ADA Amazonia

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

zejnowski
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 120
Imię: Dominik
Kontakt:

ADA Amazonia

Post autor: zejnowski » 2007-07-26, 21:47

Kolega Slanter napisał mi, że jeżeli zdecyduje się na to podłoże podpowie mi parę szczegółów. A że może się to przydać innym użytkownikom to założyłem nowy temat.

Z góry dzięki za porady... słucham uważnie.

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Re: ADA Amazonia

Post autor: Slanter » 2007-07-28, 09:35

No wiec ADA Amazonia to oglednie mowiac bardzo dobre podloze. Granulacja, kolor, i zawartosc mineralna tego podloza sa, moim zdaniem, super. Jezeli ktos, mimo wysokiej ceny, zdecyduje sie na zastosowanie tego podloza to jest kilka spraw do zapamietania.
Podloza ADA zawieraja w sobie duze ilosci zwiazkow azotowych. Nie wiem czy jest to amoniak w czytej postaci czy tez po dodaniu wody zachodzi reakcja powstawania amoniaku. Jedno jest pewne, ze po zalaniu akwarium w wodzie utrzymuje sie dosc wysoki poziom amoniaku. Woda w akwarium nabiera wrecz nieprzyjemnego zapachu. W tym stadium akwarium najlepiej jest pozostawic zaciemnione i puste (bez ryb i roslin). Nalezy rowniez wymianiac 50 i wiecej % wody DZIENNIE lub, jak niektorzy, 2 razy dziennie (chociaz to dla mnie lekka przesada) przez okres kolejnych 2 tygodni. W tym czasie filtr powinien oczywiscie byc wlaczony. Po dwoch tygodniach sadzimy rosliny. Jesli poziom amoniaku jest niewykrywalny, mozemy rowniez dodac ryby. Poczatkowo rosliny nie czuja sie najlepiej. Zdarzaja sie wypadki obumierania roslin jak i masowych atakow glonow (z tym ja mialem problem). Po jakims czasie jednak, rosliny zaczynaja rosnac bardzo dobrze. Istotna rzecza jest tu nie tyle szybkosc wzrostu roslin ile ich jakosc! Oczywiscie wszystko to w zalozeniu, ze posiada sie dobre oswietlenie i CO2. Jesli ktos zyczy sobie jednak akwarium bez CO2 to domyslam sie, ze podloze to bedzie rowniez o wiele lepsze niz kwarcowy zwir lub piasek. ADA Amazonia - product japonski firmy Takashi Amano.

PS. Jesli ktos z forumowiczow ma doswiadczenie z uzyciem podloza ADA Amazonia, zachecam do podzielenia sie uwagami.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-08-07, 14:30

ja mam pytanie odnośnie podłoża... ADA jest droga to wiadomo, i chciałem się zapytać jak można ją łączyć z czym innym, bo z tego co wiem, to można... Czy dawać ją na dno i przysypywać żwirkiem, czy robić na odwrót, czy może jeszcze inaczej??
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-08-07, 14:39

Jesli w ramach oszczednosci zmuszony jestes zrobic domieszke to oczywiscie ADA pojdzie pod spod. Chodzi tu glownie o zapewnienie zyznego podloza dla korzeni roslin. Na wierzch mozesz dac naturalny, drobnoziarnisty zwirek kwarcowy lub inne komercyjne podloze do roslin. Najlepiej gdyby bylo to podloze w kolorze czarnym tak jak ADA. Nie razilaby wowczas roznica kolorow gdy obydwa podloza zaczna sie mieszac.

Kielonek
Zainteresowany
Imię: Emil

Post autor: Kielonek » 2007-11-01, 00:45

Czy Ktos Kupowal Podloze ADA ? I mam pytanie gdzie jez znalesc ? i za jaka cene ? Slanter zarazil mnie swym Akwa:)
Jestem dyslektykiem sorry za bledy

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-11-01, 00:58

Mozna to dostac tu: http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/pr ... ts_id=2013 Uprzedzam, nie jest tanie.

ODPOWIEDZ