Witam , od jakiegoś czasu na szybie w krewetkarium zaczęły "wychodzić" jakieś plamy. Na początku były brązowe, usuwam je na bieżąco, ale nie stety efekt długo nie trwa. Teraz "plamy" dodatkowo miejscowo robią się zielone i już tak łatwo nie chcą schodzić. Proszę o pomoc co to jest i jak się tego pozbyć, szukałam info, ale sama nie umiem tego do czego kol wiek porównać. Ostatnio zdechła mi krewetka, najpierw zrobiła się biała a później zdechła. Podejrzewam, że może przez to co robi się na szybach, zdjęcie wiadomo nie przedstawia całości problemu bo " to " jest na każdej szybie, zwłaszcza z tyłu,bo tam jest już prawie na całości, boki i przód są od dołu już właśnie takie jak na zdj.
Dziękuję i pozdrawiam.
Dodam, że pod żwirkiem mam ziemię, ponieważ miały być rośliny - Za dużo pisania - i ostatecznie znajduje się mech i mini mini limnofili. Chciałabym poprawić stan krewetkarium. Dlatego zwracam się o pomoc.
Pomoże ktoś ? Czy już jest za późno ?
Znów PROSZĘ o pomoc :(
Moderator: ModTeam
Znów PROSZĘ o pomoc :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 170
- Imię: Dyzio
- Nazwisko: Mamowski
Re: Znów PROSZĘ o pomoc :(
Na szybach mojm zdaniem są glony
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To zwykłe zielenice. Po prostu maja za dużo jedzenia w akwarium - masz żyzne, niewykorzystane podłoże i mało roślin. Spróbuj zmniejszyć ilość światła. Mchom to nie zaszkodzi, a glonom tak.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

Dziękuje za odpowiedzi.
W takim razie nie bedę tak długo świecić jak do tej pory.
Zorientuje się co mogę dołozyć z roślinek i to zmienię.
W takim razie nie bedę tak długo świecić jak do tej pory.
Zorientuje się co mogę dołozyć z roślinek i to zmienię.