112l Pomoc w oświetleniu
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Arek
112l Pomoc w oświetleniu
Witam posiadam akwarium 112l i w pokrywie mam 2 świetlówki T8 2x18W które powoli się wypalają;/. Teraz myślę nad kupnem belki oświetleniowej z 2 świetlówkami T5 2x24W czy byłby to dobry wybór? Mam akwarium roślinne ewentualnie jakieś podpowiedzi?
)

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: 112l Pomoc w oświetleniu
2x24W to trochę za mało jak na roślinne... 3x24W będzie OK 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
a nie będzie to wtedy zbyt dużo światła? nie chcę mieć plagi glonów:)maol pisze:2x24W to trochę za mało jak na roślinne... 3x24W będzie OK
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Nie, będzie akurat tyle, ile być powinno.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Jeżeli masz bogate podłoże - np ziemia pod żwirem/piaskiem to 2x24W wystarczy. Będziesz miał ~0.42W/l. Przy zestawie 3x24 wychodzi ~0.64W/l.
Większa ilość światła będzie stymulować rośliny do wiekszego wzrostu. W zalażności od tego ile maja skladników pokarmowych, będą rosły, albo roślinki, albo glony. Jeżeli do tej pory rzy słabszym oświetleniu roślinki były zdrowe i rozwijały się to zwiększenie do 2x24W moim zdaniem będzie odpowiedniejsze, niż 3x24W.
Przelicz sobie ile przypada Ci mocy na litr i poczytaj o wymaganiach roślinek, które posiadasz. Weź pod uwagę, że 112l to nie jest objętość wody w baniaku, lecz samego akwarium. Teoretycznie musisz odjąć objętość zajmowaną przez podloże, roślinki i osprzęt.
Większa ilość światła będzie stymulować rośliny do wiekszego wzrostu. W zalażności od tego ile maja skladników pokarmowych, będą rosły, albo roślinki, albo glony. Jeżeli do tej pory rzy słabszym oświetleniu roślinki były zdrowe i rozwijały się to zwiększenie do 2x24W moim zdaniem będzie odpowiedniejsze, niż 3x24W.
Przelicz sobie ile przypada Ci mocy na litr i poczytaj o wymaganiach roślinek, które posiadasz. Weź pod uwagę, że 112l to nie jest objętość wody w baniaku, lecz samego akwarium. Teoretycznie musisz odjąć objętość zajmowaną przez podloże, roślinki i osprzęt.
Polecam wszystkim Paniom i nie tylko!!
./redir/http://rapanbeauty.pl/
./redir/http://rapanbeauty.pl/
-
- Zainteresowany
Właściwie pod żwirem mam jedynie ze 7 kulek nawozowych co 2 3 miesiące je wymieniam:) Ale ku mojemu zdziwieniu roślinki mi rosnął na standardowym świetle oczywiście dodaje CO2 w płynie obecnie z bimbrowni no i potas:) no tak samej wody w akwa to jakieś 80l. chyba zdecyduje sie na belke oswietleniową 2x24Wh4sski pisze:Jeżeli masz bogate podłoże - np ziemia pod żwirem/piaskiem to 2x24W wystarczy. Będziesz miał ~0.42W/l. Przy zestawie 3x24 wychodzi ~0.64W/l.