121 l rośliny, ryby, podłoże i inne.
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Adrian
121 l rośliny, ryby, podłoże i inne.
Witam, dzisiaj kupuje akwarium 121l wysokość 38cm, szerokość 32cm, długość 100cm w związku z tym mam kilka pytań, liczę na Waszą pomoc.
W akwarium ma być dużo roślin, kilka rybek i myślałem o krabie tęczowym.
Do akwarium naleje wody i nie będę się spieszył z wypuszczeniem ryb, po dwóch tygodniach dam rośliny i będę czekał aż się wszystko ustabilizuje, dobry plan? :-)
Z kąd rośliny? Z allegro? Z zoologicznego czy z jeziora?
Dzięki wielkie za odpowiedzi, pozdrawiam ;-)
W akwarium ma być dużo roślin, kilka rybek i myślałem o krabie tęczowym.
Do akwarium naleje wody i nie będę się spieszył z wypuszczeniem ryb, po dwóch tygodniach dam rośliny i będę czekał aż się wszystko ustabilizuje, dobry plan? :-)
Z kąd rośliny? Z allegro? Z zoologicznego czy z jeziora?
Dzięki wielkie za odpowiedzi, pozdrawiam ;-)
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dawid
Re: 121 l rośliny, ryby, podłoże i inne.
Rośliny daj od razu na start.
Raczej roślin z jeziora nie polecam, na allegro można coś kupić, popytaj na forum może ktoś będzie miał z przycinki na sprzedanie.
Jeżeli chcesz kraba tęczowego to nie rośliny, wszystkie zniszczy. Potrzebuje też w akwarium(terrarium) wydzielonej części lądowej
Raczej roślin z jeziora nie polecam, na allegro można coś kupić, popytaj na forum może ktoś będzie miał z przycinki na sprzedanie.
Jeżeli chcesz kraba tęczowego to nie rośliny, wszystkie zniszczy. Potrzebuje też w akwarium(terrarium) wydzielonej części lądowej
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
To jakie chcesz rośliny zależy od tego ile będziesz miał światła (lub na odwrót). Różne gatunki mają różne wymagania.
Co do roślin to najlepiej kupić je w sklepie lub zamówić przez internet. Nie polecam ZESTAWÓW z Allegro - są na ogół nic nie warte.
Zdecyduj się czy chcesz tego kraba - bo zadaje się że od niego dużo zależy (nie znam się na tym).
Nic nie zalewaj i nie kombinuj do póki nie ustalisz obsady docelowej. Ważne jest też podłoże dla roślin.
Jeżeli ryby to filtr i grzałka konieczne.
Planuj tutaj i pytaj o wszystko. Jak już skompletujesz całość to będziemy zalewać baniak.
Bo zalewanie bez niczego w środku to bardzo zły pomysł ;).
Co do roślin to najlepiej kupić je w sklepie lub zamówić przez internet. Nie polecam ZESTAWÓW z Allegro - są na ogół nic nie warte.
Zdecyduj się czy chcesz tego kraba - bo zadaje się że od niego dużo zależy (nie znam się na tym).
Nic nie zalewaj i nie kombinuj do póki nie ustalisz obsady docelowej. Ważne jest też podłoże dla roślin.
Jeżeli ryby to filtr i grzałka konieczne.
Planuj tutaj i pytaj o wszystko. Jak już skompletujesz całość to będziemy zalewać baniak.
Bo zalewanie bez niczego w środku to bardzo zły pomysł ;).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
-
- Zainteresowany
Nie spodziewałem się takiego zainteresowania tematem, dzięki :-)
Przywiozę zbiornik, przemyśle i jeszcze dzisiaj odpisze.
Wielkie dzięki.
Przywiozę zbiornik, przemyśle i jeszcze dzisiaj odpisze.
Wielkie dzięki.
-
- Zainteresowany
Więc, tak mam już chyba wszystko wydałem 80 zł na:
Akwarium ramowe 121l
Szafka z metalowymi nogami, wydaje się być bardzo stabilna,
Grzałka Tetra T75 75 Watt,
Grzałka Atman 150 Watt, jednak element grzejny rusza się w środku i pewnie do wyrzucenia,
Filtr Aquael Fat 2 (zielony),
Filtr Aquael FZN-2,
i reszta mniej ważnych rzeczy.
Jak uważacie ? dobry interes ;) ? jak wszystko poustawiam, to cyknę fotkę ;)
Więc co dalej ? zalewać żeby woda się ustabilizowała ?
W akwarium ma być dużo roślin i zalane wodą do pełna więc z kraba rezygnuje ew. jakieś krewetki etc. zabieram się za czyszczenie bo strasznie brudne to wszystko ;)
Pozdrawiam.
Akwarium ramowe 121l
Szafka z metalowymi nogami, wydaje się być bardzo stabilna,
Grzałka Tetra T75 75 Watt,
Grzałka Atman 150 Watt, jednak element grzejny rusza się w środku i pewnie do wyrzucenia,
Filtr Aquael Fat 2 (zielony),
Filtr Aquael FZN-2,
i reszta mniej ważnych rzeczy.
Jak uważacie ? dobry interes ;) ? jak wszystko poustawiam, to cyknę fotkę ;)
Więc co dalej ? zalewać żeby woda się ustabilizowała ?
W akwarium ma być dużo roślin i zalane wodą do pełna więc z kraba rezygnuje ew. jakieś krewetki etc. zabieram się za czyszczenie bo strasznie brudne to wszystko ;)
Pozdrawiam.
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Kiedy to akwarium było ostatnio używane (zalane) ?
Wstaw fotki tego wszystkiego.
ps. używaj opcji 'edycja postu' jeżeli chcesz dopisać coś po kilku godzinach (nie piszemy posta po poście).
Wstaw fotki tego wszystkiego.
ps. używaj opcji 'edycja postu' jeżeli chcesz dopisać coś po kilku godzinach (nie piszemy posta po poście).
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Zainteresowany
Ojj nie mam pojęcia kiedy ostatnio, ale oczywiście nie wytrzymałem i zalałem akwarium ;) nic nie przecieka.
Zaraz nagram film, wrzucę na Youtube i wkleję link.
Przepraszam, z innego forum (o innej tematyce;)) jestem przyzwyczajony, że automatycznie scala posty, gdy są napisane jedno pod drugim.
Zaraz nagram film, wrzucę na Youtube i wkleję link.
Przepraszam, z innego forum (o innej tematyce;)) jestem przyzwyczajony, że automatycznie scala posty, gdy są napisane jedno pod drugim.
-
- Akwarysta
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Tu każdy stara Ci się pomóc.... Doświadczeni akwaryści piszą Ci co masz zrobić krok po kroku a Ty i tak robisz swoje
. A potem będzie ''Zdychają mi ryby'', ''Rośliny marnieją z dnia na dzień'', ''Nie wiem co robić...''. Tracę wiarę w ludzi.....

''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
-
- Zainteresowany
Ale, przecież woda i tak musiała by odstać, aby to co złe mogło odparować, więc odparuje już w akwarium ?
Film: http://www.youtube.com/watch?v=JcnpBUnc3Ks
Są też już pierwsze planowane zmiany ;) powyciągam większe kamienie, zostanie tylko żwir przy tylnej ściance, a jutro kupię zwykłą ziemie, myślę, że to będzie dobrze wyglądało ;) co Wy na to ?
Oczywiście szafka też przejdzie zmiany nie będzie wyglądała tak goło, dojdzie półka i boczne ścianki, chcę też zmienić lampę bo ta nie zaciekawię wygląda.
Są też zdjęcia.

Film: http://www.youtube.com/watch?v=JcnpBUnc3Ks
Są też już pierwsze planowane zmiany ;) powyciągam większe kamienie, zostanie tylko żwir przy tylnej ściance, a jutro kupię zwykłą ziemie, myślę, że to będzie dobrze wyglądało ;) co Wy na to ?
Oczywiście szafka też przejdzie zmiany nie będzie wyglądała tak goło, dojdzie półka i boczne ścianki, chcę też zmienić lampę bo ta nie zaciekawię wygląda.
Są też zdjęcia.

-
- Akwarysta
- Kontakt:
I co masz zamiar zrobić z tą ziemią ??? Wsypiesz ją do baniaka 

-
- Zainteresowany
Tego jeszcze nie wiem ;) luźny pomysł.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Moim zdaniem NIC Ci tu nie urośnie! Miałeś poczytać m.in o podłożu, które masz teraz jałowe...
Dlaczego ludzie nie dadzą sobie przegadać pewnych rzeczy... Zresztą nie moje akwarium - powodzenia
P.s - w momencie zalania baniaka bez roślin zakładasz ładne glonarium.
Dlaczego ludzie nie dadzą sobie przegadać pewnych rzeczy... Zresztą nie moje akwarium - powodzenia

P.s - w momencie zalania baniaka bez roślin zakładasz ładne glonarium.
-
- Zainteresowany
Dlaczego nic nie urośnie z powodu żwiru? Oczywiście zaraz się podszkole, przecież żaden problem wywalić ten żwirek i wsypać coś odpowiedniego, jutro pojadę po rośliny znam dobry zoologiczny proponowali podobne rzeczy co ludzie z forum o żółwiach wiec w sprawie roślin tez pomogą a przez ta jedna noc myślę że nic się nie stanie :-)
- hunter209
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafa³
Kolego nie jest źle. Piasek w akwarium to dobra rzecz. Ziemia pod żwirem też fajna sprawa, bo podłoże nie jest takie jałowe.
Więc na wstępie proponuję:
1. Spuścić całą wodę z baniaka
2. Wybrać te grube kamienie
3. Wybrać piasek do innego wiadra
4. Usypać warstwę ziemi ogrodniczej, około 1,5cm
5. Przysypać tym piaskiem, około 3-4cm (może go braknąć, trzeba dokupić)
6. Posadzić rośliny
7. Zalać akwarium wodą
Ziemię i piach możesz sobie przygotować wcześniej, jak będą rośliny to posadzisz (bez wody sadzi się wygodniej) i zalejesz. Cierpliwość jest cnotą akwarysty. ;)
Pamiętaj, żeby pomiędzy ziemią a ścianami akwarium była warstwa 2cm piasku, po to, żeby ziemia nie stykała się bezpośrednio z szybami.
Jeśli chodzi o piach to nie wiem skąd i jaki to masz, ale z całą pewnością mogę polecić piasek do piaskownic SOBEX, lub ZEW z Castoramy albo innego budowlanego marketu. 20kg około 10zł. Piasek jest dobry, sprawdzony, nie zatwardza wody, granulacja też jest dobra dla roślin. Nie zbija się.
I co najważniejsze.... Jakie oświetlenie? Rodzaj i moc? To jeden z głównych czynników wpływających na kondycję roślin.
Więc na wstępie proponuję:
1. Spuścić całą wodę z baniaka
2. Wybrać te grube kamienie
3. Wybrać piasek do innego wiadra
4. Usypać warstwę ziemi ogrodniczej, około 1,5cm
5. Przysypać tym piaskiem, około 3-4cm (może go braknąć, trzeba dokupić)
6. Posadzić rośliny
7. Zalać akwarium wodą
Ziemię i piach możesz sobie przygotować wcześniej, jak będą rośliny to posadzisz (bez wody sadzi się wygodniej) i zalejesz. Cierpliwość jest cnotą akwarysty. ;)
Pamiętaj, żeby pomiędzy ziemią a ścianami akwarium była warstwa 2cm piasku, po to, żeby ziemia nie stykała się bezpośrednio z szybami.
Jeśli chodzi o piach to nie wiem skąd i jaki to masz, ale z całą pewnością mogę polecić piasek do piaskownic SOBEX, lub ZEW z Castoramy albo innego budowlanego marketu. 20kg około 10zł. Piasek jest dobry, sprawdzony, nie zatwardza wody, granulacja też jest dobra dla roślin. Nie zbija się.
I co najważniejsze.... Jakie oświetlenie? Rodzaj i moc? To jeden z głównych czynników wpływających na kondycję roślin.
Inspirujesz I Fascynujesz
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Napisałem:
Niby nic się nie stało ale trzeba wszystko robić od nowa. Kupowanie roślin bez wiedzy o posiadanym oświetleniu oraz o ich wymaganiach to kolejny błąd.
No ale Ty wiesz lepiej.Planuj tutaj i pytaj o wszystko. Jak już skompletujesz całość to będziemy zalewać baniak.

Niby nic się nie stało ale trzeba wszystko robić od nowa. Kupowanie roślin bez wiedzy o posiadanym oświetleniu oraz o ich wymaganiach to kolejny błąd.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!