200L co kupic?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bartek
200L co kupic?
Chcialbym wszystkich przywitac. Planuje zalozyc akwarium 200l. Chcialbym zapytac was co kupic zeby nie bylo za drogo? Bez szafki. Budzet w jakim chcialbym sie zmiescic to 1000zl. filtr zew. Mysle kubelek firmy hw, ale co dalej? Nie chce bawic sie w co2, a co na dno. Jakis substrat. Bede wdzieczny za pomoc 

- StroWn0
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Jacek
Re: 200L co kupic?
Nie chciałbym Cię linczować na starcie
ale jest tu specjalny dział odnośnie zakładania akwarium i tam masz wszystko. Wybierz coś a my zweryfikujemy czy w/g nas idziesz dobrą drogą 

-
- Nowicjusz
więc tak:
- filtr myślałem o HW 303A 1400l/h - będzie dobry?
grzałka z termostatem 200W
teraz dylemat: belka oświetleniowa czy pokrywa? i ile ma mieć W czy 2x30W wystarczy jesli zastosuje odblysniki?
jakie podłoże?
no i czy o czyms zapomnialem?
- filtr myślałem o HW 303A 1400l/h - będzie dobry?
grzałka z termostatem 200W
teraz dylemat: belka oświetleniowa czy pokrywa? i ile ma mieć W czy 2x30W wystarczy jesli zastosuje odblysniki?
jakie podłoże?
no i czy o czyms zapomnialem?
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Możesz dać belkę 2x39W.
Podłoże albo coś typu np. pro soil, albo np. bazalt/kwarc + substrat na spód.
Podłoże albo coś typu np. pro soil, albo np. bazalt/kwarc + substrat na spód.
- StroWn0
- Stały bywalec
Filtr OK
Grzałka OK.
Ja u siebie mam 2x30W + odbłyśniki i działa to dobrze. Oczywiście wybitnie światłolubnych roślinek nie będziesz mógł mieć.
Belka jest OK pod warunkiem, że nie masz rybek lubiących zwiedzać, bezpieczniejszym rozwiązaniem jest pokrywa albo obudowanie belki plexą, gdzie w DIYach to jest.
Z podłożem nie jest tak prosto, kwestia jakie będziesz rybki chciał hodować.
Dla rybek o jaskrawych barwach najlepsze jest ciemne dno, osobiście polecę piasek bazaltowy lub żwirek 1-2 mm plus jakiś fajny substrat pod spor czyli to co blue wyżej napisał. Kwestia rybostanu.
Grzałka OK.
Ja u siebie mam 2x30W + odbłyśniki i działa to dobrze. Oczywiście wybitnie światłolubnych roślinek nie będziesz mógł mieć.
Belka jest OK pod warunkiem, że nie masz rybek lubiących zwiedzać, bezpieczniejszym rozwiązaniem jest pokrywa albo obudowanie belki plexą, gdzie w DIYach to jest.
Z podłożem nie jest tak prosto, kwestia jakie będziesz rybki chciał hodować.
Dla rybek o jaskrawych barwach najlepsze jest ciemne dno, osobiście polecę piasek bazaltowy lub żwirek 1-2 mm plus jakiś fajny substrat pod spor czyli to co blue wyżej napisał. Kwestia rybostanu.
-
- Nowicjusz
Ryby myslalem o skalarach, neonki, kirysy i nie wiem czy bym mogl dac ramirezki? Do neonek raczej czarne dno. A polecacie jakis substrat w rozsadnej cenie?
- StroWn0
- Stały bywalec
Skalar+neonek = najedzony skalar
czasem nic się nie dzieje.
Ja mam pielęgniczki+neony+kirysy i jest w sam raz.
Ja używam Aqua Floran dobra jakość do ceny.

Ja mam pielęgniczki+neony+kirysy i jest w sam raz.
Ja używam Aqua Floran dobra jakość do ceny.
-
- Nowicjusz
A ile moge miec skalarow? 4 i co tego parka ramirezek? Bo z tego co wiem to na bocje za male akwa?
- StroWn0
- Stały bywalec
Odradzam takie pomieszanie, albo to , albo to. Pielęgniczki z natury nie lubią większych ryb ( nie jest to regułą ).
-
- Nowicjusz
Czyli zostaja skalary, ze 4, do tego 30 neonow czerwonych(innesa za male?) 5, 6 kiryskow pstrych, i co pod powieszchnie wody? Pretnik, bojownik, pawie oczko? Myslalem tez zeby w pozniejszym czasie dac krewetki RC.
A i jakie roslinki byscie polecali do swiatl powiedzmy 2x36W i substrat aquafloran
A i jakie roslinki byscie polecali do swiatl powiedzmy 2x36W i substrat aquafloran
-
- Moderator
- Kontakt:
Jeżeli wpuścisz stadko neonów czerwonych lub czarnych to skalary raczej będą pływały głodne - te neony są zbyt duże.
Prędzej bałbym się o głodowanie neonówblue_betta pisze:Jeżeli wpuścisz stadko neonów czerwonych lub czarnych to skalary raczej będą pływały głodne

-
- Nowicjusz
a jakie rośliny polecacie? mysle jednak zeby zastosowac za jakis czas(ok stycznia zakup) co2. co na trawnik?
o zestawie myslałem takim http://www.akwarystyczny24.pl/opti-glas ... -4299.html
o zestawie myslałem takim http://www.akwarystyczny24.pl/opti-glas ... -4299.html
-
- Moderator
- Kontakt:
Zależy o które partie Ci chodzi - na trawnik fajna będzie strzałka, marsilea, lilaeopsis brazylijski (lubi żyzne podłoże), mniejsze zwartki.
-
- Nowicjusz
O wszystkie. Rosliny na cale akwa:-)