112l Degranda (Samuela) :)
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Re: 112l Degranda (Samuela) :)
Obsada :
2 Zbrojniki Niebieskie (Parka) --> Od biedy ok.
5 Kosiarek --> Out, zbiornik za mały.
2 Raki Marmurkowe --> Szkoda miejsca, zjedzą rośliny i ryby.
6 Krewetek RC --> Ok.
2 Parka Mieczyka 1+1 --> Out, zbiornik za mały.
3 Molinezje 1+2 --> Jw.
5 Piskorków Kuhla --> Ok.
2 Skalary --> Absolutnie odpadają.
2 Zbrojniki Niebieskie (Parka) --> Od biedy ok.
5 Kosiarek --> Out, zbiornik za mały.
2 Raki Marmurkowe --> Szkoda miejsca, zjedzą rośliny i ryby.
6 Krewetek RC --> Ok.
2 Parka Mieczyka 1+1 --> Out, zbiornik za mały.
3 Molinezje 1+2 --> Jw.
5 Piskorków Kuhla --> Ok.
2 Skalary --> Absolutnie odpadają.
-
- Forumowicz
- Imię: Samuel
- Kontakt:
StroWn0, to Otoskie zamiast kosiarek , sklary odpadają , a Nie obraziłeś mnie jeśli chodziło o Substrat , Mam kase na substrat ale chciałem oszczędzić i ziela więcej kupić
Ale ok .
No i reszte zrobię tak jak pisałeś .

Pozdrawiam Samuel Maj!
Początkujący akwarysta.
Aktualnie 25l, po nowym roku 300l oraz 112l.
Początkujący akwarysta.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Witam was !
Tak jak już niektórzy wiecie będe Restartował Akwarium 112l (ok.102l) bo profilowane oczywiśce 80x35x40 , szkło typu Float. Chciałem zrobić typowe LT - Low Tech , zobaczymy jak to wyjdzie
Pokrywa Firmy Wromak oświetlenie standard czyli 2x 18W , mogę zmienić na świetlówki 28W ale w LT chyba wystarczają te 2x18W , lub przerobić pokrywę. Napewno zamontuję odbłyśniki
Filtr wewnętrzny AQUAEL UNIFILTER 500 (Planuję zmienić na AQUA NOVA Kubeł)
PARAMETRY:
Moc: 5W
Max przepływ: 500l/h
Poj. akwarium: 100-200l
Media Filtracyjne - Gąbka 2x
Grzałka jakaś tania z Termostatem 75W
Podłoże :
Na dno 4cm ziemi Ogrodowej (SKLEPOWEJ) na to siatka , a na siatke już Żwirek Rzeczny trakcja 2mm-4mm.
Akwarium ma być naturalne , bez żadnych nawozów !
Obsada jaką chciałbym tam widzieć to :
- 1 Zbrojnik Niebieski
- 1+2 Harem Mieczyka Hellera (Czerwonego)
- 5-6 Piskorków Kuhla lub 5-6 Kirysków Albinos albo Spiżowy
- Parka Barwniaka Czerwonobrzuchego
- 5 Otosków
Co do roślin to proszę o propozycję co dać , pamiętajcie że ma być to Akwarium bez nawozów
Ja dałem tu parę linków do roślin które mi sie podobają , możecie je sprawdzić i zobaczyć co mogło by być w takim Zbiornku
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/bulwy/nymphaea-tiger-lotus-lotos-zenkeri-p-1858.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/micranthemum-umbrosum-koszyk-p-1930.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/bacopa-crenata-koszyk-p-1876.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/samolus-valerandii-koszyk-p-1939.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/acorus-pusillus-koszyk-p-6499.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/cryptocoryne-wendtii-koszyk-p-5172.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/bacopa-caroliniana-koszyk-p-13342.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/anubias-gigantea-koszyk-p-1781.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/pogostemon-helferi-koszyk-p-6556.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/cyperus-helferi-koszyk-p-6519.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/cryptocoryne-undulata-koszyk-p-5170.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/vallisneria-gigantea-koszyk-p-1868.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/cardamine-lyrata-koszyk-p-1886.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/myriophyllum-aquaticum-koszyk-p-6549.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/hydrocotyle-vulgaris-koszyk-p-6532.html
Tak jak już niektórzy wiecie będe Restartował Akwarium 112l (ok.102l) bo profilowane oczywiśce 80x35x40 , szkło typu Float. Chciałem zrobić typowe LT - Low Tech , zobaczymy jak to wyjdzie

Pokrywa Firmy Wromak oświetlenie standard czyli 2x 18W , mogę zmienić na świetlówki 28W ale w LT chyba wystarczają te 2x18W , lub przerobić pokrywę. Napewno zamontuję odbłyśniki

Filtr wewnętrzny AQUAEL UNIFILTER 500 (Planuję zmienić na AQUA NOVA Kubeł)
PARAMETRY:
Moc: 5W
Max przepływ: 500l/h
Poj. akwarium: 100-200l
Media Filtracyjne - Gąbka 2x
Grzałka jakaś tania z Termostatem 75W
Podłoże :
Na dno 4cm ziemi Ogrodowej (SKLEPOWEJ) na to siatka , a na siatke już Żwirek Rzeczny trakcja 2mm-4mm.
Akwarium ma być naturalne , bez żadnych nawozów !
Obsada jaką chciałbym tam widzieć to :
- 1 Zbrojnik Niebieski
- 1+2 Harem Mieczyka Hellera (Czerwonego)
- 5-6 Piskorków Kuhla lub 5-6 Kirysków Albinos albo Spiżowy
- Parka Barwniaka Czerwonobrzuchego
- 5 Otosków
Co do roślin to proszę o propozycję co dać , pamiętajcie że ma być to Akwarium bez nawozów

Ja dałem tu parę linków do roślin które mi sie podobają , możecie je sprawdzić i zobaczyć co mogło by być w takim Zbiornku

-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/bulwy/nymphaea-tiger-lotus-lotos-zenkeri-p-1858.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/micranthemum-umbrosum-koszyk-p-1930.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/bacopa-crenata-koszyk-p-1876.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/samolus-valerandii-koszyk-p-1939.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/acorus-pusillus-koszyk-p-6499.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/cryptocoryne-wendtii-koszyk-p-5172.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/bacopa-caroliniana-koszyk-p-13342.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/anubias-gigantea-koszyk-p-1781.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/pogostemon-helferi-koszyk-p-6556.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/cyperus-helferi-koszyk-p-6519.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/cryptocoryne-undulata-koszyk-p-5170.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/vallisneria-gigantea-koszyk-p-1868.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/cardamine-lyrata-koszyk-p-1886.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/myriophyllum-aquaticum-koszyk-p-6549.html
-sklep.roslinyakwariowe.pl/rosliny-akwariowe/rosliny-rodzaju-opakowania/rosliny-koszyczkach/hydrocotyle-vulgaris-koszyk-p-6532.html
Pozdrawiam Samuel Maj!
Początkujący akwarysta.
Początkujący akwarysta.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Czy Ty rozumiesz co się do Ciebie pisze? Pisałem Ci że są tam informacje nt wymagań.
Podałeś sporo roślin o średnich i dużych wymaganiach! A światła masz raptem 0.35 w/l.
Tu masz rośliny które NA PEWNO Ci będą rosły: http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
O ile nie dasz jałowego podłoża.
Podałeś sporo roślin o średnich i dużych wymaganiach! A światła masz raptem 0.35 w/l.
Tu masz rośliny które NA PEWNO Ci będą rosły: http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
O ile nie dasz jałowego podłoża.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
No i mamy kolejne bieda LT. Z wymagającymi roślinami i, jakże by inaczej, odbłyśnikami. Plus grzałka, jakaś tania...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
maol, Jarus, , Dziękuje za Rady 

Pozdrawiam Samuel Maj!
Początkujący akwarysta.
Początkujący akwarysta.
- 123patryk
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Patryk
Na pewno na początek istnienia LT z rośliny wrzuciłbym rogatka , moczarkę i hygrophilię .
Pomogą Ci na starcie .
Tutaj masz spis rośliny mało wymagające :
http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
Bardziej wymagające gatunki rośliny wprowadzałbym do dojrzałego zbiornika .
Pomogą Ci na starcie .
Tutaj masz spis rośliny mało wymagające :
http://e-akwarystyka.pl/topics5/12665.htm
Bardziej wymagające gatunki rośliny wprowadzałbym do dojrzałego zbiornika .
-
- Forumowicz
- Kontakt:
https://imagizer.imageshack.us/v2/1280x ... 5/mmps.png
Jak tak dam rośliny i itp będzie okej ?
Jak tak dam rośliny i itp będzie okej ?
Pozdrawiam Samuel Maj!
Początkujący akwarysta.
Początkujący akwarysta.
- maol
- Moderator
Nie. To znacznie za mało roślin jak na LT. Żeby to LT miało szanse, musisz gęsto obsadzić jakieś 80% dna.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Ale będe miał dużo , bardzo duzo kryptokoryny więc jakoś dam rade może
Pozdrawiam Samuel Maj!
Początkujący akwarysta.
Początkujący akwarysta.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 212
- Imię: S³awek
Kryptokoryny to rośliny wolno rosnące. W dodatku po przesadzeniu czesto muszą odchorowac swoje. Tu chodzi o pożeraczy azotu Moczarka Rogatek Heteratea Kabomba Ceratopteris(Różdżyca) Nadwódki Nurzance Linnophila
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Nurzaniec jest , rogatek też , kakomba też 

Pozdrawiam Samuel Maj!
Początkujący akwarysta.
Początkujący akwarysta.
- maol
- Moderator
Za mało!!! Samuel, LT to rodzaj akwarium, gdzie filtracja biologiczna jest w 100% zależna od roślin. To nie jest piękne, jasne akwarium z plażą i wielka ilością ryb (jak widać, takie chciałbyś mieć) - to gęsto zarośnięty, wręcz mroczny zbiornik z kilkoma małymi rybkami. I rośliny w LT to nie te piękne z obrazków - to właśnie moczarek, rogatek i im podobne szybkorosnące żywe pochłaniacze związków azotu. I musi ich być strasznie dużo - inaczej... zmieni się to wszystko w bagno. To właśnie jest LT.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Teraz wygląda to tak , ale będzie lepiej narazie jest tak byle żeby było , po restarcie będzie lepiej.
Ale jak na mnie to chyba ładnie nawet , co ?
http://imageshack.com/a/img607/2324/nt6b.jpg
Ale jak na mnie to chyba ładnie nawet , co ?
http://imageshack.com/a/img607/2324/nt6b.jpg
Pozdrawiam Samuel Maj!
Początkujący akwarysta.
Początkujący akwarysta.