin forum
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Jest dokładnie jak pisze Loleczek. Żabienice czy zwartki potrzebują dużo związków odżywczych które ciągną prosto z podłoża swoim potężnym systemem korzeniowym. A mikro i makro do wody to przy mocniejszym świetle (pow 0,5) i przy szybko rosnących łodygowcach.
Samej żabienicy możesz władować bezpośrednio pod nią kulkę czy dwie - na pewno skorzysta. Ale całe podłoże żeby nawieźć kulkami to trzeba by je równomiernie powciskać na całej powierzchni dna. Tyle że to już środki awaryjne (zawsze coś pomogą).
Samej żabienicy możesz władować bezpośrednio pod nią kulkę czy dwie - na pewno skorzysta. Ale całe podłoże żeby nawieźć kulkami to trzeba by je równomiernie powciskać na całej powierzchni dna. Tyle że to już środki awaryjne (zawsze coś pomogą).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
-
- Forumowicz
- Kontakt:
no ale dalej nie wiem co zrobić? zmienić podłoże??
-
- Forumowicz
- Kontakt:
zakupiłem:
AQUABOTANIQUE PLANTA ACTIV - MIKROELEMENTY
AQUABOTANIQUE PLANTA ACTIV - MAKROELEMENTY
dziś dałem po 1 psiknięciu. Czy do tych nawozów jest niezbędne Co2? planuje zrobić bimbrownie i może jutro się za to wezmę ale brakuje mi dyfuzora.
planuje jeszcze dokupić:
AQUA ART POTAS
ale to dopiero za kilka dni.
AQUABOTANIQUE PLANTA ACTIV - MIKROELEMENTY
AQUABOTANIQUE PLANTA ACTIV - MAKROELEMENTY
dziś dałem po 1 psiknięciu. Czy do tych nawozów jest niezbędne Co2? planuje zrobić bimbrownie i może jutro się za to wezmę ale brakuje mi dyfuzora.
planuje jeszcze dokupić:
AQUA ART POTAS
ale to dopiero za kilka dni.
- Timur
- Akwarysta
- Imię: Krzysztof
Z tego co starsi koledzy prawią nawożenie bez CO2 to jak budowanie domu z najlepszej zaprawy bez cegieł
Bez sensu. Ja oczywiście tego nie wiedziałem i zakupiłem całą linię Aqua Artu i teraz leży i czeka na lepsze czasy
Ale coś "psikam" tyle, że do wody 50/50 z RO no i leję Carbo w płynie. Przy twardszej wodzie bez Carbo czy CO2 pył na szybach i zielenice masz gwarantowane. (tzn może nie Ty masz, ale ja miałem i możesz mieć). Potas podobno nigdy nie szkodzi. Przeważnie jest go duużo za mało, do tego rośliny mają zdolności magazynowania dużych ilości potasu więc z nim ciężko przesadzić. Ale po co próbować
Dawkuję potas przy podmiankach, ale jak to przy szczęśliwych posiadaczach nawozów AA nie wiem ile leję więc jestem spokojny 

Pozdrawiam Krzysiek
-
- Forumowicz
- Kontakt:
bimbrownia zrobiona, chodzi od 8 do 20, daje carbo, mikro i makro
-
- Akwarysta
- Kontakt:
A jak ją wyłączasz ? Pewnie po prostu wyciągasz wężyk z akwarium... W takim litrażu to bez sensu - przy bimbrowni podawaj CO2 24/24. Chyba, że wynalazłeś jakiś sposób magazynowania CO2 przez noc.