moje [40l] mcharium

Moderator: ModTeam

zmitis
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marcin

moje [40l] mcharium

Post autor: zmitis » 2013-12-29, 13:53

Witam
Na wstępie chciałem Wam powiedzieć, że nie jestem orłem w akwarystyce i poprosić o wyrozumiałość. Akwarium zalałem 26.12.1013. Świecę 6h i wlałem na start potas i eazy carbo (aqua art) 1/3 zalecanej dawki. Z tego co wyczytałem to mchy potrzebują dużo żelaza i zastanawiam się czy nie wlać ferro w ilości 1/3 dawki. Chciałem was zapytać o podmiany wody. Ile i jak często na początku. Wiem że oświetlenie jest za słabe ale w poniedziałek dokupię jeszcze jedną lampkę i wtedy będzie ponad 0,5walt/l. Czy tali filtr jak posiadam nie jest za słaby do hodowli krewetek RC. Posiada on tylko wkład z gąbki. Taki zainstalowałem ponieważ służył mi on do likwidacji filmu bakteryjnego w moim dużym akwa. Z góry dzięki za cenne rady.

Pojemność - 40l
Oświetlenie - Lampka Aquael Decolight 11W
Podłoże – substrat NutriPlant – 2 cm; Manado 5 – 3 cm
Filtr – Claro 600
Rośliny
Anubias
Mchy
Christmas moss
Taiwan moss
Spiky moss
Flame moss
Willow moss
Wątrobowiec
Gałęzatka

rybka35_35
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Aliz

Re: moje [40l] mcharium

Post autor: rybka35_35 » 2013-12-29, 17:50

jeśli będziesz regularnie robił podmiany wody to spokojnie krewetki dadzą radę. RC to wytrzymałe stworki :) 15 - 20% wody raz w tygodniu będzie w porządku. Nie wiem jaką lejesz wodę. Dobrym rozwiązaniem jest 50% kranowitu i 50% RO. Chyba, że masz dosyć miękką wodę w kranie. Jak dodasz jeszcze jedną lampę wtedy możesz lać więcej carbo bo rośliny wykorzystają wlany węgiel. Filtr z wkładem z gąbki jest ok. krewety aż tak nie brudzą :ok:

ODPOWIEDZ