112l Loleczka - Nareszcie :)
Moderator: ModTeam
Re: 112l Loleczka - Nareszcie :)
teraz po przycięciu jest fajnie
A co to białego w kokosie, piasek? ;)

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Tak piasek, chciałem zrobić takie gniazdko dla ramirezek. Jak na razie (najczęściej w nocy) pływają właśnie przy nim więc myślę, że im się spodobało 

''W akwarystyce pośpiech wskazany jest jedynie przy wycieraniu wody z podłogi''
fajny pomysł z tym piaskiem, tez bym tak zrobila, jakbym wiedziala ze nie rozmącą mi tym wody ;P
- xkameliax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Marika
- Kontakt:
Daniel a dogadalibysmy się w sprawie roslinek? Bardzo podoba mi sie aranżacja
czekam na rozrost

-
- Akwarysta
- Kontakt:
Dziękuję
Oczywiście, jak tylko się rozrosną to będę pisał ^.^

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marek
Zapowiada się fajnie, blyxy nie potrzebujesz? rozrosła się u mnie.
Pozdrawiam,
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Do pełnej aranżacji brakuje mi właśnie blyxy i gwiazdy wodnej, także dogadamy się na priv 

-
- Akwarysta
- Kontakt:
Wszystko rośnie dość dobrze. Nie wiem tylko co się dzieje z tą blyxą. Jej liście tak jakby się rozpuszczają. Sama blyxa jest żółto-brązowa-różowa, niżej fotki:
P.s niedługo może uda mi się zrobić dobrą fotkę jakąś lustrzanką
P.s niedługo może uda mi się zrobić dobrą fotkę jakąś lustrzanką

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marek
Jakieś młode listki wypuszcza?
Jak wypadają testy?
U mnie rośnie przy:
k ok 20
p 1,5
n 5
co2 50
fe 0,5
Jak wypadają testy?
U mnie rośnie przy:
k ok 20
p 1,5
n 5
co2 50
fe 0,5
Pozdrawiam,
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 35
- Imię: Damian
Świetne akwarium , tylko pozazdrościć 

-
- Akwarysta
- Kontakt:
Hej,
sorki, że nie odpisałem od razu ale po kolei:
- z testem na NO3 mam najprawdopodobniej coś nie tak ale pozostałe parametry to(wg. testów sery):
-pH ~8,5 (możliwe przy podawaniu sporej ilości CO2?)
-PO4 ~ 2mg/l
-NO3 - 0 (zawsze tak pokazuje więc to na bank coś z testem ;/)
Jako, że koleżanka miała ostatnio lustrzankę to poprosiłem ją o strzelenie kilku fotek akwarium i jego mieszkańcom ^.^ fotki niżej. Zastanawiam się cały czas nad rośliną na I-wszy plan jakieś pomysły? Niestety mam jeszcze jeden problem mianowicie po wyrwaniu tej wielkiej kryptokoryny zostało sporo jej sadzonek w żwirze i ziemi więc teraz wybijają w miejscu gdzie posadziłem blyxe, da się coś z tym zrobić? Czy lepiej wyrwać blyxe, zostawić kryptokorynę i utrzymywać tak żeby robiła za drugi plan? Dodatkowo fotki lepszej jakości marniejącej blyxy ;/
Pozdrawiam
sorki, że nie odpisałem od razu ale po kolei:
- z testem na NO3 mam najprawdopodobniej coś nie tak ale pozostałe parametry to(wg. testów sery):
-pH ~8,5 (możliwe przy podawaniu sporej ilości CO2?)
-PO4 ~ 2mg/l
-NO3 - 0 (zawsze tak pokazuje więc to na bank coś z testem ;/)
Jako, że koleżanka miała ostatnio lustrzankę to poprosiłem ją o strzelenie kilku fotek akwarium i jego mieszkańcom ^.^ fotki niżej. Zastanawiam się cały czas nad rośliną na I-wszy plan jakieś pomysły? Niestety mam jeszcze jeden problem mianowicie po wyrwaniu tej wielkiej kryptokoryny zostało sporo jej sadzonek w żwirze i ziemi więc teraz wybijają w miejscu gdzie posadziłem blyxe, da się coś z tym zrobić? Czy lepiej wyrwać blyxe, zostawić kryptokorynę i utrzymywać tak żeby robiła za drugi plan? Dodatkowo fotki lepszej jakości marniejącej blyxy ;/
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- xkameliax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Marika
- Kontakt:
Piękne <3 

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 212
- Imię: S³awek
Niekoniecznie cos jest nie tak z testem. W akwarium bardzo możliwe jest stężenie no3=0 sporo roślin itp itd. Możesz sprawdzic test dolewając nawozu do wody do podmiany. Bo tak jesli nie nawozisz wystarczająco to macro ci sie bedzie redukowac i najprawdopodobniej jeden zacznie wynosic zero.Przy sporym cudzie to nawet dwa
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Witam ponownie!
Co do testów to wlewałem sól na azot do miski i tam robiłem pomiar, powinno wychodzić dużo powyżej 0 ale nie wychodziło ;/ Przymierzam się do zakupu kolejnych testów - co sądzicie o testach firmy Jbl? Czy lepiej znowu spróbować z testami sera? (albo jeszcze jakiejś innej firmy - jakiej?)
Jako, że już raczej czas wymienić świetlówki to mam takie pytanie: kupować takie same jak mam teraz tj. Sylvania Grolux (T5, 39W, 8500K, 235lm) oraz Sylvania Aquastar (T5, 39W, 10 000K, 1120lm)
czy spróbować z jakimiś innymi? (tu bym prosił o jakieś konkretne zestawienie bo na oświetleniu za bardzo się nie znam)
Przymierzał bym się tez powoli do restartu baniaka (ale nie ruszając podłoża), planuję dać jakieś skałki i tu kolejne pytanie jak myślicie, które będą lepsze a co ważniejsze ile ich tak mniej więcej kilogramów potrzebuję na moje akwa? Linki do skałek KLIK , KILK czy KLIK wybrałem te trzy rodzaje bo wolę coś ciemniejszego ew. szarego. Jeżeli macie jakieś inne propozycje proszę śmiało napisać
(tylko bez skałek ADA w cenie 40zł/kg
)
Pozdrawiam.
Co do testów to wlewałem sól na azot do miski i tam robiłem pomiar, powinno wychodzić dużo powyżej 0 ale nie wychodziło ;/ Przymierzam się do zakupu kolejnych testów - co sądzicie o testach firmy Jbl? Czy lepiej znowu spróbować z testami sera? (albo jeszcze jakiejś innej firmy - jakiej?)
Jako, że już raczej czas wymienić świetlówki to mam takie pytanie: kupować takie same jak mam teraz tj. Sylvania Grolux (T5, 39W, 8500K, 235lm) oraz Sylvania Aquastar (T5, 39W, 10 000K, 1120lm)
czy spróbować z jakimiś innymi? (tu bym prosił o jakieś konkretne zestawienie bo na oświetleniu za bardzo się nie znam)
Przymierzał bym się tez powoli do restartu baniaka (ale nie ruszając podłoża), planuję dać jakieś skałki i tu kolejne pytanie jak myślicie, które będą lepsze a co ważniejsze ile ich tak mniej więcej kilogramów potrzebuję na moje akwa? Linki do skałek KLIK , KILK czy KLIK wybrałem te trzy rodzaje bo wolę coś ciemniejszego ew. szarego. Jeżeli macie jakieś inne propozycje proszę śmiało napisać

Pozdrawiam.