wino białe chardonnay

Welonki i glonojad?

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

weronika1712
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 150
Imię: Weronika
Nazwisko: werka

Welonki i glonojad?

Post autor: weronika1712 » 2015-07-22, 12:42

Witam serdecznie! Od dwóch lat mam dwa welonki. Trzymają się świetnie i nie chorują. Wiem, że te rybki żyją bardzo długo i również dorastają do dużych rozmiarów. Ostatnio zmieniłam akwarium na ponad 200l, żeby było im jeszcze lepiej. Jest na prawdę ślicznie, ale wydaje mi się tam troszkę pusto. Czy ktoś ma duże doświadczenie w welonkach? Moje pytania to: Czy do moich podopiecznych mogę dokupić na przykład glonojada? Jak wtedy z temperaturą i czy nawzajem się zaakceptują? Chcę się wszystkiego dowiedzieć, bo wolę nie narażać żadnej z rybek. Jeżeli nie glonojad, to czy jakieś inne rybki się nadają do nich? I przy okazji jakie roślinki najlepiej się nadają dla welonków? Takie najbardziej wytrzymałe, bo wiadomo jak to welonki, bardzo lubią niszczyć. Z góry dziękuję za pomoc! :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Welonki i glonojad?

Post autor: maol » 2015-07-23, 15:18

Welonki to problem. Są zimnolubne, bardzo brudzą wodę i niszczą rośliny. To oznacza że możesz je trzymać tylko samotnie (dla glonojada i innych ciepłolubnych gatunków akwarium z welonkami jest zdecydowanie a wręcz śmiertelnie za zimne), a co do roślin - przeżyją tylko naprawdę twarde gatunki - np. anubiasy przywiązane mocno do korzenia.

Z ryb do trzymania z welonkami nadają się w zasadzie tylko zimnolubne kardynałki.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

weronika1712
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 150
Imię: Weronika
Nazwisko: werka

Re: Welonki i glonojad?

Post autor: weronika1712 » 2015-07-24, 21:13

Dziękuję Ci baardzo! Właśnie na taką konkretną odpowiedź liczyłam! :)

ODPOWIEDZ