Jaki filtr RO?
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Jaki filtr RO?
Hej!
Może ktoś coś podpowiedzieć w kwestii kupna takiego filtru do domu? Oczywiście w celach akwarystycznych - potrzebuje miesięcznie około 70l wody RO.
Wybór na sieci jest spory, ceny zróżnicowane, różne typy (RO3 - RO7 ?). Ktoś mnie może 'naprowadzić' na co powinienem patrzeć kupując model który wystarczy do naszych potrzeb?
Może ktoś coś podpowiedzieć w kwestii kupna takiego filtru do domu? Oczywiście w celach akwarystycznych - potrzebuje miesięcznie około 70l wody RO.
Wybór na sieci jest spory, ceny zróżnicowane, różne typy (RO3 - RO7 ?). Ktoś mnie może 'naprowadzić' na co powinienem patrzeć kupując model który wystarczy do naszych potrzeb?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
- hunter209
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafa³
Re: Jaki filtr RO?
Jeśli chodzi o akwarystykę słodkowodną to RO3 w zupełności wystarczy.
Tu nie ma co przepłacać, bo wszystkie działają na tej samej zasadzie... Dwa filtry wstępne i membrana - stąd ta trójka.
Te najtańsze z Allegro w zupełności wystarczą. warto zwrócić uwagę na przepustowość membrany podawanych w GPD. Przykładowo: 50 GPD daje około 50 galonów wody RO w ciągu 24h, 75 analogicznie 75 galonów, 100 - wiadomo... Teoretycznie im mniejsza przepustowość tym woda RO jest bardziej czysta, praktyka podaje, że na cele akwarystyczne 75 GPD w zupełności wystarczy.
Na co warto jeszcze zwracać uwagę do dostępność i cena wkładów i membrany. I tu znów teoretycznie wkłady wstępne wymieniamy co pół doku, a membranę co dwa lata, ale praktyka pokazuje, że niektórzy spokojnie jadą rok, dwa bez wymiany wkładów i membrany. To wszystko zalezy od poboru wody (ok 20l tygodniowo to wcale nie tak dużo), oraz od parametrów wyjściowych. Przy twardej wodzie wkłady szybciej siadają
Polecam szukać na Allegro legalne działające firmy, w razie czego nie ma problemu z reklamacją/zwrotem i wkładami - wiadomo jak to z zakupami przez Internet - wsadzą co innego do paczki i same problemy ;)
Tu nie ma co przepłacać, bo wszystkie działają na tej samej zasadzie... Dwa filtry wstępne i membrana - stąd ta trójka.
Te najtańsze z Allegro w zupełności wystarczą. warto zwrócić uwagę na przepustowość membrany podawanych w GPD. Przykładowo: 50 GPD daje około 50 galonów wody RO w ciągu 24h, 75 analogicznie 75 galonów, 100 - wiadomo... Teoretycznie im mniejsza przepustowość tym woda RO jest bardziej czysta, praktyka podaje, że na cele akwarystyczne 75 GPD w zupełności wystarczy.
Na co warto jeszcze zwracać uwagę do dostępność i cena wkładów i membrany. I tu znów teoretycznie wkłady wstępne wymieniamy co pół doku, a membranę co dwa lata, ale praktyka pokazuje, że niektórzy spokojnie jadą rok, dwa bez wymiany wkładów i membrany. To wszystko zalezy od poboru wody (ok 20l tygodniowo to wcale nie tak dużo), oraz od parametrów wyjściowych. Przy twardej wodzie wkłady szybciej siadają

Polecam szukać na Allegro legalne działające firmy, w razie czego nie ma problemu z reklamacją/zwrotem i wkładami - wiadomo jak to z zakupami przez Internet - wsadzą co innego do paczki i same problemy ;)
Inspirujesz I Fascynujesz
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Dzięki! Właśnie znalazłem coś takiego http://www.waterpure.pl/index.php?p452, ... czna-75gpd dosłownie 5 minut piechotą od mojego miejsca zamieszkania. Sądzę że powinno być ok (właśnie o materiały eksploatacyjne czy reklamacje się bałem) tylko muszę wiedzieć ile miejsca 'toto' zajmuje. Żona się zgodziła, jak tylko schowam to bo jakiejś skrzynki na ścianie... 

112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- hunter209
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafa³
18x32x12cm ma mój ;)
Skoro sklep masz na rzut beretem polecam wyjść na spacer, bo nie daję sobie ręki uciąć, że wszystke maja takie same wymiary
Cenowo OK. W takich granicach właśnie są.
Skoro sklep masz na rzut beretem polecam wyjść na spacer, bo nie daję sobie ręki uciąć, że wszystke maja takie same wymiary

Cenowo OK. W takich granicach właśnie są.
Inspirujesz I Fascynujesz
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Ja polecam minimum membranę 100 GPD
A jak bym teraz kupował to mocno zastanowił bym się nad dwoma korpusami z wkładami (węglowym i mechanicznym) zamiast tych dwóch liniowych w plastikowych rurkach. Takie wkłady do korpusów są tańsze.

-
- Rekin forum
- Kontakt:
A po co 100? Żeby szybciej wodę filtrował?
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Tak , ja też miałem kupić 50/75 ale teraz bym sobie pluł w brodę jak bym taką kupił 

-
- Rekin forum
- Kontakt:
No tak ale tobie jest potrzebna do morszczaka, tak? Ile tego potrzebujesz?
Przecież te 80l miesięcznie to mi przerobi bez najmniejszych problemów. ??
Przecież te 80l miesięcznie to mi przerobi bez najmniejszych problemów. ??
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Rekin forum
- Kontakt:
Patryk też go w końcu wziąłem. Tyle że oczywiście cieknie (te cholerne szybko złączki), no i tą prędkość produkcji RO to chyba z sufitu wzięli! Wiaderko się robi z 5 godzin (na moje oko) jak nie dłużej.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
U mnie 20l wody RO produkuje ok. 4 godzin. Czas a w zasadzie przepływ wody przez RO to funkcja ciśnienia, dlatego w nocy RO działa wydajniej 
Zwrócę też uwagę że te 20l wody po RO to ok. 120l wody odpadowej

Zwrócę też uwagę że te 20l wody po RO to ok. 120l wody odpadowej

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Rekin forum
- Kontakt:
Mój 4 godziny robi 5 litrów. Na jak długo mogę odciąć dopływ świeżej wody do membrany (zakręcić dojście) żeby jej nie zaszkodzić?
Że 80% wody leci do ścieku to wiem. Ale i tak mnie to mniej kosztuje niż kupowanie RO po 50 gr za litr.
Że 80% wody leci do ścieku to wiem. Ale i tak mnie to mniej kosztuje niż kupowanie RO po 50 gr za litr.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 212
- Imię: S³awek
Kiepskie cisnienie macie 
Moj robi 12l/h a ma już dwa lata i coraz czesciej zastanawiam sie kiedy mu membranę wymienic.
Wode możesz zakrecac jak chcesz ale tak żeby w filtrze stale była woda. Znaczy tylko kurkiem bez rozkrecania.

Moj robi 12l/h a ma już dwa lata i coraz czesciej zastanawiam sie kiedy mu membranę wymienic.
Wode możesz zakrecac jak chcesz ale tak żeby w filtrze stale była woda. Znaczy tylko kurkiem bez rozkrecania.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
12l/h? Jaką Ty masz membranę?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 212
- Imię: S³awek
setke dwa lata temu różnica pomiedzy 100 a 75 była niewielka teraz filtry sa o połowe tansze