Witam.
Mam pytanie czy jak zakupie sobie świetlówke z trzonkiem g23 i do tego oprawke to moge to juz zainstalować w akwarium czy potrzeba jeszcze jakąś osłone bryzgoszczelną? Pytam bo mam mało miejsca w obudowie a takie rozwiązanie dało by mi duzo więcej światła zajmując mało miejsca.
Po drugie. Jakiej firmy świetlówkę kupić ( trzonek g23)
Już wiem jak to połączyć. Trzeba kupić statecznik. Ale pozostaje pytanie czy mozna to zastosować w akwarium?? Co z bryzgoszczelnością??
świetlówka G23
Moderator: ModTeam
- arturusrex
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Artur
- Kontakt:
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: świetlówka G23
Wypadało by mieć bryzgo i wodoszczelne gniazdo. Osłona samej świetlówki nie jest konieczna.arturusrex pisze:Witam.
Mam pytanie czy jak zakupie sobie świetlówke z trzonkiem g23 i do tego oprawke to moge to juz zainstalować w akwarium czy potrzeba jeszcze jakąś osłone bryzgoszczelną?
Rozumiem, że myślisz o zwykłej świetlówce - no to najlepiej ... żadnej firmy. Poszukaj świetlówek dedykowanych do akwariów, zwykłe świetlówki nie bardzo się nadają do celów akwarystycznych. Raczej będą to świetlówki z typowym mocowaniem - będzie też łatwiej do nich dokupić osprzęt.arturusrex pisze:Po drugie. Jakiej firmy świetlówkę kupić ( trzonek g23)
Można zastosować statecznik od świetlówki kompaktowej.arturusrex pisze:Już wiem jak to połączyć. Trzeba kupić statecznik. Ale pozostaje pytanie czy mozna to zastosować w akwarium?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Trzonek G23 wcale nie należy do tych zwykłych.maol pisze:Rozumiem, że myślisz o zwykłej świetlówce - no to najlepiej ... żadnej firmy. Poszukaj świetlówek dedykowanych do akwariów, zwykłe świetlówki nie bardzo się nadają do celów akwarystycznych. Raczej będą to świetlówki z typowym mocowaniem - będzie też łatwiej do nich dokupić osprzęt.arturusrex pisze:Po drugie. Jakiej firmy świetlówkę kupić ( trzonek g23)

Tyle tytułem wstępu, jednak ja mam inne pytanie.
Na tej aukcji: http://www.allegro.pl/item218297832_zar ... 2szt_.html
napisano, że 9W w tej świetlówce daje efekt taki sam jak przy zastosowaniu tradycyjnej żarówki o mocy 60W.
I tu pojawia się moje pytanie.
Czy do przelicznika W/litr zastosować 9W czy 60W.
Mam nadzieje, że to drugie (60W), bo takie mocowanie mam w obudowie, a G23 nie ma większych niż 11W.
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
a jakie masz akwarium?? Boje się, ze to może być chwyt z serii "super żarówka kosmiczna, która sprawi, że nawet karmić rybek nie musisz" Ale nie próbowałem... Może jednak rośliny będą dobrze rosły(choć wątpię...)...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
akwa 36 litrów. Od świetlówki do podłoża ok 30~35cmMorter pisze:a jakie masz akwarium?
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
w takim razie, może się nada.. Ale najlepiej jak Slanter się wypowie...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...