nie martwię się po prostu chce zrobić wszystko jak najlepiej

To pamiętaj o podmiankach cotygodniowych, nie wyłączaj filtra, nie przekarmiaj rybek, nie przesadź z obsadą, nie lej co wpadnie w ręce do akwa od razu i chyba tym zrobisz najlepiej
Co tu więcej pisać. Pierwsze akwarium jeśli nie chcesz mieć za wiele problemów odpal standardowo zgodnie z kierunkami ogólnie uznawanymi za słuszne, opisanymi w artykułach. Zrób ładne estetyczne akwarium towarzyskie, które będzie cieszyć głównie Twoje oko pamiętając, że wpuścisz tam ryby o określonych wymaganiach. Tu właśnie nie właduj się w kanał z cudami na kiju i nie przesadź z ilością i będzie wszytko ok. ;)
Co do pokarmów to generalnie wszystko co jest na rynku jest "jadalne" ;) Możesz sobie wybierać i przebierać i samemu kombinować. Ja postawiłem na Tropical, żeby było różnorodnie zakupiłem 3 różne, wymerdałem wsio do kupy razem i sypię raz dziennie małą ilość do akwa wieczorkiem. W piątek mają post, a w niedzielę "mięsko" w postaci mrożonek artemii lub wrotek. Ot to np ja tak karmię, ale co osoba to inny schemat. Zasada ogólna dotyczy tylko nie przekarmiania.