Na jaki etapie jestem....
Szkło mam zamówione, na dniach będzie gotowe.
100x50x50, proste
FullOW
Akwarium ogólne, mix pomiędzy rybkami roślinami, chciałbym trawkę też mieć na dnie Smile
Szafka i pokrywa: ten temat spróbuję ogarnąć przez zaprzyjaźnionego stolarza
OŚWIETLENIE
Nadal nie mam, jest tu jakiś expert od oświetlenia w akwarium? Doradzi ktoś coś, podejmie się ktoś wyzwania?
Opiszę co chciałbym (jestem laikiem, więc nie wiem czy to ma sens)
Otóż, jestem w trakcie ogarniania od podstaw całego zestawu.. No i do tej pokrywy potrzebuję oświetlenia, dosyć dobrego jakościowo i mocnego oświetlenia, aby wydusić z akwarium wizualne max...
Co do samego oświetlenia, myślę że dobrym rozwiązaniem będą LEDy. Różne kolory, co dałoby urok wnętrzu. Dodatkowo oświetlenie nocne w kolorze niebieskim (lekka poświata). Każda sekcja włączana oddzielnym włącznikiem który umieszczę na zewnętrznej obudowie w pokrywie (na której oczywiście będę trzeba zamontować dodatkowe włączniki dla wiatraczków komputerowych nad wodą i nad oświetleniem, w celu chłodzenia i odparowania wody). Izolacja między wodą a oświetleniem w pokrywie będzie z cieniutkiego szkła. Prawdopodobnie będę wspomagał się CO2, w związku z tym oświetlenie może być dosyć silne. Dobrym rozwiązaniem byłoby regulowanie natężenia światła, oraz przy mojej pracy wymagam wyłącznika czasowego. I tu się zastanawiam...czy wyłącznik pomiędzy oświetleniem dzień / noc. Czy wyłącznik pomiędzy dzień / noc / wszystko off. Czyli musiałby być do tego zastosowany przekaźnik ( może taki? palabras.pl/#/leddimmer ). Oświetlenie w akwarium jest jednym z najważniejszych rzeczy...nie wiem czy się tak da...ale tak sobie wymarzyłem

Jest ktoś to potrafi podjąć się takiego zadania?
I teraz...cały ten akcesoryjny sprzęt...zaczął bym już coś zamawiać przez internet...tylko od czego mam zacząć. Potrzebuje porady, jakie rzeczy zamówić...począwszy od maty, skończywszy na pierdółkach...