Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę z powodzeniem trzymać brzanki sumatrzańske w akwarium 160l 100x40x40, parametry wodociągowe: pH = 7.6 gh = gH = średnio twarda, 236 mlg CaCO3/dm3.
Brzanka suatrzańska
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Brzanka suatrzańska
Oczywiście tak. Nawet całe stadko 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kacper
Dobrze na jednym z forum napisali że mam nie odpowiednie parametry 
Mogę coś jeszcze wpuścić do stadka na myśli mam 12 brzanek i kilka ślimaków?
Złe parametry wpływają na zachowanie rybek. Mam nadzieje że takiego problemu nie będzie.
Jak coś to wspomóżcie radą czy je lepiej zmienić.
P.S Jakie gatunki roślin będą dobre pod moje parametry?

Mogę coś jeszcze wpuścić do stadka na myśli mam 12 brzanek i kilka ślimaków?
Złe parametry wpływają na zachowanie rybek. Mam nadzieje że takiego problemu nie będzie.
Jak coś to wspomóżcie radą czy je lepiej zmienić.
P.S Jakie gatunki roślin będą dobre pod moje parametry?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
ech... jak zwykle
Złe parametry owszem - wpływają na zachowanie ryb. Ale złe parametry to nie jest różnica pomiędzy pH 7,0 a 7,6. To różnica pomiędzy 4,0 a 8,5. Podobnie jest z twardością. Nie ma większych różnic pomiędzy wodą "prawidłową" a średnio twardą. Ale pomiędzy bardzo miękką a bardzo twardą już tak.
Twoje parametry są jak najbardziej odpowiednie dla brzanek sumatrzańskich. 12 sztuk w stadzie będzie ok. Pamiętaj, że te ryby lubią dość gęsto zarośnięte np. rogatkiem zbiorniki.
... a jakie rośliny? Jakie tylko chcesz, w zależności od oświetlenia, podłoża i nawożenia.

Twoje parametry są jak najbardziej odpowiednie dla brzanek sumatrzańskich. 12 sztuk w stadzie będzie ok. Pamiętaj, że te ryby lubią dość gęsto zarośnięte np. rogatkiem zbiorniki.
... a jakie rośliny? Jakie tylko chcesz, w zależności od oświetlenia, podłoża i nawożenia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back