Policz sobie ze wzoru na objętość graniastosłupa o podstawie Twojego akwarium i wysokości średnio 5cm.oOmaciekOo pisze:2. Co do dna to dostałem dodatkowo wiadro żwiru coś około 15l -20l czy to wystarczy?
Czy pod żwir coś jeszcze jeśli tak to może jakieś linki z allegro czy coś pod to i od razu ile tego na takie akwarium?
Skomplikowane to to nie jest o ile skończyłeś podstawówkę ;)
Grzałka 20w na akwarium 240l? To jakiś żartoOmaciekOo pisze: A więc tak kupiłem ostatnio baniak 240l wraz z:
-grzałką AQUA-SZUT 20w 230v 50Hz typ GA
-filtrem AQUAEL Model Turbo Filter 1100, 230v - 50 Hz 14w, Qmax= 1100 l/h
- oświetlenie niestety nie wiem koleś od którego kupowałem mówił że wymieniał na jakieś lepsze ale jakie to są to już nie pamiętał (niestety jak już sprawdziłem w domu coś jest walnie i świeci tylko 1 z 2 czy to wystarczy?)
1. Czy ten sprzęt się nadaje i czy powinienem coś jeszcze dokupić?

Filtr też nie jest jakiś super wydajny, ale może wystarczy na niewielką obsadę. Kubeł zasyp dobrej jakości ceramiką, a jeszcze lepiej lawą wulkaniczną. Jeśli chcesz mogę podać na PW sprawdzone tanie źródło z przebadaną i dopuszczoną do kontaktu ze zwierzętami lawą wulkaniczną. Jakość lepsza od dobrej jakości bioceramiki, a cena ok 6zł za 1L.
Oświetlenie - wypadałoby się dowiedzieć co i jak, bo to ogromnie ważne, zwłaszcza że chcesz sporo roślin (tak wnioskuję po wcześniejszej rozmowie). Co musisz wiedzieć:
1. Typ oświetlenia - świetlówka liniowa, kompaktowa, LED? Pomocne będą google.
2. Rodzaj oświetlenia - jeśli liniowa, a zapewne tak jest to czy T8 czy T5 - różnią się grubością rury - znów pomocne będą google
3. Moc oświetlenia w Watt - szukaj napisu lub zmierz dlugość. Moc linowych jest ściśle powiązana z ich mocą - ponownie google
Jeśli miejsca jest na dwie, a świeci tylko jedna to należy zamienić je miejscami, żeby upewnić sie czy zepsuta świetlówka czy może jednak elektronika.
Ogarniesz oświetlenie to cos znajdziemy ;) Bez tego się niestety nie da udzielić precyzyjnej odpowiedzi.oOmaciekOo pisze:3. Jakie rośliny do takiego baniaka? Od razu piszę, że na początek chcę mało wymagające rośliny.
J.W. zależy od owietlenia. Od razu mówię, że bimbrownia odpada na baniak 240l. No chyba, że zechcesz postawić ze trzy takie aparatury jednocześnie - wtedy może jako tako będą jakie efekty. Jeśli zabawa się spodoba, to zawsze możesz odłożyć oszczędności na butlę wysokociśnieniową (ok 300zł - znajdziesz tańsze używane).oOmaciekOo pisze:4. Jeśli rośliny to pewnie i CO2 czy coś takiego wystarczy? https://www.youtube.com/watch?v=FqubrEhmAto i czy do czegoś takiego ten dyfuzor jest niezbędny? bo mam coś takiego jak by kamień z rurką chyb to się nazywa kamień ceramiczny i czy można nim zastąpić ten dyfuzor?
Czekam na dalsze info ;) Gdybym się nie zjawił w przeciągu 24h, a nikt inny by nie odpisywał to daj znać na PW.