Lampy UV-C
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Jaroslaw
Lampy UV-C
Witam wszystkich.
Czy ktokolwiek z Was używał lampy przeciwko glonom UV-C? Zastanawiam sie nad kupnem i chciałbym wiedzieć, czy one naprawdę działają tak jak to opisują sprzedawcy.
Czy ktokolwiek z Was używał lampy przeciwko glonom UV-C? Zastanawiam sie nad kupnem i chciałbym wiedzieć, czy one naprawdę działają tak jak to opisują sprzedawcy.
Z punktu widzenia na punkt patrzenia ta sprawa jest do rozpatrzenia...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Lampy UV-C
Tak, porządne lampy działają. Nie, lampki w filtrach nie maja większego sensu. Nie, lampy UV nie usuwają przyczyny glona.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
Czy moglbys mi polecic wiec jakas porzadna lampe uv?
Szczerze mowiac myslalem o zakupie lampy ktora sie montuje na wezu odprowadzajacym przefiltrowana wode z filtra kubelkowego. Z tego co piszesz wnioskuje jednak, ze to nie jest dobre rozwiazanie. No chyba, ze Cie zle zrozumialem...
Szczerze mowiac myslalem o zakupie lampy ktora sie montuje na wezu odprowadzajacym przefiltrowana wode z filtra kubelkowego. Z tego co piszesz wnioskuje jednak, ze to nie jest dobre rozwiazanie. No chyba, ze Cie zle zrozumialem...
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Marcinowi chodziło o lampy UV montowane fabrycznie w filtrach kubełkowych. Są to lampy niewydajne i właściwie nic nie pomagają. Natomiast lampy montowane na wężach, to już inny produkt z odpowiednią wydajnością. Nie polecę konkretnej marki bo tego nie stosuję.
Ale już wyżej Marcin napisał że lampa UV nie wyeliminuje przyczyny inwazji glonów.
Ale już wyżej Marcin napisał że lampa UV nie wyeliminuje przyczyny inwazji glonów.
-
- Forumowicz
Ale jakos jednak to pomaga prawda?
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Pomaga usunąć skutki, w tym przypadku glony. Tylko że jak przestaniesz używać lampy to glony znowu wyjdą i zaczniesz zabawę od nowa.
-
- Forumowicz
No ale jak bede juz mial taka lampe zamocowana na wezu odprowadzajacym oczyszczona wode z filtra do baniaka to bedzie ona w uzyciu caly czas...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Nie można i nie wolno używać jej cały czas. UV nie działa wybiórczo, i zabija po prostu wszystko co żywe, nie rozróżniając na glony, "dobre" bakterie czy te będące przyczyną chorób. I o ile krótkotrwałe użycie podczas różnych plag jest pożyteczne, to użytkowanie ciągłe spowoduje w krótkim czasie wyjałowienie zbiornika i problemy z cyklem azotowym.
Tak jak napisał Krzysiek, można takiej lampy użyć do likwidacji SKUTKÓW glona. Ale nie usuwa to jego PRZYCZYN, i absolutnie nie zastępuje ich usunięcia.
Tak jak napisał Krzysiek, można takiej lampy użyć do likwidacji SKUTKÓW glona. Ale nie usuwa to jego PRZYCZYN, i absolutnie nie zastępuje ich usunięcia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Imię: akwarystyczny24
Witam
Sądzę, że na początek najlepiej ustalić przyczynę powstawania glonów. Proponuję zacząć od pomiaru parametrów wody.
Pozdrawiam
Sądzę, że na początek najlepiej ustalić przyczynę powstawania glonów. Proponuję zacząć od pomiaru parametrów wody.
Pozdrawiam
Następnie poczytaj o glonach i znajdź problem 
Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka