Jak w temacie, chcę mcharium w zbiorniczku który jest na zdjęciu, w którym będą krewetki RC.
Wymiary zbiornika to 30 cm wysokości i 26 cm szerokości, od ścianki do ścianki, a jest to sześciokąt.
Lampka będzie taka jak na zdjęciu i ma 11 w
Podłoże to czarny bazalt, o drobnej granulacji tzw. czarny piasek.
Chciałbym nawozić solami i dawkować Carbo w płynie (konkretnie ro Aldehyt ) CO2 odpada do tak małego zbiorniczka- koszta.
Filtr jako że obecny kaskadowy HBL-301 to kompletne dziadostwo który wciąga może 10% tego co powinien, chcę zastąpić kubełkiem Fluval 205 który stoi nieużyteczny w piwnicy.
Wiem to duży filtr jak na taki zbiorniczek, ale chce go przydławić na zaworze.
A zanim go użyję to chce podpiąć do do dużego zbiornika- roślinnego, aby sobie pochodził z 2 tygodnie i dojrzał-zagnieździły się bakterie, potem dopiero wystartuję z mcharium, chyba się uda ???
Teraz pytania do Was:
1. Chciałbym abyście doradzili mi jaką skałkę tam dać aby rósł na niej dobrze mech, myślę o jednej większej skałce na tył zbiornika-wiem że jest mały ?
2. Jaki mech radzicie na tą skałę ?
3. Czy tylko ten jeden mech dać na skałkę i samym zbiorniku, czy jeszcze jakiś ?
4. Co na dno jako trawnik, zaznaczam brak CO2, czy Glosia będzie rosła jako trawnik przy takim świetle, może coś innego polecacie jako trawnik.
5. Czy dawać coś w podłożę? Jakieś kulki z nawozem, może ziemię ?- mam w roślinniaku .
Proszę o poradę w założeniu mcharium :)
Moderator: ModTeam
- OTTO
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
Proszę o poradę w założeniu mcharium :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Pawe³
Re: Proszę o poradę w założeniu mcharium :)
1. Wszystko zależy jak chcesz zaaranżować akwarium. Skałka może być obojętnie jaka, jedynie aby nie wpływała na parametry wody. Mech i tak będziesz musiał przywiązać żyłką do kamienia, lub przykleić np sylikonem.
2. j/w wszystko zależy jak chcesz zaaranżować akwarium. Każdy rodzaj mchu będzie odpowiedni dla krewetek.
3. j/w wszystko zależy jak chcesz zaaranżować akwarium.
4. Osobiście nie miałem przypadku w którym roślina trawnikowa rosła prawidłowo bez żyznego podłoża. Same kulki nie sądzę aby były wystarczające, nawet w przypadku podawania nawozów do słupa wody. Przyglądając się glosi stwierdzam iż wymaga dobrze żyznego podłoża, glosia na żwirku ma tendecję do pięcia się w górę.
Kilka przemyśleń moich
Warto wykonać bimbrownię z butelki ok 0,5-07 litra zapewnia co2 na okres od 1 do 2 tygodni, ilość wytwarzanego co2 z butelki nie przyczyni się do zaduchy. Do tego można wtedy wspomagać płynnym Co2.
Od 2-3 miesięcy prowadzę akwarium shrimpset 30L. Jeśli interesują cię szczegóły mogę przedstawić sposób jego prowadzenia, na podłozu JBL aquabasic+żwirek(aquabasic roczny, zwietrzały, nie uwalnia nic do słupa wody).
2. j/w wszystko zależy jak chcesz zaaranżować akwarium. Każdy rodzaj mchu będzie odpowiedni dla krewetek.
3. j/w wszystko zależy jak chcesz zaaranżować akwarium.
4. Osobiście nie miałem przypadku w którym roślina trawnikowa rosła prawidłowo bez żyznego podłoża. Same kulki nie sądzę aby były wystarczające, nawet w przypadku podawania nawozów do słupa wody. Przyglądając się glosi stwierdzam iż wymaga dobrze żyznego podłoża, glosia na żwirku ma tendecję do pięcia się w górę.
Kilka przemyśleń moich
Warto wykonać bimbrownię z butelki ok 0,5-07 litra zapewnia co2 na okres od 1 do 2 tygodni, ilość wytwarzanego co2 z butelki nie przyczyni się do zaduchy. Do tego można wtedy wspomagać płynnym Co2.
Od 2-3 miesięcy prowadzę akwarium shrimpset 30L. Jeśli interesują cię szczegóły mogę przedstawić sposób jego prowadzenia, na podłozu JBL aquabasic+żwirek(aquabasic roczny, zwietrzały, nie uwalnia nic do słupa wody).