Witam !! Jestem tu nowa jak widać ;) narazie niewiele wiem ale sie rozkrecam. O histori mojego akwa mozna poczytać w Dział powitań. Chciałabym zaczać hodowle gupików. Podam w punktach co mam i prosze o wyrażenie w komentarzu cz np. 1 sprzyja gupika czy nie :
1. Mam 3 kiryst (bedzie ich 4)
2. Akwa 30l
3. doswiadczenie w bojownikach
4. filtr dobry
5. Grzałke 200 v
6. Brak napowietrzania
Prosze również o podanie wiadomosci w pigułce. Takie jak temperatura. Ponieważ nie jestem pewna bo na jednymn forum pisze ze 23 a na drugim ze 25. Dziekuje bardzo tym życzliwym ludzią którzy przeczytali powitanie i ten post oraz udzielili dobrej odpowiedzi !!
Kristal127 :rotfl:
Gupiki ?? - pytania i wiadomości
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Ola
- Nazwisko: Orcholska
Gupiki ?? - pytania i wiadomości
Jestem młoda akwarystką po stracie ukochanego bojowniczka
Zaczynam z gupikami - narazie podstawy i 3 młode samce !! Pozdrawiam wszystkich !!

- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Re: Gupiki ?? - pytania i wiadomości
Przede wszystkim zainwestuj w większy zbiornik, najlepiej 100l. 30 to na prawdę mało, szczególnie jak chcesz się gupikami bawić (ale od razu Ci powiem że fascynacja tymi rybkami przejdzie z czasem ;) Prawie każdy akwarysta to przechodził, ja również).
Co do pojemności tu nie ma żądnego zmiłuj, uwierz mi też zaczynałem od malutkiego akwa i to była męczarnia.
Dobry filtr moja droga to taki który pomieści duża ilość wkładów filtracyjnych (gąbka, ceramika, torf itp) oraz ma taki przepływ by pojemność zbiornika przepuścił przez siebie przynajmniej 4 razy na godzinę (np dla zbiornika 100l przepływ ponad 500l/h.
Co do pojemności tu nie ma żądnego zmiłuj, uwierz mi też zaczynałem od malutkiego akwa i to była męczarnia.
Co znaczy dobry?Kristal127 pisze:filtr dobry
Dobry filtr moja droga to taki który pomieści duża ilość wkładów filtracyjnych (gąbka, ceramika, torf itp) oraz ma taki przepływ by pojemność zbiornika przepuścił przez siebie przynajmniej 4 razy na godzinę (np dla zbiornika 100l przepływ ponad 500l/h.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Ola
- Nazwisko: Orcholska
Filtr z 1 gąbeczką taki z spokojnie jego prąd dosięga cełego akwarium + do tego ma napowietrzenie. A co do zbiornika to niemam mozliwości bo nigdzie indziej nie postawie niz na szafce w moim pokoju nie postawie :zdegustowany: Szafka nie wytrzymała by cięzaru. Prosze wiec o odpowiedzi dopasowane do mojego zbiornika. Nie jestem meczycielka ryb więc chce tylko 1 samca i 2-3 samiczki bo mi powiedziano ze to akuratr na zbiornik 30l.
[ Dodano: 2011-05-14, 11:21 ]
Przepraszam że ponaglam ale czy mogłabym prosić o odpowiedź na moje pytania ?? Bardzo dziękuję Kristal127
[ Dodano: 2011-05-15, 13:14 ]
Czy ktos zagląda na to forum ? :zdziwko: :zdziwko: :/ :/
[ Dodano: 2011-05-16, 10:21 ]
?? :znudzony:
[ Dodano: 2011-05-14, 11:21 ]

[ Dodano: 2011-05-15, 13:14 ]
Czy ktos zagląda na to forum ? :zdziwko: :zdziwko: :/ :/
[ Dodano: 2011-05-16, 10:21 ]
?? :znudzony:
Jestem młoda akwarystką po stracie ukochanego bojowniczka
Zaczynam z gupikami - narazie podstawy i 3 młode samce !! Pozdrawiam wszystkich !!

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: aaaa
- Nazwisko: aaaa
- Kontakt:
I co jakiś czas wymieniać się gupikami z zaprzyjaźnionymi hodowcami. W ten sposób można wyeliminować wady genetyczne które w hodowli wsobnej się utrwalają.
- StroWn0
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Jacek
Gupiki to strasznie brudzące rybki stąd wymogi odnośnie filtracji. Ale pomyśl 30 l ... 1+2 gupiki ---> miesiąc, dwa później ---> 1+2 gupiki + 20 maluchów ---> nast miesiąc ---> 1+2 gupiki + 20 odrostków + kolejne 20 maluchów = przerybienie, syf w akwarium , glony , choroby i całość szlag trafia 
30l jest dobre dla krewetek albo malutkich rybek , ewentualnie bojownik itp . Przy tak małym zbiorniku kusisz los a zbytu na te piękne gupiczki nie będziesz miała ( może na początku oddasz/sprzedaz a potem masz problem , no chyba, że perspektywa kibelek
)

30l jest dobre dla krewetek albo malutkich rybek , ewentualnie bojownik itp . Przy tak małym zbiorniku kusisz los a zbytu na te piękne gupiczki nie będziesz miała ( może na początku oddasz/sprzedaz a potem masz problem , no chyba, że perspektywa kibelek

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
To jest temat sprzed prawie 3 lat