Witam
Mam zapytanie co do wysyłki roślin.
Ogólnie to mieszkam w Szwecji i nie dość że rośliny są strasznie drogie( jeszcze mogę przeboleć) ale po prostu w sklepach nie ma fajnych roślin ani co ważniejsze mchów których potrzebuję do krewetkarium. A w Polsce są dostępne fajne mchy co mnie najbardziej interesuje.
I tutaj moje pytanie, czy rośliny mogą zostać wysłane do Szwecji bez uszczerbku dla nich? Czy raczej nie wytrzymują tyle czasu?
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Wysyłka roślin
Moderator: ModTeam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Wysyłka roślin
Zależy jaki czas wysyłki
Jeżeli chodzi o ''czy przetrwają'', to naprawdę zależy od tego jak rośliny są zapakowane i jak przewożone oraz kiedy wysyłane. Mieszkam w UK i często kupuję orchidee w Niemczech, ale nigdy w zimie. Dobry kurier, dobre zapakowanie, odpowiednia pogoda ;) nie trzeba się martwić.

-
- Administrator
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Michał
- Nazwisko: Kryński
- Kontakt:
Moim zdaniem spokojnie można przesyłać na taką odległość rośliny np kurierem. Kwestia tylko opłacalności, bo zapewne przesyłka wyjdzie drożej niż wartość roślin ;)
Michał
- owsianka
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ryszard
Wątpliwe żeby w porze zimowej roślinki z tropików przetrwały taką podróż.
Wszystko zależy od warunków w jakich będą transportowane i trzymane. Jeżeli wybierzesz opcję kuriera to czas oczekiwania na przesyłkę wcale nie wyniesie tygodnia,będzie znacznie krótszy.
I udało się załatwić sprawę?
W sumie też jestem ciekawy, więc jeżeli wątek jest nadal aktualny i zaglądasz na forum to daj znać czy zdecydowałeś się na kupno roślinek oraz jak zniosły podroż. Czekamy na Twoją odpowiedź.