Akwarium 121 l, ramowe.
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Akwarium 121 l, ramowe.
Na ten moment nie ma co myśleć o kompozycji - trzeba sytuacje ratować. proponuje wrzucenie na najbliższe 2-3 tygodnie kilku garści moczarki i/lub rogatka. To pomoże w ustabilizowaniu zbiornika.
A potem można będzie coś dobrać - dla mnie brzanki najfajniej wyglądają w dość gęsto zasadzonej valisnerii.
A potem można będzie coś dobrać - dla mnie brzanki najfajniej wyglądają w dość gęsto zasadzonej valisnerii.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Adrian
ok, dzięki dzisiaj doszła żabienica przejrzysta "echinodorus pellucidus" i jedna gałązka moczarki "w gratisie" ;)
Co ile podmieniać wodę ? normalnie co tydzień czy jak na razie w ogóle ?
Co ile podmieniać wodę ? normalnie co tydzień czy jak na razie w ogóle ?
- maol
- Moderator
Pierwsza podmiana po 2 tygodniach ... i potem już co tydzień.
Moczarki to kup kilka garści, nie jedną gałązkę
Moczarki to kup kilka garści, nie jedną gałązkę

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
Ok, dzięki ;) byłem dzisiaj kupić roślinki, kupiłem i zobaczyłem że przy powierzchni pływa jedna gałązka, to zapytałem czy jako gratis ;) więcej nie było, natomiast dokupiłem koszyk Bacopa Crenata, niestety nie znalazłem Polskiej nazwy, jutro dojdzie drugi może inny nurzaniec na lewy bok i myślę, że będzie ok ;)
Usunę też ten zielony filtr, bo jak rozumiem bąbelki nie są potrzebne ? ;) i kompletuje filtr kubełkowy Ehim, tylko muszę rozdzielić wylot z filtra bo ciśnienie jest za duże ( aż piach się podnosi ;) ) a jak na razie zostanie ta chińska kaskada ;)
Zdjęcie:

Usunę też ten zielony filtr, bo jak rozumiem bąbelki nie są potrzebne ? ;) i kompletuje filtr kubełkowy Ehim, tylko muszę rozdzielić wylot z filtra bo ciśnienie jest za duże ( aż piach się podnosi ;) ) a jak na razie zostanie ta chińska kaskada ;)
Zdjęcie:

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Beata
Jeszcze więcej zieleniny potrzebujesz moim zdaniem. Ogłoś się na kilku forach akwarystycznych, najlepiej jakimś lokalnym, że przyjmiesz roślinki. Rogatek, moczarka, nadwódka by były najbardziej wskazane...potem jak akwa dojrzeje to sam możesz się dalej nimi dzielić jeśli nie będą ci się podobały. Ja za piwo i czekoladę dostałam pełną siatkę rogatka...Są i tutaj uprzejmi ludzie..
Sama chętnie bym się podzieliła ale nie mam w tej chwili-niedawno wydałam dalej rogatka do właśnie dojrzewającego akwa112l...noi w planach mam 200l dla siebie więc muszę zapuszczać chaszcze :-)

Sama chętnie bym się podzieliła ale nie mam w tej chwili-niedawno wydałam dalej rogatka do właśnie dojrzewającego akwa112l...noi w planach mam 200l dla siebie więc muszę zapuszczać chaszcze :-)
-
- Zainteresowany
Dobrze by było bo na roślinki wydałem już jakieś 50 zł jak trawnik się rozrośnie i "wyjdzie" z piachu to od razu będzie bardziej zielono ;) mchy rosną nurzaniec też rośnie każda sadzonka juz wypuściła odnogę więc jest dobrze ;)
- hunter209
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafa³
Kupuj zestawy na forach. Sam sprzedaję raz na kilka miesięcy zestawy na start akwarium 100l za 30zł z wysyłką.
50zł na rośliny to majątek :o Jeszcze na takie jak Ty masz i na taką ilość
50zł na rośliny to majątek :o Jeszcze na takie jak Ty masz i na taką ilość

Inspirujesz I Fascynujesz
-
- Zainteresowany
Będę musiał ;) bo jak na razie kupowałem w zoologicznym 14-16 zł za koszyczek, 30 zł już z wysyłką ? ;) jestem zainteresowany ;) zwłaszcza od kogoś z forum, a nie z allegro bo tam różnie bywa ;)
Z akwarium zniknął zielony filtr, powiedzcie czy napowietrzanie przez filtr jest potrzebne ? czy wystarczy ruch powierzchni wody wywołany przez kaskadę ?
dołożyłem też 10 kg piachu i kilogramową lawę w postaci skały, jak woda się wyklaruje (piasek) zrobię zdjęcie
NO3 spada co badanie to jaśniejszy kolor wychodzi, więc wszystko na dobrej drodze
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi ;)
Z akwarium zniknął zielony filtr, powiedzcie czy napowietrzanie przez filtr jest potrzebne ? czy wystarczy ruch powierzchni wody wywołany przez kaskadę ?
dołożyłem też 10 kg piachu i kilogramową lawę w postaci skały, jak woda się wyklaruje (piasek) zrobię zdjęcie

NO3 spada co badanie to jaśniejszy kolor wychodzi, więc wszystko na dobrej drodze

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi ;)
- hunter209
- Forumowicz
Ruch tafli wody w zupełności wystarczy, byleby był solidny.
Odnośnie roślin to obecnie nie mam za wiele do przycinki
Odnośnie roślin to obecnie nie mam za wiele do przycinki
-
- Zainteresowany
Ja też wiele nie potrzebuje dzisiaj dodam aktualne zdjęcie to może byś coś znalazł fajnego ;)
-
- Zainteresowany
Witam, w końcu znalazłem chwilę czasu popstrykałem kilka zdjęć i mam też kilka pytań.
Jedna brzanka sumatrzańska nie ma płetw, nie je, ledwo co pływa, co z nią zrobić ? walnąć mocniej o blat i wyrzucić ? czy czekać aż zdechnie z głodu ? jakie są humanitarne sposoby zabicia ryby ;> ?
Obsada:
12 Brzanek sumatrzańskich,
2 Brzanki różowe,
2 Kosiarki,
+ Przywiezione z zoologicznego zatoczaki..
Oświetlenie 10 godzin dziennie (zmniejszyłem wcześniej świeciło 12 godzin)
1x39W Sylvania Aquastar T5.
I tu pierwszy problem, brązowy nalot na liściach, kawałek starłem palcem.
A tutaj drugi glony nitkowate ?
Jestem otwarty na propozycję
co dodać, co odjąć, co zamienić ?
Jedna brzanka sumatrzańska nie ma płetw, nie je, ledwo co pływa, co z nią zrobić ? walnąć mocniej o blat i wyrzucić ? czy czekać aż zdechnie z głodu ? jakie są humanitarne sposoby zabicia ryby ;> ?
Obsada:
12 Brzanek sumatrzańskich,
2 Brzanki różowe,
2 Kosiarki,
+ Przywiezione z zoologicznego zatoczaki..
Oświetlenie 10 godzin dziennie (zmniejszyłem wcześniej świeciło 12 godzin)
1x39W Sylvania Aquastar T5.

I tu pierwszy problem, brązowy nalot na liściach, kawałek starłem palcem.

A tutaj drugi glony nitkowate ?

Jestem otwarty na propozycję

- maol
- Moderator
Co do chorej ryby - u brzanek agresja i obgryzanie płetw to normalna sytuacja. Przyzwyczaj się, i dawaj rybom witaminy. Zwykle po kilku dniach od zmasowanego ataku obgryzacza ryba odzyskuje siły 
Nalot to po prostu okrzemki. Masz za mało światła, dołóż świetlówkę a same znikną. No i rośliny będą za to wdzięczne. Poza tym zaszkodzisz w ten sposób glonom nitkowatym
jak ustabilizujesz sytuację dołóż jeszcze ze 4 brzanki różowe.

Nalot to po prostu okrzemki. Masz za mało światła, dołóż świetlówkę a same znikną. No i rośliny będą za to wdzięczne. Poza tym zaszkodzisz w ten sposób glonom nitkowatym

jak ustabilizujesz sytuację dołóż jeszcze ze 4 brzanki różowe.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
Siły ryba może i odzyskała, ale niebardzo ma jak pływać bez pletw :-)
Jakie witaminy? Polecisz może jakaś konkretna markę?
Co do dołożenia świetlówki to nie bardzo mam jak to zrobić ew. Taka na zwykły gwint i do lampki biurowej, światło świeci 10 g na dobę zwiększyć czas?
Jakie witaminy? Polecisz może jakaś konkretna markę?
Co do dołożenia świetlówki to nie bardzo mam jak to zrobić ew. Taka na zwykły gwint i do lampki biurowej, światło świeci 10 g na dobę zwiększyć czas?
- maol
- Moderator
Zwiększenie czasu nic nie da. Twoje akwarium potrzebuje większegonstrumienia świetlnego czyli dodatkowych lamp. Inaczej... rośliny tego pewnie nie przeżyją, za to golony jak najbardziej.
Płetwy za kilka dni odrosn,a na tyle, że ryba sobie poradzi. A witaminy dowolne. Możesz też odseparować tą rybę do kotnika lub kwarantanny.
Płetwy za kilka dni odrosn,a na tyle, że ryba sobie poradzi. A witaminy dowolne. Możesz też odseparować tą rybę do kotnika lub kwarantanny.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- hunter209
- Forumowicz
Dodam tylko, żebyś nie szukał witamin dolewanych do wody, bo to strata pieniędzy 
Jak zapewne wiesz ze szkoły, w większości witaminy rozpuszczane są w tłuszczach. Ryby jak najbardziej absorbują witaminy z wody przez skrzela i skórę, ale rzecz jasna tylko te rozpuszczalne w wodzie, tak wiec te z grupy B i C.
Dużo lepszym rozwiązaniem jest dodawanie witamin do pokarmu, bo w ten sposób ryby mogą przyswoić również te rozpuszczalne w tłuszczach.

Jak zapewne wiesz ze szkoły, w większości witaminy rozpuszczane są w tłuszczach. Ryby jak najbardziej absorbują witaminy z wody przez skrzela i skórę, ale rzecz jasna tylko te rozpuszczalne w wodzie, tak wiec te z grupy B i C.
Dużo lepszym rozwiązaniem jest dodawanie witamin do pokarmu, bo w ten sposób ryby mogą przyswoić również te rozpuszczalne w tłuszczach.