żwir
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Kontakt:
żwir
witam serdecznie.mam male pytanko,a mianowicie - zamierzam nabyc zwir w kolorze czarnym ,sredniej granulacji.dosc ostry.posiada domieszke jakiejs bialej skaly.wydaje mi sie to jakims dolomitem lub marmurem. sprzedawca zapewnia ze nic nie ma prawa reagowac z woda,ale jakos mu nie wierze. prosze o pomoc zyczliwa osobe potrafiaca zdjagnozowac owy "zwirek"dziekuje
Szklana kula nadaje sie wyłącznie do hodowli pustego łba swojego właściciela ;-))
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: żwir
Polej delikatnie octem (albo zanurz kilka kamyczków). Jak się pieni, wydziela związki wapienne. Jak nie reaguje, powinno być OK.
Zwykle żwirki akwariowe dostepne w handlu nie są w żaden sposób niebezpieczne - ja przynajmniej jeszcze takiego nie spotkałem.
No i dobrze go wypłucz przed włożeniem do akwarium.
Zwykle żwirki akwariowe dostepne w handlu nie są w żaden sposób niebezpieczne - ja przynajmniej jeszcze takiego nie spotkałem.
No i dobrze go wypłucz przed włożeniem do akwarium.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- m4rtino
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
na jaka powierzchnie wystarcza jeden litr tego nawozu? http://www.allegro.pl/item219505666_ada_amazonia.html
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Dominik
- Kontakt:
Ma być cienka warstwa... oblicz sobie powierzchnię twojego akwarium i zamień to na m3. Oblicz dla wysokości ok 1-2cm.
"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
to nie nawóz, a specjalistyczne podłoże dla roślin... Można je np stosować bez żwiru, czego nie zrobisz z nawozem... To na ile wystarczy, zależy od warstwy jaką chcesz położyć i czy łączysz z innym żwirem...m4rtino pisze:na jaka powierzchnie wystarcza jeden litr tego nawozu
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
... i jakie masz wielkości akwarium...
weź wszystko w miarę na logikę... masz np 112l ja bym wtedy ułozył ok 1cm do max 2cm ady i max 2-3cm żwirku czy innych podobnych
albo alternatywnie z 3cm samej Ady bo też super wygląda...
weź wszystko w miarę na logikę... masz np 112l ja bym wtedy ułozył ok 1cm do max 2cm ady i max 2-3cm żwirku czy innych podobnych

"Nauka i religia nie pozostają w sprzeczności, nauka jest po prostu za młoda aby to zrozumieć"
- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
generalnie ada wychodzi chyba tak samo jak każde inne podłoże...
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
ja nie wiem nie używałem, ale czytałem forum
i polecają na prawdę nie spotkałem się z żadną krytyką.

- Morter
- Rekin forum
- Kontakt:
najważniejsze, że ADA polecają 2 osoby Takashi Amano (to w zasadzie jego podłoże) i Slanter...
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
O nie nie! Podloze jest polecane przez wiele znakomitosci ze swiata akwarium roslinnego! Powaznie! Jest to bardzo dobre podloze. Spory wydadek ale moim zdaniem warto jest wydac troche wiecej ale raz niz meczyc sie a potem znow wydawac pieniadze i znow sie meczyc i znow wydawac pieniadze po to by znow sie meczyc i zgadywac co jest zle. Zainwestujcie w super swiatlo, super podloze i super CO2. Wydasz pieniadze raz ale jesli jestes pewien, ze masz bzika na punkcie roslin, bedzie to Twoj ostatni gruby wydadek. Potem to Ty bedziesz sprzedawac rosliny na Allegro ;-)Morter pisze:najważniejsze, że ADA polecają 2 osoby Takashi Amano (to w zasadzie jego podłoże) i Slanter...