Witam , dawno mnie tu nie było , w moim baniaku dążę do czarnych wód Ameryki Południowej .
Baniak był zalany 7 Maja 2013 godz. 22

No i od tego czasu zacząłem działać pod koniec tamtego roku w moim baniaku miałem już 40 neonów innesa oraz 10 pielegniczek kakadu , niestety przykrość się stała i odkąd kakadu zamieszkało w moim baniaku DOPADŁA OSPA. Jestem w 99% przekonany , że ospa przyszła z razem z kakadu , ponieważ babka z zoologicznego sprowadzała je nie wiadomo skąd . Ospa była w święta i nic praktycznie nie mogłem zrobić poza podniesieniem temp. oraz podmianie wody , później zacząłem terapie na produkcie Sera Costaforte.. Ale było już za , późno zrobiłem jeden cykl zgodnie z zaleceniami , ale choroba była tak groźna , że musiałem powtórzyć . No i jakiś tydzień temu zakończyłem leczenie , wrzuciłem do filtra węgiel aktywny (leży już tam jakieś 4 dni - wyciągnę przy podmianie wody )
I na stan dzisiejszy została mi tylko jedna pielegnica kakadu oraz 3 neony

Ale postanowiłem się nie poddawać i dążyć nadal do celu ;)
Parametry zbiornika :
Wymiary : 120 x 50 x 50
Oświetlenie : 2 x 30 Wat - świetlówki
Filtr : HW 303A ( a w nim na samym dole gąbki na środku keramzyt , a na górze ceramika .
Grzałka : JBL 300 Wat
I jakiś tam napowietrzacz .
Aktualna temp w zbiorniku to 24 stopnie , obniżam do 22.
Parametry wody :
pH 6-8 -> 7,2
pH 4,5 - 9 -> 7
KH -> 4on
GH - 6 on
Martwi mnie trochę te pH ale nie wiem czy wierzyć testa , były zakupione ponad pół roku temu , testy firmy Zoolek.
Jakiś miesiąc temu sąsiad sprawdził mi wodę testami z walizki JBL i powiedział , że wszystko jest w porządku .
Myślę , że wszystkie info podałem jeśli nie to proszę o napisanie czego nie podałem wink.gif
Obsadę jaką chce mieć to :
40 neonow innesa
20 hokejówek
20 kirysów panda (prawdopodobnie będą inne kiryski ;) )
5+3 p. kakadu
1+1 p. skośnoprega (jest coś innego w planach w zamian tej rybki )
Dzisiaj dokupiłem jeszcze 22 neony innesa . Moja ekipa w akwarium to :
25 neonów innesa
1 p. kakadu .
Proszę o to zdjęcia :
Zdjęcia