Witam ponownie
Ja akurat nie mam takiego planu żeby hodować rybki w celach zarobkowych tylko dla pasji
Zatem taki mój kolega hoduje sobie krewetki ,gupiki i molinezje i sprzedaje
Ma akwaria mniejsze z kotnikami i rozmnaża
Powiedzcie mi idzie jakoś na tym wyjść czy tylko tak gada
Może ktoś z was też hoduje rybki w celu zarobkowym i sprzedaje to może podzieli sie swoja wiedzą i pokaże na zdjęciach jak to wygląda
rybki w celach zarobkowych
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: rybki w celach zarobkowych
Jasne, że można sprzedawać, ale jeżeli chcesz faktycznie coś tam na tym zarobić to nie mogą być to gatunki jak gupiki. Nakład pieniędzy w takie coś też jest zapewne większy niż faktyczny zarobek. Lepiej to traktować jako hobby niż oczekiwać kokosów ;) Z własnego doświadczenia niewiele mogę Ci powiedzieć, bo nigdy do akwarystyki nie podchodziłam pod względem zarobkowym, zwykle raczej wydaje pieniądze na sprzęt 

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Ja nigdy dla zarobku nie rozmnażałem ryb, natomiast mój znajomy się tym zajmuje.
Ma kilka zbiorników hodowlanych. Ze względu na wielkość mieszkania te zbiorniki zajmują niemal całą ścianę w pokoju, ale są wąskie na 15 cm. Rozmnaża kilka gatunków, takich szybko schodzących w zoologach ( czyli takich które się wciska niezorientowanym w temacie, szybko zdechną i są dość tanie )
Zazwyczaj pływają tam gupiki, neony, danio, bojowniki, zbrojniki niebieskie, danio pręgowane.
Jeśli chodzi o zarobek, to starcza to na pokrycie samych kosztów utrzymania tych zbiorników. Chyba że sklep odmówi przyjęcia ryb, to wówczas jest problem.
Takie hodowle nie mają właściwie nic wspólnego z prawdziwą akwarystyką.
Jak to kiedyś już ktoś napisał na tym forum. Jak zamkniesz ludzi w pomieszczeniu 2x2m na odpowiednio długi czas, to mogą mieć potomstwo. Ale czy będą to ludzie szczęśliwi?
Ma kilka zbiorników hodowlanych. Ze względu na wielkość mieszkania te zbiorniki zajmują niemal całą ścianę w pokoju, ale są wąskie na 15 cm. Rozmnaża kilka gatunków, takich szybko schodzących w zoologach ( czyli takich które się wciska niezorientowanym w temacie, szybko zdechną i są dość tanie )
Zazwyczaj pływają tam gupiki, neony, danio, bojowniki, zbrojniki niebieskie, danio pręgowane.
Jeśli chodzi o zarobek, to starcza to na pokrycie samych kosztów utrzymania tych zbiorników. Chyba że sklep odmówi przyjęcia ryb, to wówczas jest problem.
Takie hodowle nie mają właściwie nic wspólnego z prawdziwą akwarystyką.
Jak to kiedyś już ktoś napisał na tym forum. Jak zamkniesz ludzi w pomieszczeniu 2x2m na odpowiednio długi czas, to mogą mieć potomstwo. Ale czy będą to ludzie szczęśliwi?
Typowe zbiorniki hodowlane, w których przetrzymuje się ryby hodowane i rozmnażane w celach zarobkowych w oczywisty sposób nie mają nic wspólnego z akwarystyką. Ale tak już chyba niestety musi być...
Moje baniaczki na forum: 96 litrów dla Pangio oblonga.
Mój skromny blog akwarystyczny i mój katalog stron - zapraszam!
Mój skromny blog akwarystyczny i mój katalog stron - zapraszam!
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To nie jest do końca prawda. Przemysłowo, jak najbardziej tak. Ale są tacy, którzy rozmnażają konkretny gatunek, w celu uzyskania pojedynczego, ale cennego przychówku. I muszą się mocno napracować, żeby te kilka młodych mieć. Nie wszystkie ryby mnożą się jak gupiki.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

Temat jak i Twoje założenie jest dosyć ambitne, pamiętaj jednak że jeżeli chcesz hodować i rozmnażać rybki w celach zarobkowych to musisz mieć do tego także odpowiednie zaplecze bez którego ani rusz ( zbiorniki wodne, akcesoria itd). To zawsze wiąże się z pewnymi kosztami na początek.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Najpierw to trzeba mieć zbyt.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back